Audio-video uređajiCES - Las VegasSajmovi elektronikeSamsung ElectronicsUltra HD 8KVijesti

Samsung je prodao preko 5 milijuna televizora iz QLED serije u 2019. godini, najava QD panela

Samsung Q950TS – Samsungova perjanica televizora za 2020. godinu

Najveći proizvođač televizora na svijetu, Samsung Electronics, prošle je godine prodao oko 5.4 milijuna televizora na globalnom tržištu. Kompanija planira nastaviti s razvojem zaslona s Quantum Dot tehnologijom, te nema nikakvih planova da će početi proizvoditi OLED televizore.

Ovo je novinarima u Las Vegasu rekao Han Jong-hee, predsjednik odjela Visual Display u Samsungu, tijekom Samsung TV First Look događanja na CES-u.

Premda je jasno dao do znanja da Samsung neće proizvoditi OLED televizore, izgledno je da će se u budućnosti pojaviti zasloni koji će ponuditi najbolje iz svijeta OLED i Quantum Dot tehnologije. Naime, Samsung Display je u listopadu prošle godine najavio ulaganje od 13.1 milijardi wona (oko 11.2 milijarde američkih dolara) do 2025. u izgradnju “Q1 linije” za masovnu proizvodnju prvih na svijetu QD zaslona u Asan kampusu. Nova linija bi trebala startati već iduće godine s inicijalnom proizvodnjom od 30 000 listova (8.5 generacije) za velike QD zaslone od 65 inča ili veće.

Za razliku od WRGB OLED zaslona LG Displaya, a koji se koriste u svim OLED televizorima od njihove premijere 2013. godine, kod QD zaslona koristio bi se plavi OLED materijal kao izvor svjetla, a zelena i crvena komponenta bi se realizirale kroz Quantum Dot sloj. Iako se u oba slučaja radi o OLED materijalu, prednost Samsungovog QD zaslona je u korištenju jednog OLED materijala – onog plave boje. Kod LG-jevog OLED-a, bijela svjetlost nastaje iz kombinacije plavog i žutog OLED materijala, čime je izraženije starenje panela i potencijal za trajne tragove na ekranu (eng. burn-in) jer materijali ne stare jednakom brzinom (plavi stari brže od žutog). Više o temi potražite ovdje.

Vezano za UHD 8K televizore, a koji su u velikoj ekspanziji ove godine, Han je istaknuo da će proći još neko vrijeme prije nego što takvi televizori ne postanu popularni na tržištu. To je sasvim očekivano s obzirom da će i ove godine pripadati visokoj klasi što se cijene tiče, a i potpuni manjak nativnog 8K sadržaja, kao i prepucavanje s LG-jem oko toga “tko ima pravi 8K” dodatno odbija kupce.

Izvor: Yonhap News Agency / CNET

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!