Audio-video uređajiIFA - BerlinLG ElectronicsSajmovi elektronikeSamsung ElectronicsUltra HD 8KVijesti

IFA 2014: 4K je passé, LG i Samsung pokazali svoje Ultra HD 8K televizore

lg-98-in-uhd-8k

Sharp i Panasonic su već pokazali svoje 8K televizore na sajmovima u prošlosti, a sada su i korejski proizvođači odlučili pokazati da i oni to mogu. Doduše, ne još već za nekoliko godina, no prvi prototipi su pokazani na IFA sajmu, izvjestio je FlatPanelsHD.

Naravno da Ultra HD 4K nije zastarjela tehnologija, no neminovno je kako će u ne tako dalekoj budućnosti stići i paneli veće rezolucije. Prvi na redu je Ultra HD 8K (UHD 8K, 7680 x 4320p), a koji je već odobren od strane ITU-a, Međunarodne Telekomunikacijske Unije. Ultra HD 8K tako podjeduje 4 puta više piksela od Ultra HD 4K standarda koji danas susrećemo na svim “Ultra HD” televizorima, odnosno čak 16 puta više od danas standardnog Full HD-a. Ako vam za 4K panel treba veliki ekran, barem 55″ ili veći, za 8K panel ćete trebati još i veći ili sjediti još bliže televizoru da biste mogli uočiti sve te silne piksele.

super-hi-vision-8k-panasonic
Panasonicova 145-inčna 8K plazma na IFA sajmu 2012.

LG i Samsung su pokazali kako mogu napraviti funkcionalni panel s Ultra HD rezolucijom, dijagonale ekrana 98″, odnosno 249 cm. Očevici tvrde da su oba televizora izgledala jako impresivno, posebno LG-jev koji je prikazivao atraktivniji video materijal. Količina detalja je jednostavno nevjerojatna, no iste je moguće vidjeti samo ako se jako približite ekranu.  Gustoća piksela je takva da se zasebni pikseli ne mogu uočiti, posebno ako sjedite od ekrana na udaljenosti jedne dijagonale ekrana (u ovom slučaju – 2.5 metra).

Format Ultra HD 8K televizora je onaj isti 16:9 koji je došao s HD Ready, odnosno Full HD standardom. Oba televizora su imala ravne ekrane (znači li to da zakrivljeni ekrani ipak neće zavladati u budućnosti?).

Samsung nije iznosio planove vezane za izlazak ovog modela na tržište, dok je LG najavio izlazak u idućih nekoliko godina. LG je također rekao FlatPanelsHD-u kako je on jedini proizvođač koji već sada može masovno proizvoditi takve panele.

Ultra HD 4K televizori već sada zauzimaju visoku, odnosno srednju visoku klasu u lineupovima proizvođača, tako da ne pretjerujemo kada kažemo da će Ultra HD 8K televizori polako početi stizati kroz idućih 3 – 5 godina.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

8 komentara

  1. Hard-core konzumerizam. Nije to za prosječnog Hrvata. Ili možda ipak jeste ukorak sa stilom ‘život na kredit’? Kako god bilo, svaka čast napretku tehnologije, ali novčanici to teško ili uopće ne mogu pratiti.

    1. A očito ne može ni HRT kada u 2014. odašilje video isključivo standardne definicije. Prema tome se nismo trebali niti pomaknuti od CRT televizora. Razumijem da nikome ne puca novčanik od novaca, ali ne mora zato cijeli svijet stisnut pauzu na razvoj tehnologije da bi si koji siroti prosječni Hrvat za koje desetljeće priuštil jednu svjetleću površinu od 8 tisuća piksela. Kako se samo nitko ne buni što ne može pratiti nove modele automobila?

  2. Hm, za 3-5 godina će početi stizati 8K televizori, tada će valjda 4K televizori konačno postati dostupni a HRT će početi razmišljati da u slijedećih 10 godina uvede eksperimentalni prikaz HD (720) signala?i … Ili da sačekamo dok se ne pojave 256K televizotri dijagonale 20 metara?

  3. Iskreno ne vidim svrhu 8K, ajde 4K je još uredu. Ali 8k?? Pa moraš imat TV minimalno 100 inća da bi uočio razliku.

    1. Da, vidim da će proizvođači imati puno problema kad dođe vrijeme za tranziciju 4K – 8K. Već sada na manjim dijagonalama i za uobičajene udaljenosti sjedenja nema nekog smisla ulagati u UHD panel jer se razlika jednostavno ne uočava…

  4. Ni full HD se neiskoristava do kraja na manjim ekranima, osim ako se koriste kao PC monitori, a pogotovo 4k, potpuno mi gubi smisao u normalnim kucnim uslovima osim ono busanje u prsa po mahali, i sl.

  5. 4K i 8K reza svrhu ima kod velikih dijagonala,tipa od 160 inča pa na više,na jednom black diamond-u motoriziranom ili fixed frame još bolje,pa nek mi netko kaže da je 4k ili 8k bezveze.Šteta što su cijene pederske jer bi makar jedan jvc 4k pj trebalo imati u kući,onako za gušt.Kakav je tek gaming na 8k i npr 120 slika u sekundi.Hmmm,zašto su pare uvijek problem,obzirom da ima nas koji bi to morali imat u posijedu odmah,a ne čekat pad cijena,akcije i sl.Tehnika se ne kupuje dok je implementirana nanovija tehnologija u uređajima,ali onda je najveći užitak,makar meni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!