FilmoviKino

Nolan preporučuje gledanje filma Interstellar u 70mm IMAX tehnici

interstellar-trailer-header
Christopher Nolan, redatelj filmova “Dark Knight” i “Inception”, jedan je od rijetkih redatelja koji je još uvijek odan snimanju na filmskoj vrpci. U estetici koju bira, snažna fotografija oplemenjena je punoćom boja i karakterom celuloida, koje digitalne kamere ne mogu tako lako replicirati. Uz žrtvu bitno manje praktičnosti snimanja Nolan je uporan u korištenju filma i to ne samo standardne 35ice nego i većih formata. Kao što je to učinio i u prošlim ostvarenjima, tako i njegov novi film Interstellar sadrži kadrove snimane na velikom formatu. Time se postiže prirodnost i dubina boja filmske vrpce, uz ultra visoku rezoluciju kojoj i ultra high-end digitalne cinema kamere zadnje generacije jedva pariraju. Film u trajanju od gotovo 3 sata navodno sadrži oko 50 min. materijala velikog IMAX formata.
Za one koji nisu upoznati sa tehničkim prednostima IMAX filmskog formata korisno je napomenuti da je sličica 70mm IMAX formata skoro 9 puta veća od standardne 35mm sličice, što bitno utječe na količinu snimljenih detalja. Koliki je izazov snimanje na ovom formatu govori težina kamere (koja je smanjena na 23 Kg u zadnjoj kompaktnijoj verziji) i činjenica da na jednu rolu od 160m stane samo 90 sekundi filma. Sama traka dovoljno je jaka da povuče kamion, a za 40 minuta filma njena dužina je oko 6 kilometara.
35mm-vs-IMAX-format-70mm-film-comparison
S obzirom da dolazak digitalne tehnologije rapidno odnosi mogućnost prezentacije u filmskim formatima, u IMAX 70 mm projekciji koju Nolan preporučuje moći će uživati samo manji dio gledateljstva.
35mm-vs-70mm-real
Na slici – 35 mm film i prstima pokazana usporedba sa 70 mm trakom
Kako cijeli film dolazi u 48 rola ukupne težine oko 300 Kg, odluka prelaska na digitalnu projekciju koja tipično zauzima parsto GB i dostavlja se na jednom kompjuterskom disku nije nerazumna, no u procesu prelaska na digitalnu tehnologiju period optimizacije te tehnologije ima svoju cijenu.
Hrvatsko gledateljstvo u potrazi za jačim kino doživljajem ima odabir između 2K rezolucije i superiornog zvuka i veličine platna u IMAX kinu u Zagrebu ili 4K rezolucije u Cinestaru Novi Zagreb. Tu je naravno i standardna 2K projekcija, u kojoj, iako u manjoj mjeri, također se mogu zamijetiti poboljšanja u kvaliteti slike snimljene u ovom formatu.
Par zanimljivih detalja o tehnologiji moguće je vidjeti u IMAX/Interstellar promo videu:
Adsense

Omen

Kreativni profesionalac u interdisciplinarnim djelatnostima multimedijalne domene sa preko 15 godina iskustva u audio/video tehnologijama. U slobodno vrijeme sklada, piše, dizajnira, osmišljava, proizvodi. Ne voli sve što vole mladi.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!