Home » Vodiči » Savjeti za kupnju » 10 savjeta za kupovinu televizora pred Svjetsko Prvenstvo

10 savjeta za kupovinu televizora pred Svjetsko Prvenstvo

philips-tv-2014-warranty

Svjetsko Prvenstvo u nogometu nam se bliži, a s njim i neopisiva želja da postojeći televizor zamijenimo većim i boljim. Vremena se mijenjaju i ono što je jučer bilo aktualno danas je zastarjelo i trebamo to što je prije moguće zamijeniti s proizvodima iz aktualne ponude. To nam barem tako predstavljaju proizvođači i to je posebno dobro vidljivo u svijetu pametnih telefona i tableta, no je li tako i u svijetu televizora? Je li slika bolja na novim modelima i trebaju li nam sve one “pametne” funkcije i opcije povezivanja? U nastavku donosimo 10 savjeta koji bi vam trebali malo olakšati izbor i možda skrenuti pažnju na neke detalje koji su drugačije prezentirani ili uopće nisu navedeni na jasan način u specifikacijama.

1. Prošlogodišnji modeli su itekako atraktivni i ove godine

world-cup-2014-which-tv

Možda nemaju najnovije sučelje, Smart TV platformu sa simpatičnim vodičem za instalaciju i podršku za HEVC dekodiranje, no prošlogodišnji televizori su i dalje vrlo atraktivna kupnja. Cjenovno su pristupačniji od novih modela, a s obzirom da nije bilo nikakvih značajnih poboljšanja u kvaliteti slike (LCD tehnologija koja je bila prošle godine koristi se i danas, više manje isto vrijedi i za procesore slike), tako da ne trebate razbijati glavu s analizama “bi li novi model pružio bolju sliku?”. Na kraju krajeva, standard po kojem se snimaju filmovi, serije i TV program se nije mijenjao, a prošlogodišnji televizori su već bili vrlo blizu ciljanim vrijednostima u Kino predlošcima za sliku tako da i bez kalibracije možete uživati u vrlo preciznoj slici bliskoj originalu. Precizno podešavanje kroz kalibraciju uvijek ostaje kao opcija, bez obzira o kojem se proizvođaču ili cjenovnoj klasi radilo.

2. Veličina ekrana je zakon

lg-tv

Unatoč prisutnost raznih novih mogućnosti poput 3D-a i Smart TV-a, veličina ekrana i kvaliteta slike dva su najvažnija parametra pri kupovini novog televizora. Veličina ekrana dolazi posebno do izražaja danas kada polako ali sigurno koračamo prema dobu Ultra HD rezolucije, a koja će svoje prednosti pokazati upravo na zaslonima dijagonala većih od cca. 130 cm (50″). Prednosti velikog ekrana su u boljem efektu uranjanja u sadržaj, stvaranju realističnijeg dojma trodimenzionalnosti prostora kako za 2D, tako i za 3D sadržaje, te uočavanje detalja u slici koji nisu tako dobro vidljivi na manjim dijagonalama.

Obično kupac dvoji između modela niže klase ali veće dijagonale i više klase ali manje dijagonale. Ako se radi o modelima koji su iz iste serije – primjerice LG-jev LA660 i LA690 ili Samsungov F6400 i F6800 – kvaliteta slike je obično marginalno bolja na jačem modelu i u kućnom ambijentu gdje nemate drugi ekran za usporedbu, slika će biti dovoljno dobra za sve sadržaje. Dodatan argument je u mogućnosti kalibracije, odnosno preciznog podešavanja karakteristika slike čime se lako može postići bolje balansirana slika na slabijem modelu nego na nepodešenom jačem.

Ako se bojite da će na većem ekranu prijenos Svjetskog Prvenstva biti mutan i negledljiv – iz HRT-a javljaju kako će sve utakmice emitirati u HD rezoluciji (1080i) u DVB-T MPEG-4 sustavu, tako da ćete baš sa svakim trenutno dostupnim televizorom na tržištu moći ih pratiti uz mnoštvo detalja i bodriti naše Vatrene na putu do pobjede.

hrt2-hd

Najveći sportski događaj ove godine, Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu, moći ćete pratiti u vrhunskoj kvaliteti. Hrvatska radiotelevizija će od 1. lipnja eksperimentalno emitirati HTV2 programski kanal u HD kvaliteti. Tako ćete sve utakmice, ali i popratni sadržaj moći pratiti u visokoj rezoluciji.
Za praćenje HTV2 HD kanala potrebno je imati HDTV televizor s ugrađenim DVB-T prijamnikom i MPEG-4 dekoderom. Ako posjedujete HDTV televizor bez ugrađenog MPEG-4 dekodera potreban je vanjski digitalni zemaljski DVB-T prijamnik s ugrađenim MPEG-4 dekoderom. Nakon početka eksperimentalnog emitiranja na svojim ćete prijamnicima morati ažurirati listu digitalnih kanala kako bi mogli gledati HTV2 HD.

