Analize tržištaVijesti

Sony, Panasonic i Sharp među japanskim kompanijama s najlošijim rezultatima u 2012.

sony-panasonic-sharp-loss

Nekada simboli japanske dominacije u potrošačkoj elektronici, danas na listama kompanija s najlošijim rezultatima u godini koja je na izmaku. Dionice Sonyja, Panasonica i Sharpa su pale na najniže vrijednosti u zadnih 30 godina, a trojac je izgubio 15 milijardi am. dolara u kombiniranoj kapitalizaciji tržišta.

Čak i uz pomoć reklama u hitovima poput Nevjerojatnog Spider-Mana i najnovijeg nastavka Jamesa Bonda, Skyfall, a u kojima je Sony promovirao svoje nove pametne telefone i tablete, gubici su i dalje jako veliki i iznose čak 4 milijarde am. dolara samo u zadnje 4 godine. U TV segmentu situacija ništa nije bolja i vrlo vjerojatno će i devetu godinu zaredom Sony završiti s gubicima.

Dionice Panasonica su pale 23% nakon objave neto gubitka od 772 milijarde jena za zadnju fiskalnu godinu, a predviđa se kako će gubitak iznositi 765 milijardi jena do kraja fiskalne godine 31. ožujka. Sharpov gubitak zadnju fiskalnu godinu iznosio je 376 milijardi jena, te kompanija predviđa kako će pad ove godine biti još i veći (oko 450 milijardi jena), te dodaje kako postoji sumnja u opstanak. Sharp kao najveći japanski proizvođač LCD panela je čak založio svoje centralne urede u Osaki kako bi osigurao sredstva naon što mu je pao kreditni rejting. Kompanija je ovaj mjesec objavila dogovor s kompanijom Qualcomm iz San Diega oko prodaje dionica u vrijednosti 9.9 milijardi jena, a sve s ciljem poboljšanja financijske situacije. Spominje se i mogućnost investiranja od strane tajvanskog Foxconna.

Hoće li japanske kompanije opstati? Stručnjaci sumnjaju kako će kompanije lansirati hit proizvod koji bi promijenio situacija u skorije vrijeme, te da se i dalje moraju orijentirati na smanjenje troškova i provođenje reformi. Kompanije su do sada otpustile preko 29.000 radnika na globalnom nivou, te počele prodavati neprofitne podružnice i imovinu poput zemlje i tvornica.

Izvor: The Japan Daily Press

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!