Obavijesti/ostalo

Pet godina HD Televizije

hdtelevizija-5yrs

Vrlo je dinamično u redovima HD Televizije zadnjih dana, zapravo toliko smo aktivni “iza kulisa” da smo zamalo zaboravili kako smo na današnji dan, prije točno 5 godina započeli s radom. Počeci jesu bili skromni, no korak po korak, objava po objava i izgrađena je zajednica ljubitelja dobre slike i zvuka, područja koje se toliko brzo razvija da jedino kroz internet kao medij možemo biti koliko toliko u korak s novostima koje će se sutra pojaviti u obližnjoj trgovini.

Kao i proteklih godina najviše smo se družili s najnovijim modelima televizora svih vodećih proizvođača, njihovim perjanicama ponude ali i ulaznim modelima, te smo kroz našu testnu proceduru razotkrili slabosti najskupljih modela, ali i njihove prednosti u odnosu na niže cjenovne kategorije. Od ove godine smo pojačali testnu opremu, kako softverski tako i hardverski, te nam je drago što je američki SpectraCal, jedna od vodećih kompanija u segmentu profesionalne video kalibracije, prepoznala naš rad i osigurala nam vrijednu opremu kako bismo još preciznije mogli mjeriti razne karakteristike slike, te donositi relevantne zaključke.

Interes za kalibraciju raste, te smo shodno tome započeli sa serijom tekstova u kojima objašnjavamo osnovne pojmove koji opisuju karakteristike slike na modernim televizorima. Uz uvodni članak u kojem smo objasnili osnove kalibracije i kako koja od kontrola na modernim televizorima utječe na sliku, objavili smo i u cjelosti prevedene korisničke upute za AVS HD 709 besplatan kalibracijski disk, a koji je vrlo atraktivan alat za sve koji žele bez ikakve investicije samostalo teoriju provjeriti u praksi.

Najveći projekt HD Televizije ove godine bila je HDDb baza televizora – pregled televizora dostupnih u regiji od 2009. pa do tekuće godine, uz mogućnost filtriranja po velikom broju različitih filtera. Od svih stranica na HD Televiziji, baza televizora je druga najposjećenija sekcija, odmah iza liste recenziranih televizora i monitora, te time pokazuje koliko je ovakav servis bio potreban i koliko ga korisnika doista koristi. Za iduću godinu su u planu određene izmjene u bazi u cilju još boljeg pretraživanja, te implementiranja novih funkcionalnosti na osnovu povratnih informacija naših posjetitelja. Također se planira izgradnja još jedna baze u istom stilu, no o tome kada dođe vrijeme.

Nakon duge pauze, ponovno su se vratile recenzije aktualnih izdanja Blu-ray filmova, te smo od jeseni pa do dana testirali ukupno 11 naslova, a u svaki od testova smo dodali i video demonstraciju. Recenzije aktualnih Blu-ray filmova ćemo nastaviti i u novoj godini.

U uvodnom dijelu smo naveli kako smo vrlo zauzeti zadnjih dana, a razlog za to jest preseljenje poslužitelja (servera) iz SAD-a u Njemačku, a s ciljem postizanja boljih performansi, stabilnijeg rada i bržeg odziva za posjetitelje iz Europe. HD Televizija je od samih početaka bila pohranjena na poslužiteljima u SAD-u – naša prva hosting kompanija bio je Studio4web sa serverima na istočnoj obali SAD-a, zatim Krypt sa serverima na zapadnoj obali, te smo za treću i od danas aktualnu kompaniju odabrali njemački Hetzner. Osim što se radi o znatno jačim serverima, sada smo i fizički puno bliže Hrvatskoj te povezani direktno u T-Com mrežu, što će rezultirati dodatno smanjenom latencijom (~35ms), te trenutnim otvaranjem stranice.

Za iduću godinu pripremamo mnogo novosti, jedna od kojih svakako je implementacija sasvim novog dizajna i vizualnog identiteta stranice, uz zadržavanje preglednosti i logičnosti sučelja. Novosti će biti i u formatu recenzija, a nadamo se i proširenju ljudskih resursa i samim time većoj količini kvalitetnog i relevantnog sadržaja.

Kao osnivač i glavni urednik HD Televizije, zahvaljujem svima koji su nas tijekom godine posjetili i informirali se o novostima u HDTV svijetu. Upravo su vaše posjete i brojni komentari naša glavna motivacija da nastavimo s radom i da iduće godine budemo još bolji.

Darko Hlušička, urednik i idejni začetnik stranice

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

7 komentara

  1. neka vam se godine mnoze,bravo sa sve tvorce sajta,ovo je sajt koj mozete nauciti mnogo potrebne svari o tehnici,mene je veoma pomogao da naucim i ukapiram neke svari koji nisu mi bile jasne.

  2. Dragi moji nije mala stvar početi tako reć od nule i u pet godina dogurati do ovako kvalitetne stranice i recenzija koje su nekima bile po volji a nekima ne.Puuuno sreće u radu i još puuuuuuuno kvalitetnih recenzija vam želim.Jer kako se kaže uči se dok si živ.Tko je ugasio svijećice na torti.Ujedno da iskoristim priliku i da vam još jednom zaželim puno sreće,zdravlja,još puuno toga lijepog u 2013g.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!