3. Hercima ne treba vjerovati

philips-2013-ambilight-effe

Praktički svi danas dostupni televizori su bazirani na LCD tehnologiji s LED pozadinskim osvjetljenjem, te imaju implementiranu neku od metoda koja umanjuje razmazivanje slike. Proizvođači su pronašli način kako mogu prividno povećati oštrinu slike u dinamici (eng. motion resolution) a da pritom ne implementiraju pravi 100 Hz ili 200 Hz panel u televizor i time uštede novac. Kroz različite metode treptanja LED pozadinskog osvjetljenja i ubacivanje crnih okvira (a koji dokazano smanjuju zamućenja uz pad svjetline slike), proizvođači su počeli mjeriti pokretnu rezoluciju svaki na svoj način i označavati ju kroz različite indekse jasnoće, svaki pod svojim imenom i po vlastitoj metodi mjerenja. Tako Panasonic posjeduje Back light blinking (blb), Samsung Clear Motion Rate (CMR), LG Motion Clarity Index (MCI), Toshiba Active Motion Rate (AMR), Philips Perfect Motion Rate (PMR), Grunding Picture Perfection Rate (PPR) itd.

Više o ovoj temi možete pročitati u našem članku na temu Tri najveća nedostatka modernih LCD televizora >>

Što ovo znači za potrošače? Prvo, najbolje se je informirati prije kupovine televizora čitajući recenzije od strane neovisnih izvora tako da doznaju koliko oštru sliku doista odabran televizor može pružiti. Drugo, ako se radi o sličnoj cjenovnoj klasi, razlika između 100 Hz i 200 Hz, odnosno 200 Hz i 400 Hz najvjerojatnije neće biti vidljiva i sasvim vam je dovoljan i model s “manje herca”. Treće, nakon kupovine svakako se informirajte koje opcije na televizoru treba podesiti kako bi aktivirali oštriju sliku – to se razlikuje od proizvođača do proizvođača i često je zakopanu duboko u izbornicima. Naša sekcija “Kako podesiti sliku na XYZ televizoru?” će vam u tome pomoći.

4. Srednja klasa nudi najbolji omjer cijene i performansi

lg-42la690s-header-melanie

Na temelju provedenih testova tijekom godina, uočili smo kako su najbolje kupovine redovno televizori koji pripadaju srednjoj klasi – obično su to serije 6 i 7, no ovisno o proizvođaču serija 5 također može ponuditi jako puno. Ovakav razvoj situacije je posebno prisutan zadnjih godina kako je LCD tehnologija usavršena, a tanki okviri, napredna procesiranja slike, 3D i Smart TV stigli u srednji segment, tako da kupac ne treba posegnuti za najvišim klasama kako bi dobio sasvim solidan i dobro zaokružen proizvod. Nije čudno stoga da neki od televizora više klase osvoje “Silver Class” nagradu na našim testovima, dok neki iz srednjeg segmenta završe u “Gold Class” segmentu jer u cjelini nude više prednosti nego nedostataka i potonji nisu tako izraženi da bi umanjili iskustvo korištenja.

5. Ultra HD nije 4x bolji od Full HD-a

panasonic-ultra-hd2

Ultra HD je nova velika stvar u svijetu televizora i prema svim procjenama, biti će sveprisutniji kako godine budu prolazile i jednog dana vrlo vjerojatno ćete isključivo moći kupiti Ultra HD televizor (posebno u dijagonalama većim od 50 inča). Ultra HD ima isti format slike kao i Full HD, no unutar njega je smjestio točno četiri puta više piksela, zbog čega može prikazati daleko oštriju i detaljniju sliku. Video, fotografije, pa čak i internet koji je zbog mobilnih telefona sve više spreman za iznimno oštar prikaz (tzv. “retina-ready“), bolje će izgledati na Ultra HD televizorima nego na onima Full HD rezolucije. No, sadržaj – točnije video sadržaj – za masovno tržište u našoj regiji ne postoji i tako ga brzo niti neće biti, tako da u ovom trenutku je Ultra HD zanimljiv u prvom redu ako ste u potrazi za TV-om cjenovne klase iznad cca. 15.000 kuna i ako želite imati najsuvremeniji LCD TV trenutno dostupan.

Što je Ultra HD? >>

6. Plazme su i dalje “mrak”

panasonic-st60-header

Plazme su možda stvar prošlosti, no ono malo modela koji su dostupni na tržištu itekako imaju dobru sliku i mogu posramiti svaki LCD u istoj i višoj cjenovnoj kategoriji. Ovo posebno vrijedi za kontrast, oštrinu slike u dinamici, kao i kvalitetu prikaza TV programa standardne rezolucije. LG i Samsung su jedina dva proizvođača na svijetu koja su predstavila nove modele za ovu godinu, no oni najzanimljivji modeli ostaju oni prošlogodišnji – posebno od tvrtke Panasonic. Jedan od najisplativijih modela je svakako iz ST60 serije, a koju danas možete u ograničenim količinama pronaći za oko 5000 kuna za 106 cm (42 inča) veliku dijagonalu. Ako vam je budžet ograničen, obratite pažnju i na Samsungov 109 cm veliki PS43F4500 ili Panasonicov 106 cm veliki TX-P42X60E, a koji su dostupni po cijeni od oko 3000 kuna.

