Audio-video uređajiCES - Las VegasSajmovi elektronikeSamsung ElectronicsUltra HD 8KVijesti

Samsung je prodao preko 5 milijuna televizora iz QLED serije u 2019. godini, najava QD panela

Samsung Q950TS – Samsungova perjanica televizora za 2020. godinu

Najveći proizvođač televizora na svijetu, Samsung Electronics, prošle je godine prodao oko 5.4 milijuna televizora na globalnom tržištu. Kompanija planira nastaviti s razvojem zaslona s Quantum Dot tehnologijom, te nema nikakvih planova da će početi proizvoditi OLED televizore.

Ovo je novinarima u Las Vegasu rekao Han Jong-hee, predsjednik odjela Visual Display u Samsungu, tijekom Samsung TV First Look događanja na CES-u.

Premda je jasno dao do znanja da Samsung neće proizvoditi OLED televizore, izgledno je da će se u budućnosti pojaviti zasloni koji će ponuditi najbolje iz svijeta OLED i Quantum Dot tehnologije. Naime, Samsung Display je u listopadu prošle godine najavio ulaganje od 13.1 milijardi wona (oko 11.2 milijarde američkih dolara) do 2025. u izgradnju “Q1 linije” za masovnu proizvodnju prvih na svijetu QD zaslona u Asan kampusu. Nova linija bi trebala startati već iduće godine s inicijalnom proizvodnjom od 30 000 listova (8.5 generacije) za velike QD zaslone od 65 inča ili veće.

Za razliku od WRGB OLED zaslona LG Displaya, a koji se koriste u svim OLED televizorima od njihove premijere 2013. godine, kod QD zaslona koristio bi se plavi OLED materijal kao izvor svjetla, a zelena i crvena komponenta bi se realizirale kroz Quantum Dot sloj. Iako se u oba slučaja radi o OLED materijalu, prednost Samsungovog QD zaslona je u korištenju jednog OLED materijala – onog plave boje. Kod LG-jevog OLED-a, bijela svjetlost nastaje iz kombinacije plavog i žutog OLED materijala, čime je izraženije starenje panela i potencijal za trajne tragove na ekranu (eng. burn-in) jer materijali ne stare jednakom brzinom (plavi stari brže od žutog). Više o temi potražite ovdje.

Vezano za UHD 8K televizore, a koji su u velikoj ekspanziji ove godine, Han je istaknuo da će proći još neko vrijeme prije nego što takvi televizori ne postanu popularni na tržištu. To je sasvim očekivano s obzirom da će i ove godine pripadati visokoj klasi što se cijene tiče, a i potpuni manjak nativnog 8K sadržaja, kao i prepucavanje s LG-jem oko toga “tko ima pravi 8K” dodatno odbija kupce.

Izvor: Yonhap News Agency / CNET

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!