KalibracijaVodiči

Analiza: Koliko dugo je kalibriran televizor doista kalibriran?

panasonic-e6-header-kalibra

O osnovama kalibracije kao i njenim pogodnostima već smo mnogo puta pisali u našim edukativnim tekstovima i recenzijama, no pitanje na koje još nismo odgovorili tiče se trajnosti takvog postupka. Naime, tko god da je zainteresiran za kalibraciju televizora, sasvim razumno će se pitati koliko će dugo precizno podešen televizor doista pružati sliku u skladu sa standardima, lucidnu i neutralnu. Zahvaljujući dobrim odnosima s tvrtkom Sancta Domenica, na maratonskom testiranju sve od veljače smo imali Panasonicov 39E6E LCD televizor i upravo njega iskoristili za prvu analizu na temu trajnosti kalibracije.

Panasonicov 39E6E je jedan jako dobar Full HD televizor, tvornički vrlo precizno podešen u True Cinema predlošku, a koji smo uspjeli kroz proces kalibracije još u ožujku 2013. godine detaljno podesiti. Od tada pa sve do kraja godine televizor smo koristili u uobičajenom ambijentu dnevnog boravka, te je u prosjeku radio oko 3 sata svaki dan. Postavke u međuvremenu nismo dirali, već smo odradili samo jednu nadogradnju softvera na verziju 3.720, a koja je sve postavke zadržala na ranije podešenim vrijednostima. Ukratko, koristili smo televizor upravo onako kako se to i očekuje.

Pogledajmo sada kakve su bile karakteristike slike nakon kalibracije u ožujku 2013. godine:

panasonic-e6-march2013
Karakteristike slike Panasonic 39E6E televizora nakon kalibracije u ožujku 2013. godine

Kao što možete vidjeti, karakteristike slike su bile vrlo blizu referentnim vrijednostima u svim pogledima, uz minimalna odstupanja u RGB balansu, karakteristici svjetline sivih nijansi i svjetlini boja. Raspon boja je precizan kada se gleda u cjelini, uz nedovoljno zasićenu crvenu boju, što jest slabost korištenog panela (isti slučaj smo uočili i kod LG-jevog 39LN575S televizora).

Podaci vezani za vrijednosti crne i bijele boje, kontrast i gammu su istaknute ispod:

Crna boja: 0,013 cd/m2

Bijela boja: 193,6 cd/m2

On/Off kontrast: 14 892:1

Gamma (prosjek): 2,20

Pogledajmo sada kako izgledaju karakteristike slike s istim postavkama 9 mjeseci kasnije, u prosincu 2013.:

panasonic-e6-december2013
Panasonic 39E6E 9 mjeseci nakon kalibracije (prosinac 2013.)

Kao što se može vidjeti, karakteristike nisu više onako precizne kao odmah nakon kalibracije, no s druge strane odstupanja su i dalje unutar prihvatljivih granica za većinu parametara. Pod pojmom “prihvatljivih granica” mislimo na odstupanja koja se ne mogu vidjeti netreniranim okom, odnosno većina prosječnih korisnika greške u nijansama sive i rasponu boja na takvog zaslonu neće moći uočiti. U konkretnom slučaju, Panasonic 39E6E televizor pokazuje pojačanu plavu boju kako svjetlina slike raste, no tek na potpuno bijeloj boji bi se ta plava komponenta trebala moći uočiti jer su greške tada iznad vrijednost 3, točnije oko 3.7. Kako je moguće vidjeti, raspon boja je ostao isti, crvena je podjednako slabo zasićena, dok su ostale boje na svojim pozicijama. D65, odnosno bijela boja pri ciljanoj temperaturi od 6500 K je blago zamaknuta prema plavom dijelu CIE 1931 xy grafikona, no i dalje pozicionirana unutar referentnog crnog kvadrata. Svjetlina boja se je promijenila (na slici gore, Gamut Luminance), te su crvena, zelena i cijan blago povećale svjetlinu, dok su plava, ljubičasta i žuta ostale na preciznim pozicijama.

Podaci vezani za vrijednosti crne i bijele boje, gamme i kontrasta su istaknute ispod:

Crna boja: 0,012 cd/m2

Bijela boja: 161,6 cd/m2

On/Off kontrast: 13 466:1

Gamma (prosjek): 2,18

Kako je vidljivo iz podataka, prisutan je pad kontrasta za oko 10% zbog pada svjetline slike, zbog čega je i crna boja nešto niža u odnosu na mjerenje u ožujku. Gamma karakteristika je zanemarivo pala s referentnih 2.20 na 2.18, što je ponovno unutar vrijednosti koje se ne mogu uočiti, čak ni ako je u pitanju trenirano oko.

Zaključak

konica-minolta-cs200
Foto: spectracal.com

Prva provedena analiza na temu trajnosti kalibracije pokazala je kako 9 mjeseci nakon provedbe iste, u uvjetima uobičajenog korištenja, karakteristike se nisu toliko promijenile da bi ponavljanje kalibracije bilo nužno za zadržavanje neutralnosti slike. Ukupna svjetlina zaslona jest pala oko 10% i u tom pogledu bi samo trebalo povećati intenzitet pozadinskog osvjetljenja kako bi se prethodne vrijednosti svjetline i kontrasta mogle ostvariti, no to je nešto što korisnik lako može i sam napraviti. Ono što je najvažnije jest da su ukupne karakteristike slike očuvane i da i nakon 9 mjeseci korištenja televizor može pružiti kvalitetno iskustvo gledanja sadržaja.

Jasno, jedna analiza ne znači da je ovo pravilo koje se može primijeniti na sve televizore, stoga ćemo istu analizu napraviti i u budućnosti, te tako detaljnije upoznati kako vrijeme utječe na naše tanke digitalne televizore.

Panasonic 39E6E na test ustupio:

sancta-domenica-logo-black

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

4 komentara

 1. Znam da su plazme na izmaku ali posjedujem 65″ST50 koji je kalibrirana, baš bi me zanimala trajnost kalibracije jedne plazme s obzirom da ih u hrvatskim domivima posjeduje odredjeni broj ljudi. Pogotovo nakon 2-3g.

 2. Javljam se jer u ovom članku spominjte televizor koji sam kupio. Poslali ste mi postavke za kalibraciju zahvalan sam makr nisam dolnji dio postavki još uspio namjestiti jer ne znamo gdje se to namještava. Vjerojatno niste vidjeli moj email na stranici usporedbe LG LG 39LN575S i Samsunga. Kod nas običnih ljudi će vjerojatno biti problem jer tokom vremena se čovjek navikne na sve slabiju sliku ko magare na batine i zapravo ne znamo da treba ponoviti kalibraciju. Pitanje je dali se postavke koje sam postavio zahvaljujući vama promjene ili treba mijenjati postavke jer televizor stari.
  Hvala vam ako imate moj tip televizora u svojoj redakciji da na kraju ispitivanja objavite rezultate i što da napravimo. I opet molba da mi kažete gdje da postavim donji dio postavki kalibriranja Ono sa ukljućem videa kao objašnjenjem nečega što trebamo napraviti je genijalno i za nas obične smrtnike veoma korisno. Ovaj dio nisam namjestio.

  20 point:
  10 28,21,0
  20 3,0,0
  30 -1,0,-7
  40 -5,-3,-5
  50 -6,-6,-5
  60 -13,-8,-6
  70 -9,-7,-4
  80 -14,-7,-1
  90 +18,-3,0
  100 -26,0,0

  Hvala ako nađete vremena da mi napišete kako da too namjestim

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!