7. LED LCD televizori su i dalje samo LCD televizori

philips-7800-uhd

LED televizori ne postoje – možda postoji nekoliko prototipa, no ono što se nudi na tržištu su LCD televizori s LED pozadinskim osvjetljenjem. Prije LED LCD-a bili su CCFL LCD-i i zbog toga što su koristili fluorescentne lampe bili su dublji i trošili više električne energije. Danas su LED LCD-i standard i unatoč smanjenoj potrošnji električne energije i tehnikama smanjenja zamućenja slike kroz treperenje, često su krivci neujednačene slike i probijanja svjetlosti uz rubove ili bilo gdje na ekranu. Ukratko, kada u specifikaciji vidite da se radi o LED TV-u marke te i te, znajte da je u pozadini priče LCD tehnologija.

8. Brži procesor u televizoru neće dati bolju sliku

sony-55w905-hdtv

Dolaskom Smart TV-a i interneta na televizore proizvođači su počeli navoditi specifikacije procesora koje u njih ugrađuju, pružajući tako okvirnu informaciju o brzini rada sučelja i aplikacija. Danas nisu rijetkost dvojezgreni ili četverojezgreni procesori koji će brže odrađivati više paralelnih zadataka, iako je Smart TV i dalje dosta orijentiran na jednu aktivnost u datom trenutku. No sva ta brzina nije direktno vezana za kvalitetu slike i ne postoji nikakvo jamstvo da će televizor s četverojezgrenim procesorom pružiti bolju sliku od onog s dvije jezgre.  Ta će informacija u prvom redu značiti da će se aplikacije brže učitavati i da ćete brže “skakati” s jedne na drugu, te da će i veće multimedijalne datoteke preko USB-a ili mreže biti brže procesirane i prikazane u glatkom izvođenju na ekranu.

9. Football način rada je fora, no daleko od dojma kao da ste “na stadionu”

sony-football-mode

Vjerujemo da bi svaki ljubitelj nogometa najradije pratio utakmicu uživo na tribinama, no to zbog xyz razloga nije moguće. Da bi osjećaj prisutnosti na stadionu unijeli u dnevne boravke, kafiće i sva ostala mjesta gdje će se pratiti utakmice, proizvođači su ove godine implementirali tzv. “načine rada za nogomet”, a koji bi trebali poboljšati iskustvo gledanja tekmi na televizorima. Do sada smo ih isprobali nekoliko i u cjelini možemo reći da slično funkcioniraju kao i dinamički predložak za sliku, pojačavajući svjetlinu slike i zasićenost boja (posebno zelene). Isto vrijedi i za zvuk, a koji postaje glasniji, no tu se ponovno vraćamo na ograničen spektar koji reproduciraju zvučnici ugrađeni u televizore tako da su mogućnosti i rezultat bitno ograničeni.Ukratko, daleko od “The best picture & sound for football” kako Sony reklamira svoj “Live Football Mode“.

Ono što nam se više sviđa u takvog načinu rada jesu dodatne opcije poput automatskog snimanja najzanimljivijih dijelova utakmice na USB ovisno o navijanju publike (Samsung), kao i mogućnost praćenja povezanih snimki vezanih za utakmicu (Sony). Philips je svoj Ambilight također pripremio za Svjetsko Prvenstvo, pa bi tako njegovi televizori trebali “navijati” zajedno s nama i prikazivati boju zastave nakon što naša reprezentacija postigne god. Sviđa nam se to što je aplikacija raditi na svim Philips Ambilight televizorima (osim na 5209 Ambilight modelima), koji su proizvedeni 2011. godine ili kasnije.

10. Pogledajte TV prije kupovine i kupujte po modelima, a ne proizvođačima

hdtv-brands

Bez obzira koliko recenzija pročitali i koliko god da se pojedini model isticao na papiru, prije kupovine svakako posjetite trgovine i pogledajte kako izgleda uživo. Bitno je provjeriti i kako funkcioniraju izbornici, odgovara li vam daljinski upravljač, što se s bojama i kontrastom događa kada se gleda iz kuta i je li boja okvira i postolja baš onakva kakva je bila na slici na internetu. Nerijetko se događa da su specifikacije pogrešne i da ne netko krivo “uploadao” sliku i onda kupca dočeka neugodno iznenađenje, gnjavaža s povratom robe itd. Uštedite svoje vrijeme i novac i bacite oko na modele u trgovinama.

west-gate-technomax2

Isto tako, garancija dobre kupovine svakako jest širi pogled na ponudu od zacrtanog držanja za jednog ili dva proizvođača. Vremena su se promijenila i stalno se mijenjaju, proizvođači koji su se nekada smatrali nedovoljno dobrima danas su vrlo konkurentni i nude više od slike i mogućnosti nego oni koji su nekada bili pojam izvrsnosti. Jasno da određene simpatije svatko od nas ima prema proizvođaču A, te da na njega više obraća pažnju nego prema proizvođaču B, no prije kupovine provjera što nude ostali u istoj (ili nižoj) cjenovnoj klasi može donijeti bolju kvalitetu slike u dnevni boravak, a vama ostaviti deblji novčanik.

