Savjeti za kupnjuVodiči

Kako ispravno podesiti televizor za filmove?

philips-55pus7502-hd2

Nedavno smo dobili upit jednog čitatelja koji planira kupiti novi televizor, no zabrinut je jer u trgovinama vidi kako svi novi modeli prikazuju sliku “čudnog” tempa. Slika je čas glatka poput TV programa preko antene, a čak sporijeg tempa kakav je primjeren za filmove. Što je to i može li se nekako popraviti?

Ono što je našeg čitatelja zabrinulo poznato je pod imenom interpolacija pokreta, odnosno sapunica-efekt, a radi se o tehnici koju proizvođači televizora tvornički ostave upaljenom kako bi slika djelovala primamljivije očima koje u prolazu analiziraju desetke ekrana i traže bilo kakvu prednost koja bi ih olakšala odabir. Iz istog su razloga televizori u dućanu podešeni na najagresivnije postavke što se svjetline, boja i oštrine tiče – tu je cilj impresionirati i prodati robu, a ne prikazati sadržaj što je realnije moguće. 

Otkako HD Televizija postoji, a tu smo već gotovo 11 godina, podijelili smo ovaj savjet nebrojeno mnogo puta – kad idete u trgovinu kupiti televizor, zadnje što trebate gledati je kvaliteta slike. Gledajte dizajn televizora, kvalitetu izrade, intuitivnost izbornika, aplikacije, te ergonomiju i mogućnosti daljinskog upravljača.

Osim ako vam trgovac ne omogući da se sami poigrate s opcijama i isprobate sadržaj koji znate kako treba izgledati, vaša odluka o kupovini se ne bi smjela bazirati na onome što ste u dućanu vidjeli. Pritom mislimo na tipičnu trgovinu s jakom ambijentalnom rasvjetom gdje su televizori u načinu rada za trgovinu, poslagani jedan do drugog i gdje nemate priliku detaljnije analizirati modele koji vas interesiraju. Najbolja kupovina je ona koja je nastala nakon educiranja kroz recenzije s relevantnih stranica i YouTube kanala i istina da će vam za to trebati vremena, no na kraju ćete znati što kupujete i kakve performanse realno možete očekivati.

Interpolacija slike je opcija koju na svim televizorima danas možete podesiti preko korisničkih izbornika (čitaj: ne treba ulaziti u servisni izbornik). Obično se radi o opciji koja u svojem imenu ima riječ “motion” (npr. LG ima TruMotion, Samsung Motion Plus, Motion clarity na TCL-u itd.), no postoje i iznimke od ovog pravila (npr. Intelligent Frame Creation u slučaju Panasonica). Naša preporuka nije nužno da isključite ovu funkciju, već da se poigrate s opcijama koje nudi za optimalni rezultat. Obično postoji više opcija unutar iste, jedna za smanjenje zamućenja (eng. blur), druga za smanjenje podrhtavanja 24p/30p slike (eng. judder), a treća ubacuje crne okvire između stvarnih kako bi slika djelovala manje mutna u dinamici (eng. black frame insertion – BFI). 

Ako želite gledati filmove i serije konstantnog tempa, bez pojave artefakata oko titlova ili objekata u pokretu, tada je potrebno opciju smanjenja podrhtavanja (eng. judder) smanjiti na nulu ili ostaviti na niskoj vrijednosti. Obično će opcije već biti optimalno podešene ako odaberete neki od predložaka slike pod imenom Cinema, Movie, THX Cinema, THX Bright Room, Technicolor ili Expert. U tom slučaju ne samo da ćete dobiti prikaz koji će prikazati cijelu sliku najbolje oštrine i boja, već će i interpolacijski sustav tako raditi da ostvari najbolju oštrinu i glatkoću prikaza, bez ometajućeg efekta sapunice.

Više o savjetima kako ispravno podesiti TV na našem YouTube kanalu >>

U videu niže je prikazana razlika između slike sa i bez interpolacije na Samsungovom QE55Q8D televizoru sa 120 Hz panelom:

Premda postoje zagovaratelji interpolacije slike, naše je stajalište da se sadržaj treba gledati s ujednačenim tempom, bez obzira na ograničenja u oštrini sadržaja snimanog u 24 sličice u sekundi. To će vas manje ometati u gledanju, te ćete samim time bolje doživjeti što se događa u filmu ili seriji. Živimo u ubrzanom svijetu, ostavite barem da se filmovi prikazuju u tempu koji im je zaštitni znak koji podsvjesno prepoznaju generacije.

Iduća faza u svijetu televizora je HFR, odnosno High-Frame rate sadržaj koji će ponuditi daleko veći broj sličica u sekundi i time daleko bolju sliku na modernim panelima visoke rezolucije. Nadamo se da će dolazak takvog sadržaja potaknuti proizvođače televizora da ponude više 120 hercnih televizora na tržištu, a koji su danas rezervirani samo za višu srednju i visoku klasu.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

9 komentara

  1. Evo mene sa pitanjem kao što ti je poznato imam ovo
   HiMedia Q10 Pro Media player Android 7 trenutno se u njemu nalazi hd Seagate BarraCuda 1TB na 7200 rpm
   moje pitanje je hoću li imati kakvih problema sa 5400 rpm hdd budući imam priliku kupiti jedan hdd od 4TB ALI JE BROJ OKRETAJA 5400 rpm
   Lp

   1. neces. Tak svejedno na koliko je okretaja disk, sporije cita/pise ali za mediplayer tak svejedno. Svejedno je i za OS zapravo jer su razlike u praksi nikakave.

   2. Ne da neces imati problema nego ti je, i bolje radi manjeg grijanaj sporijeg disak, ja sam svoje 7200 rpm zamijenio sa wd purple koji su predvidjeni za dugotrajan rad, i hladni ko led.
    A sada kada si se javio sano sam te vrebo, skini aplikaciju sa neta besplatna je HiControl AndroidN, dobijas savrsen daljinskim sve sto je na tv-u vidis na mobitelu, ili tabletu, samo dodirom otvaras, i pokreces umjesto daljinskim koji moras pritisnuti jako ko konj kao sto si, i sam vec primjetio.

 1. Hvala na odgovoru mislio sam kupiti ovo
  HD 4TB Seagate BarraCuda Compute, 3.5″, 256MB Cache, SATA3, ST4000DM004
  819,00 Kn
  mislim da je cjena sasvim ok
  ili da kupim ovo
  HDD 4TB WD Blue, 3.5″, 5400RPM, 64MB Cache, SATA3, WD40EZRZ
  799,00 Kn
  Koji je bolji po Vašem mišljenju
  hvala na odgovoru

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!