DVD i Blu-ray recenzijeFilmovi

Recenzija: Gangsterski Odred (Gangster Squad) 2D Blu-ray [2013]

gangster-squad-header

Godina je 1949., a nemilosrdni gangster Mickey Cohen (Sean Penn) drži u svojim šakama kompletni Los Angeles. Protiv bande koju štiti uzavrela korupcija, šef policije Bill Parker (Nick Nolte) kreće u ekstreme. Kratak je uvod to u napet triler redatelja Rubena Fleischera, a koji je u kino distribuciju kasnio čak četiri mjeseca zbog tragične pucnjave u Aurora kinu u srpnju prošle godine. Gangsterski Odred napokon nam je stigao na Blu-rayu u visokoj rezoluciji, zajedno s bogatom kolekcijom sadržaja koji nisu dostupni na DVD inačici.

Foršpan (trailer)

Osnovne informacije

Žanr: gangsterski, akcija

Godina izlaska (kino): 2013.

Godina izlaska (testirano izdanje): 2013.

Redatelj: Ruben Fleischer

Glume: Sean Penn, Ryan Gosling, Emma Stone, Josh Brolin

IMDb ocjena:
Gangster Squad (2013) on IMDb

Sinopsis:

Godina je 1949., a nemilosrdni gangster Mickey Cohen (Sean Penn) drži u svojim šakama kompletni Los Angeles. Protiv bande koju štiti uzavrela korupcija, šef policije Bill Parker (Nick Nolte) kreće u ekstreme. Na svoju stranu pridobija vojnog heroja, narednika Johna O’Maru (Josh Brolin) kako bi okupio skupinu osvetnika za pravdu. Njihov posao nisu uhićenja… Njihov posao je rat. Uskoro grad prekrije kiša metaka, a policajac narednik Jerry Wooters (Ryan Gosling) nevoljko je uvučen u cijelu borbu nakon što se zaljubi u Grace Faraday (Emma Stone), elegantnu ljepoticu koju Cohen smatra svojim vlasništvom. Inspiriran nevjerojatnom istinitom pričom, film Gangsterski odred otvara tajne dosjee policajaca koji su se borili za dušu grada Los Angelesa.

Tehnički podaci Blu-ray izdanja:

Broj diskova 1
Veličina na disku – film
32.4 GB*
Trajanje 113 min
Video
16×9, 2.40:1
Sustav kodiranja
MPEG-4 AVC
Audio
  • engleski, DTS-HD Master Audio 5.1
  • engleski, ukrajinski, češki, mađarski, poljski i ruski Dolby Digital 5.1
  • turski 2.0
Podnaslovi hrvatski, slovenski, srpski, engleski, ukrajinski, latvijski, litvanski, estonski, turski, arapski, češki, hebrejski, mađarski, poljski, portugalski, ruski i turski
Dodatni sadržaji da

* napomena: najveći kapacitet dvoslojnog Blu-ray diska iznosi 46.6 GB, odnosno 50 050 039 808 bajtova. Izdanje dolazi na dvoslojnom Blu-ray disku.

Izbornici

gangster-squad-menu
Glavni izbornik

Glavni izbornik je statičan s temom filma koja svira u pozadini (DD 2.0). Konfiguraciju izbornika smo već vidjeli u nekim od ranijih izdanja, primjerice Bijesu Titana.

Video

gangster-squad-shot2

Sniman ARRI ALEXA Studio Camera i Phantom Flex kamerama, Gangsterski Odred nas je iznenadio svojom izvrsnom prezentacijom. Film gotovo u cjelosti sniman u zatvorenim prostorima i po noći, ima vrlo izraženu crnu boju i prigušene detalje u donjem dijelu spektra, zbog česta smo u početku morali provjeriti postavke našeg kalibriranog video sustava, no na kraju se ispostavilo kako je tamnija nota namjerno iskorištena zbog bolje atmosferičnosti. Od ostalih boja dominiraju tople nijanse, a koje su posebno istaknute na licima likova – njihova tekstura i zasićenost kadrovima daju neposrednost i u scenama gdje se susreću Grace Faraday i Jerry Wooters – intimnost i privlačnost. S druge strane, duboke bore Mickeya Cohena i njegov ubojit pogled posebno do izražaja dolaze u visokoj razlučivosti koju ovo izdanje nudi.

gangster-squad-shot3

Kako se u audio komentaru redatelja može čuti, računalna animacija je bila korištena u mnogim kadrovima, bilo da istakne specifičan efekt ili obogati kadar specifičnostima s kraja 40-ih godina prošlog stoljeća. Iz viđenog možemo slobodno ustvrditi kako je integracija efekata odlično odrađena i kako isti služe upravo tome da učine iskustvo gledanja još realističnijim i intenzivnijim, a ne da na sebe plijene nepotrebnu pažnju. Dodajmo ovome i usporene scene snimane Phantom Flex kamerama i specifične efekte “zamrzavanja” kadra nakon ispaljenog pucnja i dobivamo jednu vrlo zanimljivu i kvalitetno izvedenu prezentaciju.