 Copyright 2014. HD Televizija. Sve fotografije su u vlasništvu njihovih vlasnika.

World Cup logo copyright ©1994 – 2010 FIFA.

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

100 komentara

 1. namjeravam uzeti samsung 46f8000 pa me zanima da li je on dobar za sportske događaje????

 2. Pozdrav Darko,

  Mene zanima hoće li se razni trgovački centri upustiti u veće popuste za vrijeme Svjetskog prvenstva? Možemo li to očekivati?

 3. Koristan članak, još si im samo trebao detaljno pojasniti i lutriju sa panelima. :))
  LP

 4. I meni je interesantan UE46F8000. Vjerujem da ima dobru sliku, mene zanima kakav je sa web browserom jer ja trenutno imam UE46ES6750 , web browser katastrofa.Nadam se da je F8000 i u tom segmentu dobar (jos kad se doda Evolution Kit). Hvala

 5. Odličan članak.

 6. Na 3.2 m, da li može ići 139cm ili je dovoljnno 127cm. ?

 7. Ivane,ako ti lova nije problem,uzmi 55,veruj mi

 8. Uvijek je lova problem, ali kartice na rate nije. Za najbolju sliku što sam do sada vidio i usporedio, mi daje Sony W805. Mogu reći bez ustručavanja da je bolji od F8000. Jedino gdje je Samsung bolji, to je dodtna oprem i internet, ali to mi i nije bitno. Uzeo bih plazmu ST60, ali tv radi 20 sati dnevno, pa bi dosta struje cicalo.

 9. Sad bi mi jedna 55ST60 sjela kao budali šamar(čina). Fali mi samo 11kkn. :-(

 10. Što mislite o LG 32LA660s ? Ima li dobru kvalitetu slike ?

  • Ja imam 42″ la660s,i slika je stvarno dobra.Ne mogu da poredim sa nekim vrhunskim plazmama,ali je sasvim OK,pogotovo HD , Ful HD.Ali iako ga hvale, web browser je za plakanje.Daleko je to od kompa jednu svetlosnu godinu.

  • xyz123 – u cjelini je dobra slika, posebno kada se gledaju uobičajeni sadržaji poput TV programa, serija i filmova preko cijelog ekrana (bez crnih traka). Jasno da je kontrast slabiji od plazma panela i Samusngovih televizora, no ako TV nećete gledati u potpunom mraku biti će vam dobar.

 11. Imam isto pitanje kao i xyz123?
  A uz to,da li smatrate da je sada pravo vrijeme za kupovinu ili baš čekati početak svjetskog prvenstva?
  I na kraju vrlo važna stvar,koji proizvođać ima najbolju smart platformu koja nekako najviše odgovara nama ovdje u Hrvatskoj? Jer npr. lega je uzeo Toshiba led tv,ali su sve aplikacije namjenjene Njemačkom tržištu.

  Hvala

  • Toshiba je na samom začelju kada su u pitanju Smart TV mogućnosti i brzina sučelja – čak i na modelu za USA tržište je ograničena ponuda aplikacija i sve vrlo sporo. Smart TV je najbolji kod LG-ja i Samsunga – za prosječnog korisnika novi LG-jev webOS je možda i najjednostavniji od svih dostupnih sučelja koje sam susreo. Sutra ide najava za LG 42LB650V pa u tom tekstu ću napisati prve dojmove – unboxing video je već online: https://www.youtube.com/watch?v=CXmjBnubufE

 12. Poštovani Darco moze li mala pomoc kod kupnje tv-a , trazim led za gledanje utakmica i filmova i da mi sluzi kao monitor : moj nekakav uzi izbor je SAMSUNG UE40F6670 5000kn , Panasonic TX-L42ET60E 4700kn ili Sony KDL-42W705 4900 ako bi se odlucio dodat jos koju kunu vise onda bi jos dodao u izbor SAMSUNG UE40F7000 6000kn ili LG 42LA690S 5400kn ………..ako ima neko nekakvu bolju molio bi da mi napišete . LP

  • Pozdrav,

   Za navedene zadatke mislim da će SAMSUNG UE40F6670 biti sasvim dobar izbor. Dobro procesiranje, dobar prikaz boja i oštrina slike u dinamici, te osrednji kut gledanja tako da niste osuđeni na sjedenje direktno ispred TV-a kao kod primjerice Sonyjevog 42W705 modela. Uz kalibraciju slike na F6670 možete dobiti bolju sliku s prikazom svih detalja od primjerice značajno skupljen nekalibriranog 40F7000 modela, za što stojim na raspolaganju putem e-maila.

 13. Pozdrav,

  Također planiram kupiti tv ovih dana, zanima me sta mislite o ovome: PHILIPS LED TV 46PFL4208H/12 ?

  Zahvaljujem!

 14. Pozdrav Darko,

  Molim te da mi odgovoriš na dilemu koji tv uzeti.

