DVD i Blu-ray recenzijeFilmovi

Recenzija: Božićna Priča (A Christmas Carol) 2D Blu-ray [2010]

christmas-carol-header

Od redatelja filma Polar Express stiže još jedan blagdanski film u izdanju na Blu-ray mediju: Božićna Priča (A Christmas Carol), animirani film čiju priču potpisuje engleski pisac Charles Dickens. Uz glumačku postavku koju čine Jim Carrey, Gary Oldman i Colin Firth, animacije koje potpisuje Imagemovers studio i Disney, Božićna Priča djeluje kao odlično filmsko ostvarenje, kako s tehničkog, tako i sa stilskog stajališta. Je li tako i na Blu-ray izdanju koje kao povećalo otkriva sve nesavršenosti produkcije, otkrivamo u nastavku.

Foršpan (trailer)

Osnovne informacije

Žanr: animirani

Godina izlaska (kino): 2008.

Godina izlaska (testirano izdanje): 2010.

Redatelj: Robert Zemeckis

Glasovi: Jim Carrey, Gary Oldman, Colin Firth, Bob Hoskins, Robin Wright Penn

Sinopsis:

Walt Disney Pictures vam predstavlja omiljenu čarobnu priču Charlesa Dickensa – Disneyjevu Božićnu priču, uzbudljivu avanturu koja će vam osvojiti srce. Kada tri duha povedu škrtog Scroogea na putovanje koje će mu otvoriti oči, on otkriva pravi smisao Božića. Upotpunjenom posebnim dodatnim materijalima, ovom veselom i dirljivom Disneyjevom klasiku suđeno je da postane dijelom vaše blagdanske tradicije i obasja sve nadolazeće Božiće.

Tehnički podaci Blu-ray izdanja:

Broj diskova 1
Veličina na disku – film
33.8 GB*
Trajanje 96 min
Video
16×9, 2.40:1
Sustav kodiranja
MPEG-4 AVC
Audio
  • engleski, DTS-HD Master Audio 5.1
  • češki, mađarski i slovački Dolby Digital 5.1
Podnaslovi hrvatski, slovenski, srpski, engleski…
Dodatni sadržaji da

* napomena: najveći kapacitet dvoslojnog Blu-ray diska iznosi 46.6 GB, odnosno 50 050 039 808 bajtova. Izdanje dolazi na dvoslojnom Blu-ray disku.

Video

 chrismas-carol-scrn-4

Zemeckisov Imagemovers studio u suradnji s Disneyem potpisuje prekrasnu digitalizaciju jedne od omiljenih božićnih priča koju potpisuje engleski pisac Charles Dickens. Prezentirana u punoj HD razlučivosti u formatu 2.40:1 (cinemascope), ova nešto mračnija priča užitak je za pogledati na velikom ekranu, kako zbog odlično izvedenih animacija, tako i zbog scenarija i načina na koji je ispričana. Uz pomoć računala i napredne tehnologije, glumci su sve svoje uloge odradili u posebno oblikovanom prostoru gdje su ih kamere snimale i podatke o položaju tijela, te gestama lica, prenosile u računalo na daljnju obradu. Ukupno su četiri kamere snimale lica koja su bila markirana crnim točkicama kako bi cjelokupni izražaj bio vjerno prenesen u animirani oblik, a nakon što smo vidjeli krajnji rezultat, možemo reći da su odradili izvrstan posao. Konkretno uspoređujući film s Polar Expressom, također Zemeckisovim/Imagemovers naslovom, jasno je vidljiva razlika u detaljnosti lica i kvaliteti ekspresija, premda je spomenuti naslov također na vrlo visokoj razini što se vizualne kvalitete tiče.

Iako je film nastrojen na tamnije note, tamni ambijenti ostaju detaljni i crna boja ne prekriva detalje. Šum također ne predstavlja nikakav problem, baš kao ni gradacije i prijelazi boja. Posebno su impresivne scene u kojima kamera “leti” između zgrada i kroz prostore – osjećaj trodimenzionalnosti je prisutan čak i na ovom 2D izdanju.

Audio

chrismas-carol-scrn-5

Prezentirana u DTS HD Master Audio 5.1-kanalnom zvuku bez gubitaka, Božićna Priča posjeduje snažan i dinamičan zvuk u kojem su angažirani svi kanali. Dijalozi su dobro centralizirani na centralnom kanalu, a ambijentalni zvukovi pravilno raspoređeni po ostalim kanalima za bolju atmosferičnost scena. Naglih prevrata ima mnogo i često dolaze nakon potpune tišine, no odrađuju svoj posao sukladno radnji u filmu. LFE kanal za subwoofer također povremeno odradi svoj posao, no u daleko manjem obimu u usporedbi s Polar Expressom.

Dodatni sadržaji

chrismas-carol-scrn-2
Sve animacije likova u filmu potječu iz originalnih kretnji i gesti glumaca.

Na disku se nalazi sasvim solidna količina dodatnih sadržaja, a koji otkrivaju mnogo detalja o produkciji i pretvaranju Dickensonove priče u najmoderniji digitalni oblik. Ljubitelji tehnologija će uživati u slika-u-slici gledanju filma, sa ili bez Zemeckisovog komentara, a kroz koji se za svaku scenu može vidjeti ekspresija glumca i njegovi pokreti, te istovremeno finalni rezultat. Zemeckisov komentar je vrlo zanimljiv i vrijedi ga poslušati, a pohvalno je što je titlovan, tako da nije nužno poznavanje engleskog jezika da bi se poruke mogle razumjeti.

chrismas-carol-scrn-3

Tu je još i digitalni interaktivni kalendar s odbrojavanjem do Božića, Duh Dickensa – dokumentarni film o stvaranju ove blagdanske priče u digitalnom animiranom obliku,  Na setu sa Sammi – dječji pogled na “sasvim neobičan dan”, te izbačene scene. Sve u svemu, solidna kolekcija dodataka s mnogo zanimljivih informacija.

 chrismas-carol-menu

Zaključak

Božićna Priča u najnovijem digitalnom animiranom obliku prekrasna je ekranizacija popularne Dickensonove priče o škrtom i hladnom Scroogeu, a koji kroz čarobno putovanje otkriva pravu toplinu i vrijednost Božića. Blu-ray izdanje ističe sve prednosti visoke rezolucije i izvrsne animacije, a koja na trenutke se teško može razlikovati od stvarnosti. Iako film zbog pojedinih scena možda nije najzgodniji za najmlađe, vjerujemo kako će se naći u kolekcijama mnogih obitelji i ljubitelja vrhunskih animacija.

christmas-carol-award

Na test ustupio: Continental Film

Blu-ray možete kupiti u Dajpet webshopu:

dajpetcom

Cijena na dan objave recenzije: 114,99 kn

Gledano na: LG 47LM960V kalibriranom NANO LED LCD televizoru

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!