Digitalna televizijaDigitalna televizija u HrvatskojVijesti

Europska radiodifuzijska unija (EBU) kaže zbogom prijenosima velikih sportskih događanja u standardnoj kvaliteti

london-ebu-olympics-sd-hd

Olimpijske Igre u Londonu 2012. će biti upamćene po mnogim vrhunskim rezultatima i novim rekordima na borilištima, no također i po novostima u načinu snimanja i emitiranja prijenosa. Tako je Europska radiodifuzijska unija objavila kako prestaje s emitiranjima u standardnoj rezoluciji za za sva velika sportska događanja, te će se koncentrirati samo na ona u HD rezoluciji, navodi se u objavi Sport Video Group Europe.

Prijenosi u HD rezoluciji rezultat su dugoročnih investicija EBU-a u Eurovision satelitske i optičke mreže, što će omogućiti da više od 70 njenih članova koji imaju prava na Igre mogu preuzeti podatkovne tokove (feeds) iz 12 HD višelateralnih signala koji su dostupni. Svaki član je također dobio do osam MPEG-4 dekodera za najbolju moguću kvalitetu prijenosa. Direktor Eurovision mrežne infrastrukture Graham Warren naziva Olimpijske Igre 2012. “prekretnicom za industriju prijenosa uživo sportskih događaja“, te također dodaje kako je to “odlučujuća točka za Euroviziju i početak kraja standardne rezolucije“. Do sada smo uvijek nudili simultane SD i HD signale, no ovo je prvi veliki događaj gdje smo svu energiju posvetili samo HD emitiranju.

Uz standardne podatkovne tokove za televizijske kuće, EBU je također pokrenuo Common Broadband Video Platform (CBP) – platformu za besplatne video prijenose za korisnike interneta diljem Europe. Uz glavna emitiranja tu su i dodatna sa specijalnim prijenosima uživo, kao i svim dodjelama medalja koji će biti dostupni na-zahtjev. Popularnost interakcije korisnika je također prepoznata od strane EBU-a, tako da platforma sadrži i poveznice na socijalne mreže – Facebook i Twitter. Više od 30 prijenosa uživo stvara više od 7.500 sati materijala, uz 1.600 sati dostupnih preko posebnih olimpijskih tokova.

Kako prenosi SVG Europe, EBU je također povećao broj generalnih emitiranja tako što je ušao u ekskluzivno višegodišnje partnerstvo s UEFA-om kako bi pružio “užive prijenose slike i zvuka”. Partnerstvo uključuje sve Lige Prvaka i Europske lige od 2012 do 2015. godine, kao i nacionalne kvalifikacijske utakmice za Euro 2016. i Svjetsko Prvenstvo 2018.

Na kraju, jasno je kako domaće TV kuće već dobivaju i dobivati će sve više HD materijala, te bez obzira na kompleksnost tranzicije i financije, jasno je kako će morati prijeći na HD emitiranje jednog dana – no kada točno nikako ne uspijevamo doznati…

Izvori: EBU / SVG Europe

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

3 komentara

  1. Ovo je JAKO dobra vijest ! I kada sam se spremao komentirati naše TV kuće i HD signal došao sam do zadnjeg odlomka ovog članka. :))

  2. Sad če neka od naših kuća biti primorana da prijeđe na HD! NovaTV grupa je odavno najavila da neće sve dok to ne učini HRT (pi*kice), a možda bi to mogao učiniti RTL. Ipak su oni prvi uveli 16:9

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!