  Samsung UE40F6500 ili LG 39LB650V. Nešto sam iskombinirao kako da mi stane malo veći tv na mjestu gdje mi je stari sony trinitron 82 cm.
  Molio bih što brži odgovor da uzmem jedan od ta dva (ili nešto treće ako misliš da je bolje,a u tom cijenovnom rangu) dok se svi nisu rasprodali..

  Hvala

 15. Zdravo Darko,
  Molim te da mi odgovoris, tvoje misljenje, narucio sam SAMSUNG LED TV 40F6320A 3D SMART Wi-Fi, dolazi mi iduci tjedan.
  Nadam se da ce vatreni puno bolje da izgledaju na ovoj telki ;)
  Pozdrav iz Čapljine!

  http://www.ekupi.ba/SAMSUNG-40F6320A-40-102cm-3D-SMART-LED-TV-Wi-Fi-200Hz-234212.aspx

 16. Meni su u pitanju sati!! Jer samsung nestaje iz trgovina,a nitko da mi odgovori na pitanje gore postavljeno!
  Lud sam!!

 17. Poštovani @Darko,

  Zbog vašeg članka odlučila me cura nagraditi sa novim 47PFK 7179 Philips uređajem.
  Meni je najbitnija stvar Ambilight.

  Nadam se da je to dobar tv? Ima elipso neku akciju do sutra 25.5.2014 gdje daruje i Soundbar Philipsa (njihova vrijednost 1500kn)
  i popust od 600 kn.

  Kad smo već kod toga samo me zanima, koje su vam preporuke za spajanje računala sa ovim smart tv? Imam twitch ali nekako se ne snalazim baš…

  • Pozdrav Tomislav,

   Serija 7 je bila solidna i prošle godine što se kvalitete slike tiče, a ovogodišnji model bi trebao biti vrlo sličan jer koristi isti IPS panel od LG-ja s podrškom za 3D prikaz i Philipsovo vlastito procesiranje. Mislim da je kombinacija sa soundbarom dobra kupovina jer ćete njime bitno poboljšati kvalitetu zvuka, a koja je na praktički svim televizorima tek osrednja…

   Za spajanje računala jedan HDMI kabel je sve što vam treba…

 18. Poštovani gsp. Darco,
  kao i većina vlasnika novog LED LCD TV-a, želim i ja izvući maximum iz kupljenog. Prije 20-tak dana u mom vlasništvu je model Samsung UE40F6670 i naravno očaran novom igračkom i čitajući razne forume, te dostupne testove, pokušavam u vlastitoj režiji podesiti najoptimalniju sliku, no ne vidim poboljšanje u odnosu na tvornički postavljene. Griješim negdje očito, pošto vidim da ste JOSIP-u 23.05.2014. u odgovoru na neodlučnost kupnje između navedenih modela u nastavku napomenuli, da se kalibracijom može izvući bolja slika od skupljeg nekalibriranog F7000 modela, te Vas ovim putem molim za pomoć oko kalibracije.

  Unaprijed zahvalan!

 19. Pozdrav,
  prije svega stranica Vam je super, člank je jako koristan. Svaka čast i sve pohvale.
  Isto tako imam jedno pitanje, u sred kupnje Tv sam, suzio sam izbor za sada na jedan tv to je LG 42LA6608.
  Možete li mi reci dali je to dobar izbor,bitno mi je da je slika “tečna”, isto tako ne znam dali koji je proc u njemu dali je dual core.
  Sve u svemu što Vi kao stručni mislite o njemu, dali je dobar izbor ili možda ima preporuku za neki drugi tv do cca 500 eura koliko taj sada i košta.
  Nadam se brzom odgovoru.
  Lijep pozdrav

  • LG-jeva serija 6, isto kao i kod Samsunga predstavlja najbolji omjer uloženo dobiveno, što je slučaj i za konkretan model. Jedino bih Vam htio skrenuti pažnju na ovogodišnju LB seriju, a koja nudi jednako dobar prikaz boja no uz dvostruko veću oštrinu (na temelju iskustva testiranja 42LB650V televizora).

   • Ja sam na vašu sugestiju odabrao Samsung (treba sutra stići) iz 2013 serije 6,a dvoumio sam se između njega i LG-a serije 6 ali iz ove godine.
    Nakon ovoga gore napisanoga,izgleda da sam pogriješio.
    Znači pitam,koji tv ima bolju sliku Samsung ue40f6500 ili LG 39LB650V? Na osnovu Vaših recenzija.

    • Svi 39″ TV-i imaju VA panel veceg kontrasta od primjerice Samsungovih 40″ panela, no zato im je kut gledanja znatno losiji. F6500 ima dobar procesor, boje na mjestu i pokretnu rezoluciju istu, ako ne i nesto bolju od LB650V modela. Tako da niste nista pogrijesili, uzeli ste jako dobar TV.

