Home » Digitalna televizija » Europska radiodifuzijska unija (EBU) kaže zbogom prijenosima velikih sportskih događanja u standardnoj kvaliteti

Europska radiodifuzijska unija (EBU) kaže zbogom prijenosima velikih sportskih događanja u standardnoj kvaliteti

london-ebu-olympics-sd-hd

Olimpijske Igre u Londonu 2012. će biti upamćene po mnogim vrhunskim rezultatima i novim rekordima na borilištima, no također i po novostima u načinu snimanja i emitiranja prijenosa. Tako je Europska radiodifuzijska unija objavila kako prestaje s emitiranjima u standardnoj rezoluciji za za sva velika sportska događanja, te će se koncentrirati samo na ona u HD rezoluciji, navodi se u objavi Sport Video Group Europe.

Prijenosi u HD rezoluciji rezultat su dugoročnih investicija EBU-a u Eurovision satelitske i optičke mreže, što će omogućiti da više od 70 njenih članova koji imaju prava na Igre mogu preuzeti podatkovne tokove (feeds) iz 12 HD višelateralnih signala koji su dostupni. Svaki član je također dobio do osam MPEG-4 dekodera za najbolju moguću kvalitetu prijenosa. Direktor Eurovision mrežne infrastrukture Graham Warren naziva Olimpijske Igre 2012. “prekretnicom za industriju prijenosa uživo sportskih događaja“, te također dodaje kako je to “odlučujuća točka za Euroviziju i početak kraja standardne rezolucije“. Do sada smo uvijek nudili simultane SD i HD signale, no ovo je prvi veliki događaj gdje smo svu energiju posvetili samo HD emitiranju.

Uz standardne podatkovne tokove za televizijske kuće, EBU je također pokrenuo Common Broadband Video Platform (CBP) – platformu za besplatne video prijenose za korisnike interneta diljem Europe. Uz glavna emitiranja tu su i dodatna sa specijalnim prijenosima uživo, kao i svim dodjelama medalja koji će biti dostupni na-zahtjev. Popularnost interakcije korisnika je također prepoznata od strane EBU-a, tako da platforma sadrži i poveznice na socijalne mreže – Facebook i Twitter. Više od 30 prijenosa uživo stvara više od 7.500 sati materijala, uz 1.600 sati dostupnih preko posebnih olimpijskih tokova.

Kako prenosi SVG Europe, EBU je također povećao broj generalnih emitiranja tako što je ušao u ekskluzivno višegodišnje partnerstvo s UEFA-om kako bi pružio “užive prijenose slike i zvuka”. Partnerstvo uključuje sve Lige Prvaka i Europske lige od 2012 do 2015. godine, kao i nacionalne kvalifikacijske utakmice za Euro 2016. i Svjetsko Prvenstvo 2018.

Na kraju, jasno je kako domaće TV kuće već dobivaju i dobivati će sve više HD materijala, te bez obzira na kompleksnost tranzicije i financije, jasno je kako će morati prijeći na HD emitiranje jednog dana – no kada točno nikako ne uspijevamo doznati…

Izvori: EBU / SVG Europe

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

3 komentara

  1. Ovo je JAKO dobra vijest ! I kada sam se spremao komentirati naše TV kuće i HD signal došao sam do zadnjeg odlomka ovog članka. :))

  2. Ma da je nama 16:9 barem,a o HD-u možemo sanjati!!!!!

  3. Sad če neka od naših kuća biti primorana da prijeđe na HD! NovaTV grupa je odavno najavila da neće sve dok to ne učini HRT (pi*kice), a možda bi to mogao učiniti RTL. Ipak su oni prvi uveli 16:9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

hrt2-hd

HRT 2 HD se ponovno vraća za Euro 2016

Sljedeći tjedan HRT ponovno aktivira HRT 2 HD program na kojem će se u 1080i50 ...

DVB-T2 emitiranje, HEVC i nacionalni programi u HD-u najranije od 2019.

U tijeku je izrada prijedloga Strategije prelaska digitalne zemaljske televizije na sustav DVB-T2 s učinkovitijim ...