Tutorijali/uputeVodiči

Vizualni vodič: Izrada slideshowa u Sony Vegasu

Rendering in Sony Vegas

Jedna slika predstavlja tisuću riječi, no što se dogodi kada više slika povežemo u kontinuirani niz? Dolaskom DSLR fotoaparata i mobitela s kvalitetnim kamerama sve je više i više slika koje se gomilaju na našim računalima, predstavljajući cijele nizove priča koje vidno prikazuju jedan dio našeg života. Povezivanjem odabranih slika u nizove možemo ispričati priču te dodatkom zvučnih efekata možemo u potpunosti uvesti gledatelja u nju. Kako? Saznajte u nastavku..

Sony Vegas Movie Studio je program koji nas je očarao beskrajnim mogućnostima koje nudi te kroz jednostavnost manipuliranja slikovnim i video sadržajima skoro svakog formata, moguće je kreirati nezaboravne trenutke koje će svatko rado podijeliti sa svojom obitelji i prijateljima. Kroz ovaj vizualni vodič, pokušat ćemo prenijeti jedan dio mogućnosti kojima ovaj program raspolaže. Konkretno, pokazat ćemo kako se izrađuje slideshow od niza slika.

Za primjer, napravili smo demonstracijski video “Mali Lošinj”, koristeći verziju HD Platinum 11.0 i u nastavku ćemo pokazati kako je stvoren.

Mali Losinj slideshow tutorial autora Igor Hlusicka a.k.a. Iggymotion na Vimeo.

Kao i kod svakog projekta, prvo je potrebno planirati korake, stoga je pravo vrijeme odlučiti od kojih slika će se raditi slideshow i uz kakvu pozadinsku glazbu.

Najjednostavnije je izabrati nekoliko slika iz albuma, označiti ih, te metodom “drag&drop” ili “Project Media/Import Media” prebaciti u Sony Vegas. Ista metoda vrijedi i za ubacivanje pjesama.

Slike-za-slideshow

Ako ste dobili nešto slično ovoj gornjoj slici, možete primijetiti da su sve slike poredane jedna iza druge te da svaka “traje” 5 sekundi. Naravno, vrijeme trajanja je moguće manipulirati povlačenjem ruba slike lijevo ili desno. Tu dolazimo do tranzicija. Povlačenjem jedne slike preko druge dolazi do isprepletanja što daje efekt polaganog nestajanja (fade out) jedne i stvaranja druge slike (fade in). Ako želite automatski podesiti preklapanje ubačenih slika, potrebno je u izborniku Tools -> Preferences -> Edit tab podesiti preklapanje u željenom vremenu.

overlap-multiple-media

Također, moguće je regulirati glasnoću glazbe, kao i vidljivost (opacity) slike vertikalnim pomicanjem datoteke kao što je prikazano na slici.

Opacity-effect

Osim klasičnih ikonica, postoje ikonice koje mogu pomoći u razmještanju slika. Prva ikonica (enable snapping) nudi mogućnost automatskog spajanja slika, druga ikonica (automatic crossfade) automatski isprepliće dvije slike, dok treća ikonica olakšava manipuliranje cijelim projektom. Predlažemo da prve dvije za početak imate uglavnom uključene.

Ikonice-za-uredivanje

Trebate odlučiti hoćete li raditi scene u skladu s glazbom u pozadini ili je vam glazba samo za ugođaj. Bez obzira u koju grupu spadate, predlažemo da ipak manipulirate sadržajem u cilju dobivanja nečega posebnog i nepredvidljivog.

Nakon što ste napravili zadovoljavajući slideshow i dodali pjesmu u pozadini, jedino što možda fali jest naslov. Tekst je vrlo jednostavno dodati, samo treba kliknuti “Insert/Text Media” ili metodom “drag&drop” prebaciti Sample Text preko “Media Generator/Titles & Text” i to je to.

Text-Editor

Klikom na malenu ikonicu označenu na slici niže, otvara se Video Media Generator gdje uređujete tekst i dok je taj prozorčić otvoren, moguće je fizički pomicati položaj teksta na ekranu za pretpregled projekta.

Video-Generated-Media-option

Recimo da ste sve napravili i par puta ste premotali slideshow da provjerite je li sve u redu, sada je vrijeme da uokvirimo slike da stanu na cijeli ekran. Obzirom da se uređuju slike raznih veličina, treba ih sve uskladiti da stanu u okvir ekrana. Potrebno je kliknuti na Event Pan/Crop ikonicu koja se nalazi unutar slikovne datoteke odmah ispod Media Generator ikonice.

Event-Pan-Crop-options

U tom prozorčiću desnim klikom miša na označenu sliku izaberete Match Output Aspect opciju i program vam poveća sliku tako da popuni cijeli ekran.

Pan-Crop-tool-window

Kada je to sve gotovo, jednostavno označite cijeli project povlačenjem miša od početka do kraja projekta i pritisnite tipku Make Movie. Najbolja je zatim opcija izabrati da se film snimi negdje na tvrdom disku.

Make-movie

U Output File prozorčiću nalazi se pregršt opcija vezano za kvalitetu same snimke. Ovisno o kvaliteti koju želite, od 720p na više sve izgleda zadovoljavajuće.

Rendering

Za sva pitanja i nejasnoće stojimo na raspolaganju. Uživajte u stvaranju priča!

Adsense

Igor Hlušička

Ljubitelj prirode, glazbe i zdravog života. Uvijek sam otvoren za nove spoznaje i mogućnosti pomoću kojih razvijam vlastitu svijest o okružju u kojem se nalazim. Nastojim biti pozitivan i raditi ono što volim, ali se trudim ulagati i u one aspekte života koji mi prirodno ne idu od ruke, jer vjerujem da onda višestruko ulažem u sebe. Životni zadovoljstvo nalazim u zvukovima akustične gitare koja očarava mogućnostima koje nudi.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!