     • Uf!
      E hvala Vam puno!
      Pratio sam vašu stranicu duže vrijeme,ali nisam imao što ni pitati niti pisati do sada…
      Sada kada sam uzeo tv,onda je normalno da Vas pitam za preporuku i druge stvari.
      Još da imam nekoga da mi kalibrira ovu stvarčicu bilo bi predobro! Ali ne vjerujem da dolazite u Osijek nekome raditi tako nešto :)….

      Još jednom HVALA!

 20. Pozdrav Darko,

  molio bih vas da mi odgovorite koji da TV uzmem od ovih 5 modela: Sony W805, Sony KDL-42W815BSAE2, Sony KDL-42W805BBAE2, LG 42LB670V, LG 42LA690S, LG 42LA667S…

  inace preferiram sony od uvijek i sve mi je kuci sony ali vidim da ga vi bas i ne spominjete cesto:)

  hvala puno na odgovoru

  • Spominjali bismo ih i češće da nam hoće slati modele na test :). Ove godine smo uzeli stvari u svoje ruke pa uzimamo modele iz dućana.
   Sony W705/W706 provjereno mogu reći da imaju jako dobru sliku i imaju moju preporuku, 42LA690S također. W805/W815 još nisam testirao, no to bi se trebalo promijeniti uskoro :).

 21. pardon ovdje ih je sest:))

  • holly. sony w805b i 815b ti je isti tv, razlika je jedino u njegovom okviru, 805 je crni ovaj sivi… ja bi sony bez razmišljanja ! ;)

 22. pozdrav

  panasonic 42gt60 ili led ld od panasonica 47

  hvala

  • S koje udaljenosti ćete gledati TV i u kojim svjetlosnim uvjetima (dan, noć, i jedno i drugo)?

   • Darko samsung h7000 koji ima input lag, ako je h7150 ista telka onda je 43 ms u pc modu

    • Da, između 40 i 50 generalno imaju Samsung monitori input lag. Igrao sam dosta na tom lagu i nije me smetao no – nisam ja baš neki hardcore gamer :)

     • hvala na odgovoru! ;) nisam ni ja pa zato i pitam, to stvarno trebaš biti fanatik da osjetiš razliku. Nego ne znam koji da kupim h7000 mi se čini da ima super kontrast i dobru crnu boju, e sad dali je sony W955 baš toliko loš s crnom bojom koliko se piše po recenzijama ili mi to obični smrtnici ne bi ni skužili? Javim ti se za kalibraciju da se dogovorimo kad uzmem jedan od ovih telki… e da, gledao sam danas u trgovini f8000 i h7000 mislim da imaju istu razinu kvalitete slike možda čak h7000 ima i bolju crnu boju ili me oko vara ;)

 23. Darco, prvo pohvale za stranicu koju zadnja 3 dana cesljam i dobijam odlicne informacije kako kupiti tv uz toliko razlicitih modela na trzistu. Kupujem tv, te bi volio da ima karakteristike: 3D, smart tv, WiFi, da je min.42 model, a sve to da je po nekoj prihvatljivoj cijeni. Sa svim tim karakteristikam, model veci od 107cm prelazi granicu od 5000kn koliko bi max izvojio za tv. Znaci navedeno mi je bitno da ima tv vise od velicine ekrana.
  Lg 42LA620S odgovara i karakteristikama i cijenovno, ima 200hz, ali sam procitao da to ne mora biti presudno u izboru tv-a, te bi jos dodatno kupio daljinski magic remote za njega.
  Zanima me tvoje misljenje o navedenom Tv-u?

 24. Zaboravio sam napisati da sam mislio uzeti Panasonic TX-L42ET60, koja ima 600hz, a karakteristikama jako slicna LG 42LA620S, ali je skuplja za 900kn od LG. Tako da cu se vjerojatno odluciti za LG ukoliko tvoj komentar bude pozitivan

  • Pozdrav i hvala na pohvalama za stranicu. Ja bih umjesto LA620 u tom cjenovnom razredu radije preporučio LG 42LB650V koji sam testirao. Ima dvostruko oštriju sliku (500 Hz), dobre tvornički podešene boje i novi webOS koji je dosta intuitivan za rad. Na TV možete spojiti bežičnu tipkovnicu tipa Logitech K400 i koristiti aplikacije i sučelje baš kao da imate Magic Motion daljinski.

 25. Darco, poslusao sam tvoj savjet i upravo narucio lg 42LB650V kostat ce me 4300kn, samo malo skuplja od lg 42la620s. Hvala puno na savjetu i informacijama.

 26. Poštovani Darco neznam kako da dodjem do vaseg odgovora ,molio bi vas postavke za Panasonic TX-P42X60E kako pravilno da radi prvih 200 sati i ako mi mozete pomoc kako da je kalibriram …….ja sad gledam u normal modu koji je takav i stigao….sta mi je raditi plizz pomagajte …veliki pozz

  • Poštovani,

   Za početak – bez panike :). Neće se televizoru ništa dogoditi i da bude u Normal modu prvih 100 sati – puno je važnije da se preko cijelog ekrana prikazuje slika i da bude što dinamičnija. Moja preporuka je da prebacite u Kino mod i držite ga tako prvih 100 do 200 sati, a nakon toga si podesite karakteristike putem AVS HD 709 diska ili me možete kontaktirati za pravu kalibraciju.

