4K Ultra HDAnalize tržištaVijesti

Trećina kućanstava SAD-a će posjedovati Ultra HD televizor do 2020.

lg-ultra-hd-2014

Ultra HD je došao i ne misli tako brzo otići – analitička kuća Strategy Analytics predviđa kako će takvi televizori biti prisutni u trećini domova u SAD-u do 2020. godine, dok će ih u zemljama zapadne Europe njih biti oko 22%. SAD će tako postati vodeća zemlja po broju Ultra HD televizora u kućanstvima, za razliku od današnjice u kojoj je najveći broj takvih televizora u kineskim kućanstvima.

Isporuka Ultra HD televizora strelovito raste – 2012. ih je bilo isporučeno samo 72.000, a prošle godine čak 1.7 milijuna. Ove godine će oko 4% svih isporučenih televizora biti Ultra HD rezolucije, dok će 2020 udio biti deset puta veći – oko 41%. Najveći broj isporučenih UHD televizora do danas je bio za kinesko tržište, no krajem prošle godine su se pojavile indikacije povećane prodaje Ultra HD televizora na tržištima SAD-a i zapadne Europe.

“Potražnja za UHD televizorima nadilazi ranija očekivanja i trenutno je njihovo prihvaćanje slično onima Full HD televizora sredinom prošlog desetljeća. Tada su Full HD televizori činili oko 5% ukupne potražnje za tankim ekranima, što je bilo nakon treće godine otkako su se počeli prodavati. Do kraja ovog desetljeća će Ultra HD postati standard na televizorima 40″ (102 cm) i veće dijagonale, dok će oni manje dijagonale ostati na Full HD rezoluciji” – izjavio je analitičar Eric Smith.

Cijene Ultra HD televizora sve više padaju i sada se već mogu pronaći modeli za 14.999 kn s jako dobrim procesorima slike i impresivnom paletom opcija povezivanja. Do kraja godine očekujemo daljnji pad cijena, zajedno s novih, manjim dijagonalama koje će biti prihvatljivije za prosječne veličine dnevnih boravaka. “Regal” generacija onih koji imaju prostor za 32″ ili eventualno 37″ – 39″ televizore u dnevnom boravku po svemu sudeći ostaje u sferi Full HD-a, no za tako male dijagonale potrebe za oštrijom slikom nema – samo za kvalitetnijim TV signalom…

samsung-hu8500-design
Vidjeli mi razliku ili ne – Ultra HD će za svega nekoliko godina potpuno istisnuti Full HD na velikim dijagonalama.

Više na temu Ultra HD-a >>

Video: Zašto Ultra HD? >>

Izvor: Telecompetitor

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!