Analize tržištaAudio-video uređajiSamsung ElectronicsVijesti

Po prvi puta u povijesti isporuka LCD televizora pala u 2012. godini, plazma televizora isporučeno 23% manje

sony-ultrahd-lcd-2013

Isporuke LCD televizora po prvi puta su pale na godišnjoj razini i to 1% na ukupno 203 milijuna jedinica, izjavio je NPD DisplaySearch. Potražnja za LCD televizorima je bila posebno mala u nerazvijenim zemljama, a gdje je isporuka pala za čak 18%. Sveukupno, 233 milijuna televizora je isporučeno u 2012. godini, što je 6-postotni pad u odnosu na 2011. godinu, a kada ih je bilo isporučeno 249 milijuna, dodao je NPD.

Razlog pada istraživači tržišta pronalaze u sve slabijoj globalnoj ekonomiji, te malim padom cijena televizora, a koje su pale svega 2% prošle godine u odnosu na godinu ranije. Kada se u obzir uzmu LCD i plazma tehnologije koje su u segmentu kvalitete slike stagnirale,  te mali interes za 3D televizore niti ne iznenađuje smanjena potražnja na globalnom tržištu.

U odnosu na LCD televizore, plazme nisu ništa bolje prošle što se isporuka tiče – štoviše, njih je isporučeno 23% manje nego 2011. godine, a trend će se vrlo vjerojatno nastaviti i ove godine. Japanski Panasonic također razmatra restrukturiranje svojeg TV poslovanja, a u kojem će vrlo vjerojatno potpuno prekinuti s razvojem, a vremenom i proizvodnjom plazma televizora.

Unatoč lošim vijestima, NPD procjenjuje kako će situacija biti mnogo povoljnija za Ultra HD modele, a kojih se ove godine planira isporučiti 2.6 milijuna, što je višestruko više u odnosu na isporučenih 63.000 u 2012. godini.

Među proizvođačima, Samsung je prošle godine imao najveći udio na svjetskom tržištu tankih ekrana s 27.7%, što je porast od 2.7% u odnosu na 2011. godinu. LG Electronics Inc. je drugoplasirani s 15% tržišnog udjela, te 4% većim prometom u odnosu na 2011. godinu. Japanski proizvođači  Sony Corp. (SNE), Panasonic Corp. (PC) i Sharp Corp. (SHCAY) zaokružuju prvih 5 pozicija, no njihov zajednički udio je pao 6% u odnosu na godinu ranije.

Izvori:  CNET, The Wall Street Journal/Dow Jones Newswires

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Jedan komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!