4K Ultra HDAudio-video uređajiVijesti

Ultra HDTV logotip i minimalni zahtjevi otkriveni

ultra-hd-logo

Ultra HD televizori napokon su dobili službeni logotip, a koji će u narednim godinama označavati televizore koji zadovoljavaju minimalne zahtjeve koje je definiralo neprofitno udruženje DigitalEurope.  Na taj će način zainteresirani potrošači na europskom tržištu znati da je televizor koji planira kupiti kompatibilan sa svim bitnim izvorima Ultra HD sadržaja i da će sliku prikazivati u Ultra HD formatu.

U definiranju minimalnih zahtjeva koje Ultra HD televizor mora zadovoljiti da bi mogao dobiti oznaku, DigitalEurope je pratio iste specifikacije kao i udruženje CEA za prostor Sjedinjenih Američkih Država. Zahtjevi su kako slijedi:

Rezolucija: minimalno 3840 x 2160 piksela u formatu 16:9
Boje: Minimalna dubina 8-bita i Rec.709 raspon boja
Obrada signala: Mora biti u stanju obraditi 4K signal u 60 Hz (sličica po sekundi) od početka do kraja – bez ikakvih konverzija
Ulazi: minimalno jedan HDMI 2.0 s HDCP 2.2 zaštitom od kopiranja
Zvuk: minimalno PCM stereo

Kako se iz popisa vidi, minimalne zahtjeve već sada dobar dio Ultra HD televizora na tržištu zadovoljava, osim pojedinih koji nemaju HDMI 2.0 sučelje. Raspon i dubina boja ostaju kao i kod HD Ready, odnosno Full HD standarda, samo se rezolucija i obrada signala povećavaju u skladu s učetverostručenim brojem fizičkih piksela na ekranu.

hd-logo-evolution
Iz HD Ready do Ultra HD televizora – oznake

Hoće li se logotip mijenjati kada dođu konkretne velike promjene koje se najavljuju za drugu fazu Ultra HD tehnologije (veči broj sličica u sekundi, dubina i raspon boja, dinamički raspon tonova), za sada nije objavljeno.

Više detalja možete pronaći na DigitalEurope stranici >>

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

10 komentara

  1. Trebali bismo testirati slijedeće modele:

   – 65PUS9809, top model, UHD, Android,
   – 55PUS8909c, curved (zakrivljeni), UHD, Android
   – 55PUS7909, UHD, Android

   Ostali za sada nisu planirani, no ako bude interesa možda ubacimo još koji.

   1. Nije mi jasan ovaj Philips, pa da na 4K televizore iz serije, npr. 7909 nije stavio ambilight na 3 strane, već samo dvije.

 1. Ultra HD (UHD) je 3840 x 2160 i ništa više. 4K je 4096 x 2160 (cinemascope) odnosno kino standard odakle je preuzet (ili ukraden) naziv u marketinške svrhe. Siguran sam da će za kupce biti zbunjujuće što su najprije rezoluciju mjerili vertikalno (720p, 1080p), a sada su nam odjednom zaokrenuli 90 stupnjeva i mjeri se horizontalno (4K, 5K, itd.).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!