CES - Las VegasSajmovi elektronikeVijesti

Ravni ekrani teže 82% manje od svojih punašnih prethodnika

Consumer Electronics Association (CEA) danas je izdala izvješće vezano uz dramatično smanjenje veličine i težine ravnih televizora i računalnih monitora od njihovog dolaska na tržište.

Konkretnije, proizvodi predstavljeni na CES-u 2010 do danas dramatično su lakši i manji od onih predstavljenih godinu dana prije. Tako su plazme od 50“ težile cca 50 kg na CES-u 2009, dok sada imaju težinu od cca 15 kg. Sličan je slučaj i kod LCD-a, a sve zahvaljujući smanjenju količine resursa potrebnih za njihovu proizvodnju, te razvoju tehnologija koje smanjuju broj čipova u elektroničkom sklopu.

Takvi televizori/monitori imaju pozitivne učinke i na okoliš smanjenjem količine opreme i goriva za transport. Nadalje, manje korištenje CRT televizora znatno smanjuje količinu elektronike za reciklažu.

U budućnosti ne očekujemo da će se ovako dramatičan skok ponoviti, iako se dodatna redukcija može javiti popularizacijom OLED televizora (video ispod).

[youtube id=”f8S8tbQMp2k” w=”600″ h=”337″]

Izvor: The Consumer Electronics Association (CEA)®

Adsense

Igor Hlušička

Ljubitelj prirode, glazbe i zdravog života. Uvijek sam otvoren za nove spoznaje i mogućnosti pomoću kojih razvijam vlastitu svijest o okružju u kojem se nalazim. Nastojim biti pozitivan i raditi ono što volim, ali se trudim ulagati i u one aspekte života koji mi prirodno ne idu od ruke, jer vjerujem da onda višestruko ulažem u sebe. Životni zadovoljstvo nalazim u zvukovima akustične gitare koja očarava mogućnostima koje nudi.

Povezani tekstovi

4 komentara

 1. Ja spomenik dignem onome ko ubijedi mog jarana da baci montir sa katodnom, u spoji LCD (kuoi LCD od mene prije 2g. i zao mu katodnu izbaciti).

 2. Pa normalno kad najskuplji i najbolji lcd televizori i monitori današnjice nisu u stanju prikazat neke nianse prikaza kaj može neka šuša od polovnjaka 17″crt monitora iz oglasnika za 50kn.
  Da je drugačije nebi taj oled bio toliko priželjkivana tehnologija.
  Današnji lcd televizori i monitori imaju puno pozitivnih osobina prvenstveno zbog manje potrošnje struje i manjih gabarita ali ukupno gledano prije deset godina se mogao kupiti u prosjeku bolji monitor ili televizor nego sada
  Žalosna istina

 3. kakva mu korist kada je slijep ko sismis, nevidi taj ni 30% boja na monitoru, a kamoli neke druge razlike, ja licno nebih sa lcd-a na katodnu za drzavu da mi neko da.

 4. Vjerovatno bi malo ko i prešao sa tih ljepih uštogljenih tankih ekrana na ta ružna crt čudovišta. Naravno bilo je i loših primjeraka crt tehnologije čija je loša oštrina i treperenje negativno utjecalo na probleme s vidom kod mnogih osoba.
  Me?utim to ne mjenja činjenicu da za lcd kakvih 20–30 posto detalja iz sjene uopae ne postoji. Kako sam doma radio usporedbe crt i lcd monitora te lcd i crt televizora niko na svjetu mi nemre dokazat da je drugačije.
  Kako sa plasmama nemam nekog iskustva njih neau komentirati

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!