Audio-video uređajiCES - Las VegasHaier (Kina)Sajmovi elektronikeVijesti

Haier demonstrirao upravljanje televizorom putem očiju i mislima na CES-u 2013.

haier-eye-control

Prvo smo televizorom upravljali putem tipki na njegovom kućištu, zatim je došao daljinski upravljač, žični pa bežični. Danas, televizorom možemo upravljati i govorom, pokretom, mobilnim telefonom ili tabletom. Izbor nikada nije bio širi, a naš fizički angažman sve se više i više minimizira. No, koji je idući korak? Kako možemo upravljati televizorom, a da pritom potrošimo još manje energije i budemo učinkovitiji? Ako je pitati tvrtku Haier, budućnost je u upravljanju pogledom i – mislima.

Haier Eye Control Television

Haier-Eye-Control-Televisio
Upravljanje televizorom očima na CES-u 2013.

Pod sloganom “Eye Want My Gaze TV“, Haier je pokazao prototip televizora sa sustavom za praćenje pokreta očima švedske tvrtke Tobii. Cilj je izbaciti daljinski upravljač iz upotrebe, tako da korisnik putem svojeg pogleda može upravljati navigacijom kroz izbornike, skrolati po stranicama na internetu, povećavati slike i fokusirati se na određenu točku. Ključna komponenta u sustavu je Tobiijeva posebna kamera koja se nalazi ispred korisnika i koja prati pokrete očima, te ih pretvara u digitalni oblik koji se na zaslonu manifestira u obliku točke. Kroz jednostavno sučelje tako je moguće otvarati fotografije, pokretati reprodukciju videa, regulirati glasnoću itd. Oni koji su isprobali sustav navode da funkcionira, no ne savršeno jer se preciznost smanjuje kako se korisnik pogledom odmiče od centra zaslona, a “klik” je potrebno napraviti jakim zatvaranjem i otvaranjem očiju što nije prirodno.

Unatoč nedostacima, ovo je jako zanimljiv koncept koji bi se uz bolju kalibraciju i optimizaciju mogao imati primjenu u budućnosti.

Haier Brain Wave Television

Haier-Brain-Wave-Television
Demonstracija upravljanja mislima na CES-u 2013.

Za razliku od prototipa za upravljanje očima, Haierov prototip za upravljanje mislima još je prošle godine bio prikazan na CES-u. Radi se o pravoj tehnologiji budućnosti koja bi jednog dana omogućavala da bez ikakvih fizičkih naprava ili angažmana gestama ili očima možemo upravljati funkcijama televizora. Zamislite samo da sjednete u svoj dnevni boravak, poželite da se televizor upali i on se doista upali, poželite pogledati npr. drugi program i on se prikaže, otvorite teletekst i otvorite broj koji vas u tom trenu zanima? Znanstvena fantastika, zar ne?

U suradnji s tvrtkom NeuroSky iz Silicijske Doline u SAD-u, Haier je i ove godine demonstrirao prototip sustava za upravljanje telelevizorom putem misli korisnika, no u odnosu na scenarij koji smo gore naveli, trenutne mogućnosti sustava su jako daleko i za sada omogućuju tek igranje posebnih igara i to uz dosta poteškoća. Za korištenje je potrebno na glavi imati posebnu kacigu koja na sebi ima senzore koji očitavaju signale, te ih kroz filtraciju signala i dekodiranje informacija putem e-Sense algoritma pretvara u digitalni oblik.

U cjelini vrlo zanimljive tehnologije koje bi u budućnosti doista mogle zamijeniti fizičko upravljanje televizorima kakvo danas poznajemo. Za sada su ovo samo prototipi namijenjeni demonstriranju na sajmovima, tako da se uz njih ne vežu nikakve cijene niti datumi dostupnosti.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!