Home » Filmovi » Gledali smo: Godina Nasilja (A Most Violent Year)

Gledali smo: Godina Nasilja (A Most Violent Year)

godina-nasilja-header

Novinarska projekcija filma Godina Nasilja održala se u četvrtak 5. ožujka u multipleksu CineStar Zagreb (Branimir Centar).

Radnja filma odvija se tijekom 1981., najnasilnije godine u povijesti New Yorka. Grad je naglo rastao od 1920.-ih do 1960.-ih, 1970.-ih ga je pogodila naftna kriza, a uslijedili su rezanje budžeta, porast kriminala i policijske korupcije. 1980-ih takozvana “bijela borba” za sigurnost predgrađa dosegla je svoj vrhunac, a grad su preplavljivale rijeke imigranata i promijenile strukturu i sadržaj grada.

Film Godina Nasilja prati kratko razdoblje u životu latinoameričkog imigranta (Abel Morales) koji sa svojom suprugom (Anna Morales) koja je odrasla u Brooklynu razvija firmu koju je kupio od njenog oca, gangstera. Zarekao se da će poslovati legalno, ali otkriva da su ljestve uspona napukle.

godina-nasilja-2

Redatelj i scenarist je J.C. Chandor, publici poznat po filmovima Margin Call All is Lost ni ovoga puta nije razočarao. Vjerno je dočarao New York tog doba i dobro razvio glavne likove pa možemo vrlo jasno razumjeti njihove karaktere i što ih motivira. Abela igra Oscar Isaac kojeg ćemo također gledati u nadolazećem filmu Ex Machina, a Annu odlična Jessica Chastain poznata po svojim ulogama u The Help i Zero Dark Thirty za koje je bila nominirana za Oscara.

Chandor je prvotno priču smjestio u ljetne mjesece, kad vrućina i vlaga mogu naglasiti nasilje. Kad je zbog tehničkih i organizacijskih razloga snimanje dogovoreno za zimu, Chandor je na brzinu prilagodio svoju priču, no to nije utjecalo na kvalitetu filma.

Novinarska projekcija filma Godina Nasilja održala se u četvrtak 5. ožujka u multipleksu CineStar Zagreb (Branimir Centar). Radnja filma odvija se tijekom 1981., najnasilnije godine u povijesti New Yorka. Grad je naglo rastao od 1920.-ih do 1960.-ih, 1970.-ih ga je pogodila naftna kriza, a uslijedili su rezanje budžeta, porast kriminala i policijske korupcije. 1980-ih takozvana "bijela borba" za sigurnost predgrađa dosegla je svoj vrhunac, a grad su preplavljivale rijeke imigranata i promijenile strukturu i sadržaj grada. Film Godina Nasilja prati kratko razdoblje u životu latinoameričkog imigranta (Abel Morales) koji sa svojom suprugom (Anna Morales) koja je odrasla u Brooklynu razvija firmu koju je kupio od njenog oca, gangstera. Zarekao…

Review Overview

Ukupan dojam

Vrlo dobro

Summary : Godinu Nasilja preporučila bih ljubiteljima ovog razdoblja povijesti New Yorka i drama slične tematike. Svakako nije za gledatelje koji preferiraju puno akcijskih scena i tipičnih gangsterskih pucnjava jer je film fokusiran na psihologiju čovjeka koji gradi svoj "američki san" i generalno stanje društva tog doba.

A Most Violent Year (2014) on IMDb

Film Godina Nasilja moguće je pogledati u CineStar kinima od 5. ožujka.

cinestar-logo

About Josipa Vrbanc

Elokventna mlada žena, britkog uma i širokog spektra interesa. Strastvena navijačica Bayerna koja voli pročitati kvalitetnu knjigu i pogledati dobar film. U slobodno vrijeme opušta se uz omiljene serije i čita vijesti iz svijeta filma i zabave. Ni shopping joj nije stran pa će vam rado preporučiti što i gdje kupovati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*