   Dakle, samo bez brige i uživajte u novom TV-u.

   • Darco puno vam hvala :) kad prođe tih 200 sati onda cu vam se javit sa tv-om sam pre zadovoljan ,jos samo da pitam jel trebam pustat preko noci snijeg i gdje da ga nabavim ??

 27. darco ovaj x60 ima DINAMIČKO ,NORMALNO ,FILMSKO ,TRUE CINEMA ,PO MJERI jeste li mislili na ovaj TRU CINEMA ILI FILMSKO ??

 28. Poštovani,
  Kako planiram kupiti tv od 55″ Primjetio sam da se sada može nabaviti Phillips 55PFL4508K/12 za 5.400kn pa me zanima da li valja SD slika na tome (gledanje zemaljskih kanala 99% vremena)? A kako bih uzeo i zasebni media player nebitne su mi sve smart (a i 3d) funkcije. Imate li možda neki drugi 55″ za preporučiti?
  Hvala!!

 29. Poštovani Darco,

  Naručio sam UE55F8000. Međutim, dobio sam ponudu za novi UE55H8000 uz nadoplatu od 1.200 kn. Smatrate li da novi “krivić” po karakteristikama i doživljaju gledanja ekrana vrijedi te razlike?! Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

 30. Poštovani, možete li mi reci svoje mišljenje za model Samsung UE40F6340.Posebno me zanima me dali ima “tečnu sliku” kao što uglavom imaju philipsi sa svojim perfect motionom, te dali znate dali je dual core cpu. Upravo sam ga naručio i čekam Vaš odgovor ako je sve ok da potvrdim narudžbu. Hvala

 31. Pratim Vas tek par dana, odlični ste, zanima me konkretno model LG 47ln575s vaše mišljenje cijena mu je oko 4900 kn unaprijed hvala.

 32. Bok!

  Ako zna tko preporučiti dobar tv za cijenu do 2000kn, teško je biti pametan uz sve te akcije i popuste pa ako ima tko iskusniji na tom području da da savjet gdje kupiti i koji model bio bih zahvalan :) Unaprijed hvala!

 33. Poštovani, koji je od modela sveukupno bolji, jer je cijena ista: Samsung: 40F6320A ili LG 42LB650V. LG mi se čini boljim, ali nakon pročitane recenzije ostao sam u dilemi.

 34. Postovani,
  zanima me informacija o TV-u:
  SAMSUNG UE75F6300
  Dali je to pametna investicija, kakva je kvaliteta slike i sl.
  Na koji nacin Vas mogu kontaktirati u vezi kalibracije?
  Hvala unaprijed,
  Jurica

  • Poštovani,

   Vrlo velika dijagonala, Full HD rezolucija ekran i nekakav dobar prosjek u kvaliteti slike – definitivno TV na kojem se ograničenja LCD tehnologije lako mogu vidjeti zbog vrlo velike dijagonale. No, s druge strane, dobro podešen će lako pružiti efekt kino dvorane u vlastitom domu i rekao bih da je tu kalibracija ključna. S plazmama ste na ovako velikim dijagonalama nešto sigurniji, posebno zato jer kod njih nema probijanja pozadinskog osvjetljenja i problematičnosti kod ujednačenog prikaza. No, potrošnja el. energije je na stranu LCD-a i generalno slika nije tako loša da bi bila negledljiva (osim ako planirate pretežno gledati običan TV program).

   Za kalibraciju mi se možete javiti na darko(AT)hdtelevizija.com.

   • Puno hvala na brzom odgovoru.
    Dali ce slika biti negledljiva za obican TV program? Dali se kalibracijom i tu moze nesto napraviti?
    Poslao sam Vam mail…

    • Kalibracija možete ublažiti loš signal da bude ugodniji za gledanje, no znate i sami kako kažu “content is king” :). Na 55″ i većim ekranima Full HD je minimum za dobar dojam…

 35. Darko za koliko ce dana otprilke recenzja za LG webos LB730V? Nemogu se odluciti izmedju njega i SAMSUNG H6500 pa cekam tvoju recenziju.

  • LB730 ću vjerojatno preuzeti u ponedjeljak i dovršiti testiranje do kraja tjedna… Po specifikacijama se čini zanimljiv (Direct LED s lokalnim zatamnjenjem, 800 Hz, webOS itd…

 36. Mirzet sinanovic

  Mozete li mi pomoci pri odabiranju smart tv kao za i protiv: 1. Panasonic 42 led 3d smart TX-L42 ET60E
  2. Philips 42 led fhd smart 3d tv 42 PFH6109/88
  3. LG 42 web OS smart Cinema 3d led tv 42 LB671V
  4. Philips led 3d smart tv 42 PFL5008K/12

 37. prijatelj aj mi kazi koji su bolji tv od oveh 2 modela lg 55lb650v ili samsung ue-55f6400

  • Dva vrlo konkurentna modela, sve ovisi kakav je raspored Vaše dnevne sobe i u kojim uvjetima ćete pretežno gledati (dan, predvečer, noć). Ako trosjed/fotelje neće biti postavljene pod kutem većim od cca. 40 stupnjeva, onda je Samsung bolji izbor, a ako to nije slučaj onda LG. Samsung je i bolji izbor ako ćete TV gledati predvečer i po noći.

