Obavijesti/ostaloVijesti

HD Televizija pokrenula servis za pregled, napredno filtriranje i komentiranje više od 800 televizora s domaćeg tržišta

hddb-news-header

Veliko nam je zadovoljstvo objaviti kako je baza HD televizora – imena High Definition Database – skraćeno HDDbonline i dostupna svima za korištenje. HDDb ima indeksirano preko 800 televizora od 2009. godine do danas, te se u njoj ne nalaze samo modeli koje smo testirali, već i svi ostali od nazastupljenijih proizvođača na domaćem tržištu. Bazu karakterizira napredan sustav s nizom filtera po kojima se modeli mogu izdvojiti, a svaki od modela posjeduje i vlastitu stranicu na kojoj se može ostaviti komentar.

Ideja za razvoj baze

Ideja za razvoj baze televizora nastala je iz potrebe da se na jednom mjestu predstave svi modeli televizora dostupni na našem tržištu, te da ih se vrlo lako može filtrirati na osnovnu parametara koji su zanimljivi širokom broju korisnika. Vjerujemo kako su mnogi naši čitatelji posjećivali domaće službene stranice mnogih proizvođača, te na pojedinima ostali razočarani neažurnošću informacija i manjkavim listama proizvoda. Dodajmo ovome kako svaki proizvođač ima vlastiti dizajn i način filtriranja i pretrage i dolazimo do poprilično dugog i zamarajućeg procesa traženja osnovnih informacija o proizvodu, što obzirom na dostupne tehnologije nikako nije pohvalno.

Drugi razlog za razvoj baze bila je nepotpunost HD Televizija stranice, a koja nije na jednostavan način nije nudila pregled testiranih modela i osnovne operacije sortiranja i filtriranja. Statična tablica s preglednom testiranih modela jednostavno je vapila za osvježenjem, a na to su nam ukazali i pojedini korisnici – zahvaljujemo im se ovom prilikom.

Nakon nekoliko mjeseci rada, nekoliko različitih vizualni i funkcionalnih rješenja, HDDb servis je dosegao stanje da ga možemo ponosno objaviti i preseliti iz zatvorene bete u onu otvorenu – pod beta verzijom ne mislimo na tehnički nepotpuno rješenje već na kontinuiran rad na poboljšanju i optimizaciji (japanski Kaizen). Iako smo se služili nizom kataloga i ostalih izvora informacija, te ručno unosili i provjeravali svaku stavku (njih preko 14 000), uvijek postoji mogućnost da neki od modela televizora nije unesen u bazu, odnosno da neki od parametara nije točan. U svakom slučaju pozivamo korisnike servisa da nam jave svaku nepravilnost ili netočan podatak – provjeriti ćemo svaki od navoda i ispraviti ga što prije.

Baza kao projekt nije završena s ovim trenutnom već će biti ažurirana s novim modelima kako budu dolazili na tržište, te će kao takva nastojati biti ažuran i relevantan izvor informacija za sve koji su u procesu kupovine televizora ili žele postaviti pitanje/vlastiti osvrt za pojedini model. Sustav komentiranja je temeljen za Disqus servisu koji je zgodan zbog jednostavnosti korištenja, mogućnosti pretplate na komentare za pojedini model televizora, kao i zbog dijeljenja komentara na socijalnim mrežama ili putem e-maila. Nadamo se da će odabrani sustav za komentiranje biti na razini zadatka, a ako ne bude, tu smo da ga zamijenimo i nastavimo raditi u duhu kontinuiranog poboljšanja.

Kako koristiti HDDb bazu?

hddb-detail

HDDb baza televizora napravljena je s naglaskom na jednostavnost i preglednost informacija, te je kao takva podijeljena na dva osnovna dijela – stupac s filterima s lijeve strane i stupac s rezultatima s desne strane. Putem niza filtera postavljenih u stupac s lijeve strane moguće je pronaći točno određene televizore – primjerice sve HD Ready televizore veličine 32″ ili sve televizore pojedinog proizvođača koji imaju USB priključak i podršku za određen tip multimedije. Rezultati se prikazuju u desnom dijelu sučelja, gdje ih je moguće proširiti za detaljniji prikaz specifikacije i galeriju fotografija (za određene modele), pristupiti recenziji ukoliko je televizor testiran na HD Televiziji, odnosno otvoriti proizvod na zasebnoj stranici gdje se nalazi forma za komentiranje i razmjenu iskustava za svaki pojedini model.

HDDb baza televizora je kontinuirano ažurirana novim modelima kako se pojavljuju na domaćem tržištu, te kao takva predstavlja jedinstveno odredište za pregled ponude i podjelu iskustava o HDTV proizvodima.

paragraph-separator-divider

Na kraju, pozivamo sve da isprobaju HDDb servis i svojim komentarima nam jave svoje dojmove. Nadamo se da ćete HDDb servis pronaći korisnim i da će olakšati pretraživanje prilično velikog svijeta HDTV televizora koji iz godine u godinu postaje sve veći.

Link za pristup bazi: https://www.hdtelevizija.com/hddb

hddb-baza-button

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

8 komentara

  1. ma bravo Darko i ekipa koja je trošila svoje slobodno vrijeme za one koji namjeravaju kupit neki od aparata.sad će se puno lakše donositi odluke o kupnji još kad se doda baza Blu-ray playera i media centra bit će 100%.Mislim da ste zavrijedili jedan dobar GO. sa malo tekučine u ove vruće dane.kad se sretnemo plaćam piće (a kad će to biti???)

    1. Hvala lijepa kuhar, mnogo je vremena uloženo, no definitivno je ovakav servis nedostajao. GO bude došao, još malo ;). Vidimo se!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!