4K Ultra HDAudio-video uređajiVijesti

Novi HDMI 2.0 standard spreman za Ultra HD 4K sadržaje, koristi iste priključke kao i prethodne verzije

hdmi-2o0

Prva HDMI specifikacija koju je razvio HDMI Forum upravo je standard 2.0, a koji donosi podršku za Ultra HD 4K format u 50 i 60 sličica u sekundi, podršku za 32 audio kanala, poboljšanje u CEC komunikaciji i dinamičku automatsku sinkronizaciju slike i zvuka. Novi standard ne definira nove kabele ili priključke, te će aktualni High Speed kabeli (kategorija 2) moći prenositi dodatne podatke.

HDMI 2.0 je razvijen od strane Tehničke Radne Grupe (Technical Working Group) HDMI Foruma, a čiji članovi predstavljaju vodeće proizvođače potrošačke elektronike, osobnih računala, mobilnih uređaja, kabela i komponenata. HDMI Forum trenutno ima članstvo 80 kompanija.

Uvođenje HDMI 2.0 specifikacije predstavlja veliko postignuće za HDMI Forum“, rekao je Robert Blanchard iz Sonyja, predsjednik HDMI Foruma. “Naši članovi zajednički rade kako bi iznimno uspješnu HDMI specifikaciju podligli na novu razinu proširivanje audio i video značajki za primjenu u uređajima potrošačke elektronike.

hdmi-cables-boquet

HDMI 2.0 Compliance Test Specification (CTS), odnosno testovi sukladnosti sa specifikacijom koje će morati provoditi proizvođači opreme prije dobivanja potrebnog certifikata za proizvodnju se očekuju do kraja 2013. godine. Sukladno tome, jasno nam je kako Panasonicov 65WT600, prvi Ultra HD televizor s podrškom za HDMI 2.0 standard neće doći na tržište prije iduće godine.

Više informacija na HDMI.org stranici >>

Izvor: Broadband TV News

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

9 komentara

 1. Imate li najavu recenzije F8500 ? Bivši kolega je napravio i ponovno se umislio i počeo naplaćivati kalibracijske postavke. Mada je miljun puta rekao da te postavke ne vrijede za druge tv, već samo, ako bude ok, onda ok.

  1. Pozdrav,

   F8500 ćemo testirati svakako i usporedni test s VT60 je nešto što je u planu da napravimo čim do kraja dogovorimo detalje s predstavništvima.

   Naravno, postavke koje smo dobili ćemo objaviti unutar recenzije baš kao što to rade svi relevatni mediji s obzirom da je dobro poznato što znači kopirati postavke, a što napraviti pravu kalibraciju specijaliziranom opremom. Kopiranje postavki može biti od koristi u slučaju da su tvornički predlošci jako loše podešeni, što je nešto što je bio slučaj prije nekoliko godina, no danas to nije slučaj i televizori dolaze podešeni da sve što nije profesionalna kalibracija može donijeti više štete nego koristi. Na HD Televiziji smo zato napravili testiranje krajem 2011. godine na više primjeraka televizora i potvrdili da kopiranje donosi veća odstupanja nego tvorničke postavke, dok testiranje koje bi to opovrgnulo još nismo nigdje uspjeli pronaći – pitajte se zašto.

 2. Slažem se sa vama u svemu. Ja sam mu tamo par puta postavio slično pitanje u vezi toga i naplačivanja, pa Gospodin što mu ne odgovara , samo obriše i izmišlja toplu vodu, a vašu kalibraciju malo omaložava.

  1. Da, njegov pristup s brisanjem komentara i postova mi je dobro poznat i vidim da ga i dalje primijenjuje. Čim mi se pruži prilika provjeriti ću još jednom tvrdnju u kopiranju postavki i to javno objaviti, bez obzira na njen rezultat.

 3. To bi bilo dobro. Da briše sve kada ga pogodite na pravo mjesto. Nekada je Panasonic bio kralj, a sada, da ne pričam.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!