4K Ultra HDAudio-video uređajiCES - Las VegasSajmovi elektronikeSharpVijesti

CES 2013: Sharp demonstrira IGZO, Moth Eye, Quattron i Ultra HD 4K & 8K tehnologije

sharp-ces2013

Japanski Sharp možda jest morao založiti svoje centralne urede u Osaki kako bi mogao dobiti kredit za daljnje ulaganje u rad i razvoj, no ono što je prezentirao na ovogodišnjem CES-u nimalo ne ukazuje na nedostatak ideja i potencijala za napredak. Osim predstavljanja najnovije generacije AQUOS i PURIOS linija televizora, 4K i 8K monitora i televizora, Sharp je također prezentirao IGZO tehnologiju koja će vrlo vjerojatno u budućnosti biti zaslužna za izvrsnu oštrinu slike na mobilnim uređajima, tabletima i televizorima, a tu je također i demonstracija modela s Moth Eye filterom Ultra HD rezolucije za gotovo potpunu eliminaciju refleksija svjetlosti na zaslonima.

Sharpova IGZO tehnologija zaslona atraktivna je iz niza razloga, no onaj koji se odmah očituje leži u iznimnoj rezoluciji koja na pametnim telefonima i tabletima može ostvariti toliko oštru sliku da se pojedinačni pikseli neće moći vidjeti, baš kao što je to slučaju na Appleovim Retina zaslonima. IGZO nudi razlučivost koja je oko četiri puta veća od pune HD razlučivosti, stoga i ne čudi što se tehnologija primijenjuje i za Sharpove Ultra HD televizore i monitore.

sharp-tablet-aquos

Što je točno IGZO?

IGZO je poluvodička prozirna smjesa sastavljena od indija, galija, zinka i kisika (otuda potječe i ime), a koju je Sharp razvio u suradnji s Corning Glassom. IGZO tranzistori su manji od konvencionalnih, tako da mogu biti gušće postavljeni na panelu i tako pružiti veću rezoluciju. Uz navedeno, bolja učinkovitost pružiti će i produljeni vijek baterije na mobilnim uređajima.

Dopredsjednik Sharp Electronics Marketing Company of America, gospodin Kozo Takahashi, je izjavio kako je kompanija ponosna što je prva koja je u stanju masovno proizvoditi ovu tehnologiju, te je jako uvjerena u njen potencijal.

Među najmanjim Ultra HD 4K televizorima predstavljenima do danas svakako je Sharpov 32-inčni AQUOS Ultra HDTV model, a koji bi se na tržištu trebao pojaviti sredinom godine. Opremljen IGZO tehnologijom, ovaj televizor/monitor razlučivosti 3840 piksela u 2160 linija pruža iznimno detaljnu sliku i osim za gledanje video materijala svoju primjenu može pronaći i u poslovnim okruženjima, za grafičke zadatke, CAD aplikacije i zahtjevnu obradu foto/video materijala. Model posjeduje 200/240 Hz osvježavanje, 4K upscaler za konverziju sadržaja manje razlučivosti na rezolucija zaslona, a tu je također i aktivni 3D prikaz. Uz navedeno, sa svojih 35 mm dubine, ovo je jedan od najtanjih monitora/televizora u svojoj klasi. Od priključaka u službenoj objavi navode se dva HDMI-ja i DisplayPort, a od kojih svaki je u stanju prenijeti nativnu rezoluciju panela. Cijena za sada nije objavljena.

Moth Eye filter

sharp-8k-moth-eye

Sharpova tehnologija za smanjenje refleksija svjetlosti na zaslonu prvi puta je spominjana još pretprošle godine na Philipsovom top modelu, 46PFL9706, a koji je zbog nje postizao iznimno dobro iskustvo gledanja bez obzira na svjetlosne uvjete u prostoriji. Ono što nije bilo tako dobro poznato jest da je to zapravo bila Sharpova tehnologija, a na koju je Philips imao ekskluzivna prava na korištenje, no čini se da je licenca istekla te da ju je originalni autor odlučio koristiti i na svojim modelima. Ove godine bi se tako trebali pojaviti Sharpovi AQUOS televizori s Moth Eye filterom, a koji postiže mnogo bolje rezultate od bilo kojeg mat zaslona na tržištu. Sharp će navedenu tehnologiju koristiti na modelima dijagonale 60″ i većima.

Nova generacija Quattron tehnologije

sharp-le830-quattron
Usporedba prikaza slike sa i bez Quattron tehnologije na Sharpovom LE830 modelu.

Sharp je također demonstrirao najnoviju generaciju Quattrona, tehnologije koja koristi četiri podpiksela za svaki piksel slike, a koja je u svojoj dosadašnjoj primjeni izazvala više kontroverzija zbog proširenog raspona boja nego pozitivnih komentara. Ipak, Sharp ne odustaje od svoje jedinstvene tehnologije i ove godine ju nadograđuje kroz novo procesiranje signala za svaki podpiksel, što dovodi do udvostručenja rezolucije u svakom pikselu i kreiranja Ultra HD rezolucije na Full HD (1080) zaslonima. Prvi modeli bi trebali biti dostupni tek iduće godine, no svakako zvuče primamljivo.

85-inčni 8K zaslon

sharp-8k-future

Na kraju, Sharp je također prezentirao i 85-inčni prototip rezolucije koja je 16 puta veća od Full HD-a, a iznosi 7680 piksela u 4320 linija. Vjerujemo da je ovaj zaslon barem jednako impresivan kao i Panasonicova 150-inčna 8K plazma, a koja je bila predstavljena na IFA sajmu 2012. Radi se o prototipu tako da bilo kakve informacije o dolasku na tržište/cijeni nisu poznate.
Izvori: Sharp / HDTVtest / Engadget

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!