Audio

gangster-squad-shot4

Vodeći audio zapis na disku je engleski 5.1-kanalni DTS-HD Master Audio, a na kojeg doista nemamo nikakve pritužbe. Intenzivan je, detaljan i dobro iskorištenog prednjeg dijela pozornice. Efekti su prisutni i u stražnjem dijelu, posebno u drugoj polovici filma kada atmosfera postane vrlo napeta, a meci počnu letjeti iz svih smjerova. Zvučni zapis ne bi bilo isti bez izvrsne glazbe Stevea Jablonskog, kompozitora koji se je već dokazao epskom glazbom za filmove poput Transformersa (2007.) i Noćne More u Ulici Brijestova (2010.). Cjelokupna glasnoća tijekom filma je također jako dobro pogođena.

Dodatni sadržaji

gangster-squad-making-off

Ako vam se sviđa sam film, dodatni sadržaji će vam se barem jednako svidjeti. Dodatnih sadržaja ima mnogo i kvalitetno su izvedeni, a uključuju slijedeće:

  • Prilozi o snimanju filma (točke fokusa) (Blu-ray)
  • Reprodukcija filma s Gangland dosjei (Blu-ray)
  • Kratak film: Lokacije nekada i sada (Blu-ray)
  • Rogues Gallery: Mickey Cohen (Blu-ray)
  • Opaki frajeri sa stilom (Blu-ray i DVD)
  • Audio komentar redatelja Rubena Fleischera (Blu-ray)
  • Izbačene scene (Blu-ray)

gangster-squad-bonus

Svi sadržaji su prezentirani u HD rezoluciji, te ne posjeduju hrvatske podnaslove. Audio komentar redatelja Rubena Fleischera je zanimljiv za poslušati, posebno ako ste zainteresirani čuti više detalja o događanjima iza kamere, kako su pojedini kadrovi snimani, jesu li originalno bili tako zamišljeni i koje su kamere korištene za snimanje. Film je također moguće pogledati u interaktivnom obliku u kojem se u zasebnom prozoru pojavljuju dodatni video materijali s informacijama o pojedinim scenama, a koje je moguće otvoriti “preko cijelog zaslona” i nakon toga se vratiti na film. Rogues Gallery: Mickey Cohen je dokumentarni film u trajanju od 45 minuta koji govori o pravom gangsteru Mickeyu Cohenu.

Zaključak

gangster-squad-shot5

Gangsterski Odred se je pokazao kao pravo iznenađenje u svim segmentima koje analiziramo i do kojih nam je stalo. Vizualno je ovo izdanje iznimno dobro riješeno, čiste slike toplih boja i istaknutog kontrasta, a zvuk je bogat detaljima i zadati će dosta posla vašem subwooferu. Dodatnih sadržaja ima mnogo i za sve zainteresirane za doznati više o snimanju filma i gangsteru Mickey Cohenu, ovo je prava poslastica. Sve u svemu, topla preporuka!

 

gangster-squad-award

Na test ustupio: Continental Film

Blu-ray možete kupiti u DajPet webshopu

dajpetcom

Gledano na: Panasonic 39E6E kalibriranom LED LCD televizoru

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

12 komentara

  1. S obzirom da se bavite i filmom možda ne bi bilo loše posvetiti jedan članak tipa, što ćemo gledati ovu jesen. Naime, poznato je da Universal već godinama nije prisutan u Hrvatskoj a koliko čujem odlazi i Paramount. Zadnji čavao u lijesu je informacija da se s HR tržišta ovih dana povlači i Sony tj Columbia. Koliko čujem i Disney je jako blizu toj odluci a o njoj intezivno razmišlja i WB. Sve u svemu, vraćamo se u lijepe devedesete kad je carovao piratluk…
    Nakon ulaska u EU za ljubitelje filma sve bolje i bolje vijesti…
    Znači za sada imamo tri major kompanije koje više nećemo vidjeti u HR. Universal, Paramount i Columbia.. lijepo…

    1. Jesu li te informacije točne za ostale studije?

      Disney se ne povlači u potpunosti, jedini filmovi koji se i prodaju u Hrvatskoj su upravo ti animirani sinkronizirani i jedini su otprilike trajne mušterije roditelji s djecom. To je jedina ciljna grupa u Hrvatskoj, nažalost. A toliki bjesni se televizori kupuju i skidaju su mkv ripovi.

      Nadam se da će se zakon postrožiti u svezi nelegalnih sadržaja na internetu i da svako skidanje će biti prekršaj.

