Home » Vijesti » Ultra HD 8K » Japan probno emitirao Super Hi-Vision 8K format

Japan probno emitirao Super Hi-Vision 8K format

super-hi-vision-8k-panasonic

Dok se ostatak svijeta lagano prebacuje na HD emitiranje, u Japanu već počinju probna emitiranja Super Hi-Vision 8K formata sa 16 puta većom rezolucijom od Full HD-a (1920×1080). Japanska javna televizijska mreža NHK, uspješno je poslala signal iz svojeg postrojenja u Hitoyoshiju do lokacije udaljene 27 kilometara. NHK će promovirati  Super-Hi-Vision HD 8K format kroz niz javnih projekcija tijekom nadolazećih Olimpijskih igara u Sochiju.

Klizanje će biti uživo prikazivano publici u NHK-ovoj Fureai dvorani u Shibuyi, dok će u Nagoyi NHK također prenositi 8K sadržaje s Olimpijade kao i ostale impresivne snimke kako bi obilježila 60. objetnicu početka televizijskog emitiranja u tom gradu.

Super Hi-Vision 8K je drugi naziv za Ultra HD format rezolucije 7680 x 4320 piksela, a na kojem NHK radi još od 1995. godine. Impresivna rezolucija koju nudi četiri puta je veća od Ultra HD 4K formata, odnosno 16 puta veća od Full HD sadržaja, no da bi se u tolikom broju piksela moglo uživati i vidjeti razliku, potrebno je imati vrlo veliki ekran, reda veličine od 2.5 metara pa naviše.

super-hd-aka-super-hi-vision

Više o Ultra HD formatu >>

Izvor: BroadbandTVNews

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

One comment

  1. whoah this blog is excellent i really like studying your articles. Keep up the great paintings! You know, a lot of people are hunting around for this info, you could help them greatly.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*