StudijeVijesti

Istraživanje: Sve više kućanstava stavlja mrežnu opremu u dnevne boravke (+anketa)

streaming-living-room

Prema novom izvještaju tvrtke TDG za tržište SAD-a, 80% kućanstava sa širokopojasnim internetom koristi kućnu lokalnu mrežu, od čega 40% mrežne usmjerivače (routere) postavlja u dnevne boravke, što je dvostruko više od broja instalacija u radne sobe. Broj instalacija u dnevne boravke je tako narastao za 26% u odnosu na 2010. godinu, dok je broj instalacija u radne sobe pao 30%.

Iako nije jasno definirano, za pretpostaviti jest da se migracija mrežnih uređaja odnosi u prvom redu na one bežične, a s ciljem kako bi se povećala brzina prijenosa i ostvarila stabilnost za nesmetano korištenje. Do prije nekoliko godina jedini uređaj s bežičnom mrežom bilo je računalo, stoga i ne čudi što je mrežna oprema bila postavljana u spavaće i radne sobe. Danas, u doba pametnih televizora i linijskih komponenata, a koje se mogu shvatiti i kao internet povezive, bežično povezivanje jest praktično jer smanjuje broj kabela, a na koje su korisnici posebno osjetljivi u dnevnim boravcima. Gordijski čvor od kabela u radnoj sobi i dan danas ima svoju draž, no u dnevnom boravku nisu mili čak ni muškarcima.

Osim vizualnog dojma, postavljanje bežičnog routera ima i funkcionalnu prednost – ostvaruje veće brzine prijenosa i stabilnost, a koja je sve traženija kako se sve više HD sadržaja pokušava poslati zračnim putem. Mnogi televizori i uređaji s Wi-Fi sučeljem nemaju tako veliki domet kao što to imaju prijenosna računala, te je potrebno da je mrežna oprema što bliže smještena.

Michael Greeson, direktor istraživanja u TDG ističe kako su oni uočili da će se situacija tako razvijati još 2005. godine, te da mnogi drugi istraživači nisu niti uočili promjenu. “Takva su bila naša predviđanja i takva je realnost kućnog umrežavanja u svijetu gdje sadržaji dolazi iz različitih izvora i u različitim oblicima“.

Voljeli bismo čuti vaše mišljenje vezano za temu. Posjedujete li bežičan router i gdje se nalazi. Planirate li ga preseliti u neku drugu prostoriju?

[poll id=”32″]

Izvor: TDG izvješće

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

  1. vea druga anketa koju ne kužim, ne nije mi bežični ruter nigdje u stanu ali posjedujem ga, da žičano mi je spojen sa svim nabrojanim sobama i ne nebi mi bila veza stabilnija da iskopčam žičanu vezu i donesem ruter u dnevni boravak i spojim se bežično i bilo bi mi drago da se ovi naši glasovi iskoriste za neko vi?enje situacije kod nas bar ovih 40 koji redovito glasaju, kog ae mi vraga američke statistike, dal bi mi neko mogal napisat nešto o tvrtki TDG, te možda i tko je naručioc ispitivanja i kakvog bi utjecaja rezultati tog ispitivanja mogli imat na nas, dal ae možda ti američki trendovi doa kod nas pa da se pripremimo.(neznam na šta) mene zanima koliki od nas imaju utp obujmicama pobijen po štokovima i rubnim letvicama do iza tv-a, kolikima su kanalice od kabelske u hodniku pa opet do iza tv-a, koliki od nas imamo dnevni boravak veai od 4×4 metra i kamo da nagnjetem 7.1 zvučnika u mojem 3×3, centris reserch kaže da četvrtina amera ima blu-ray, a ja nemam , trebam li se zamislit jer ja nemam i naj gore ne poznam nikog da ima, ja sam onaj jedan u onoj anketi, nemam niš od nabrojenog jer je tesko u anketu bilo dodat HTPC i to ko za vraga spojen žicom.niš kupit cu si BR i spojit ga bežično na ruter koji cu stavit u Db. Hm trebam li onda ruter spojit žično na Tel liniju ili ima neka američka anketarska agencija i odgovor na to. :)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!