 38. Kupio bih tv do 7000 kn. Olaksajte mi dusu. Panasonic ili sony ili grundig samsung. Neznam ni sam više. Znam samo da nesmije biti manji od 50″.

 39. Imam dva favorita panasonic 50as650 ili sony 50w815. Koji je od njih bolji za mene koji gledam evotv. Gledao sam i grundig 55″ model 9481 ako se nevaram. Pa neznam ni sam sto uzeti od svog izbora. Sugestije su dobrodosle.

  • Pozdrav,

   Sugerirao bih SAMSUNG UE55H6400, dostupan od 6600 kn pa naviše. Sony i Panasonic su također solidni, no Samsung najbolje zaokružuje moderan TV (dobra kvaliteta slike, brzi izbornici, bogata Smart TV platforma, Smart remote daljinski kao najbolji trenutno dostupan i najotporniji media player što se raznih formata tiče).

 40. Poštovani,

  nadam se da mi možete pomoći oko izbora tv-a te me interesira što biste sugerirali za odabir između Samsunga ue55h6670, ue55h6400, ue55h7000; Sonya kdl55w828, kdl55w815 ili panasonica tx-55as640.
  Također razmišljam i o panasonicu tx-55ax630 no s obzirom da isti nema HEVC decoder dali se trenutno uopće isplati kupovina 4K tv-a?
  Lijep pozdrav.

 41. Pozdrav, zanima me vaše mišljenje o LG webOS smart tv 39LB650V? Htjela sam 42″, ali problem je što imam samo 90cm širine u ormaru za tv pa 42″ ne može stati… Pa me zanima jel velika razlika u kvaliteti slike te općenito vaše mišljenje o 39″ modelu?

  • Pozdrav,

   LG-jevi 39″ televizori su jedni od rijetkih u kojima se ne nalazi IPS panel njihove divizije LG Display već MVA panel jednog drugog proizvođača s Dalekog istoka. MVA ima puno bolji kontrast i punoću crne boje u odnosu na IPS, tako da u tom pogledu ima prednost, no isto tako se slika drastično mijenja kada ekran ne gledate ravno već iz kuta. Ovisno o rasporedu prostorije u kojoj ćete gledati TV procijenite je li Vam ovo zadovoljavajuća karakteristika ili ne. Osobno sam imao jedan 39″ TV isto tako u ormaru ograničene veličine i isprva me jako smetao taj pad kontrasta iz kuta, tako da sam TV gledao direktno ili iz manjeg kuta i dojam je bio jako dobar. Vremenom se čovjek malo privikne da će slika iz kuta biti blijeđa i ne smeta toliko.

   Najbolje bi bilo da TV pogledajte u dućanu prije kupovine, idealno dok radi pa sami procijenite je li Vam ograničen vidljivi kut “dealbreaker” ili ne.

 42. Poštovanje Darko,

  Svaka čast za komentare i sajt. Interesuje me vaše mišljenje o modelima LG 47LB 671V, PHILIPS 47PFK6549, i SAMSUNG 48H6500. Znam da ste za neke od ovih vršili recenzije, ali ako bi Vi birali za koji bi se odlučili? Ono što me interesuje je gledanje svakodnevnog programa, poneki film i sport.

  Hvala.

 43. Zna darko koliko je bolji pva panel nego ips (osim vidljivog ugla)…:)

 44. Ko generalno pravi bolje televizore lg ili samsung ili sony ,thosiba mozete mi poredjati od najboljeg ka najlosijem,neznam kakva je ova lg serija lb televiozra
  Hvala unapred

 45. Koji je tv najbolji: Sony KDL 40R80BBAEP, LG 42LB561V ili samsung UE 40H5000AK, samsung UE 40H5030?

 46. pozdrav i sve pohvale za stranicu…zamolio bi ako bi mi mogao pomoci da razrjesim jednu dilemu a to je LG 42LB630V ili panasonic 42as600e kakvi su i koji je bolji najvise gledam sport u HD ili neka tvoja preporuka u istom cjenovnom rangu…hvala unaprijed i veliki pozdrav

 47. Želim kupiti tv lg full hd 43 lh 5100 za kućnu upotrebu i volio bih da mi kažete da li je isplativa kupnja tog tv- a i kakva je kvaliteta ( zvuk, slika, internet…

  • zvuk je los, kao i na svakom televizoru. A ostalo… uzmi u obzir da je to pocetni model i da ne treba ocekivati cuda. I o kojim novcima se prica?

 48. Pozdrav zanima me dali je ovaj tv isplativ za kupiti i kakva ljudi imaju iskustva s ovim tv Samsung UE43KU6072UXXH Ultra HD LED cijena mu je od 3500-4500kn u grubo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*