      Disney neće izdavati blu-ray diskove ovdje i Sloveniji, kao što su to uradili u baltičkim zemljama, Bugarskoj, Ukrajini, čak i u jednom bogatom Izraelu.

      ono što sam ja još nedavno čuo jest da iTunes uskoro proširuje ponudu za filmove i na Hrvatsku

      virtualne videoteke (Maxtv, bnet) funkcioniraju i možda je to i budućnost: fizički diskovi odlaze u prošlost a budućnost je internetski streaming.

      1. Fizički diskovi su daleko od povijesti. Jako dobro se prodaju u americi i većini normalnih zemalja u koje hrvatska ne spada ni po jednom kriteriju. Povijest su videoteke. No kod nas je sve povijest osim piratluka. On je sadašnjost i budućnost. Što se tiče spomenutog disneya, da… prestaju izlaziti s blu ray izdanjima a ne vidim da će još jako dugo izdavati i dvd izdanja pošto su tiraže pale na smiješne cifre za koje se nikome ne isplati raditi a prava na godišnjoj bazi su preskupa. Nakon isteka ugovora jednostavno ne vidim koja bi firma u hrvata potpisala novi pod ovakvim uvjetima. Godinama nitko u hrvatskoj nije zainteresiran za universal a isto će zadesiti i disney. Evo, nikoga ne interesira da preuzme niti paramount niti columbiju? Smiješno i žalosno!

        1. Dakako, daleko su od prošlosti, no u nekim projekcijama budućnosti oni postaju sekundarni izvori “home entertainmenta”

          no, nitko dakako ne može blu-rayu oduzeti primat u kvalitetu i komfornosti koju on daje, gledam filmove sa slovenskog iTunesa i oni daju neke kao “HD” filmove teške tek par “giga”. Bojim se i pogledati to, ok za manje ekrane (tablete, telefone), no već bi se vidio taj (ne)kvalitet na nekom većem ekranu, računalu, ne daj bože gledati to preko neke veće dijagonale (lcd, plazma).

          Već sam prije rekao da Disney neće izdavati blu-ray diskove, taj podatak sam ja prvi iznio na ovoj stranici nakon što sam kontaktirao CF i oni s puno nade očekuju da će se to uskoro promijeniti na bolje (sad koliko im je vjerovati)

          No, mene interesiraju izvori za odlaske svih tih studija, ili je to još jedna “ekskluzivna” informacija slična onoj koju si ovdje iznio prije nekoliko mjeseci u svezi MenaArta i njegovog preuzimanja video-distribucije cijelog CF portfelja…

  2. Pa menart od početka godine izdaje sve filmove continental filma. Kaj sam tu krivo rekao? To je tako. Bio videoteka ili maloprodajni dućan više od continental filma ne uzimaš filmove već od menarta. Menartu su dali distribuciju jer nisu bili sposobni sami ju obnašati. Continetal je trenutno u rasulu i nisam siguran da će nakon isteka ugovora biti sposoban potpisati novi s bilo kojom firmom. Rezultati prodaje su im katastrofalni, no to i nije nešto previše čudno jer rezultati prodaje nisu puno bolji niti od sređene firme kao što je blitz. Što onda očekivati od jedne nesposobne firme kao što je continental? Ovo ne govorim napamet jer sam s contiem poslovno surađivao 20 godina i znam kako se tamo radilo sve ove godine i kako se radi trenutno. Kako kažem, dvadeset godina surađujem sa svim tim firmama i kako sam informaciju za menart dobio iz contia tako sam informaciju za paramount i columbiu dobio iz blitza. Uostalom, neće još proći puno vremena i sve bu se znalo.. vrlo vjerojatno već početkom jesenje sezone…

  3. Ovo je stvarno žalosno. Posebno mi je žao zbog Disneya jer njihove crtiće kupujem od kad su došli u HR. No to i nije čudno za zemlju gdje te smatraju čudakom ako kupuješ originale.

    1. Žalosno ili ne ali sve te firme rade za profit a njega nema. U HR tržište ne postoji već godinama. Kada jedan kino hit prodaš u maloprodaji u parsto komada znaš da je vrijeme za raditi nešto drugo..

      1. Ljudi sad kupuju na kioscima i u Konzumima. Pa novi film u dućanima s multimedijom košta skoro 100 kn, a distributeri ga stave ga na kiosk u kartonskoj kutiji za 20 kn. Ni ja više neću davat puno love za domaća izdanja.

        1. Donekle si u pravu. U kartonskom izdanju ne možeš kupiti filmove major kompanija već nezavisne filmove koje su otkupili domaći distributeri pa s njima pokušavaju iscijediti zadnju kap, ali bezuspješno..

    1. Da, ali ne po 20 kn u kartonskoj kutiji kako si govorio već po 99kn kako je i u svakom maloprodajnom dućanu..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!