Tutorijali/uputeVodiči

Upute: Kako aktivirati ISFccc Professional predloške na Panasonic televizorima?

panasonic-pro-modes

Panasonicove pojedine linije televizora, poglavito one srednje i visoke klase, dolaze s dva posebna predloška za sliku namijenjena preciznom podešavanju, odnosno ISF kalibraciji. Za razliku od primjerice LG-ja ili Philipsa koji svoje Expert, odnosno ISF predloške nudi standardno na listi među ostalim predlošcima, u slučaju Panasonica potrebno je najprije aktivirati napredne predloške da bi im se moglo pristupiti i koristiti ih. S obzirom na veliki broj pitanja koji zaprimamo na tu temu, u nastavku ćemo pokazati putanju gdje se nalazi misteriozni “prekidač” za aktivaciju spomenutih opcija.


Panasonicovi LCD i plazma televizori posjeduju dva napredna predloška namijenjena finom podešavanju karakteristika slike, imenovana Professional 1 i Professional 2. Kao i kod ostalih proizvođača koji posjeduju ISFccc opcije, na izbor se nude dva predloška, ponekad označeni kao ISF Day (dan) i ISF Night (noć). Kako im i samo ime sugerira, dva su predloška ponuđena kako bi se slika prilagodila različitim uvjetima u kojima će se televizor koristiti, obično jedan za dnevno gledanje, te drugi za ono uz malo ili nimalo ambijentalnog osvjetljenja.

Tvornički, Panasonicova lista predložaka za sliku (Viewing modes) izgleda ovako (ovisno o modelu):

panasonic-viewing-modes

Da biste aktivirali dodatne predloške, potrebno je napraviti slijedeće:

  1. Otvoriti glavni izbornik pritiskom na tipku Menu na daljinskom upravljaču,
  2.  Odabrati opciju Setup (obično 4. po redu),
  3. Pronaći na listi opciju Advance (isfccc)
  4. Prebaciti iz vrijednosti “off” u “on”

Nakon što izvršite ovu radnju među predlošcima za sliku (Menu – Picture – Viewing mode) pronaći ćete dva nova predloška, Professional 1 i Professional 2.

panasonic-isfccc-expert-mod

Predlošci će biti aktivni za 2D i 3D način rada televizora, ukoliko isti podržava 3D prikaz.

Dodatni predlošci osim što su namijenjeni profesionalnoj kalibraciji, često su dobar izbor za korištenje čak i ako nisu podešeni već se koriste tvorničke vrijednosti. Uz kino predložak (Cinema, Movie), te THX predloške, ovi predlošci su daleko bolji izbor za korištenje u odnosu na ostale ponuđene, bez obzira koliko oni atraktivno zvučali (npr. dinamički, sportski, foto itd.).

Više detalja o preciznom podešavanju televizora možete saznati u našem vodiču kroz osnovne pojmove kalibracije >>

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

5 komentara

  1. ja na svom lg nisam niti malo kalibrirao sliku i slika je vrhunska,moje mišljenje je da se samo na lošim televizorima treba kalibrirati slika

  2. Bez uvrede, tvoje mišljenje odstupa od mišljenja većine sljedbenika AV tehnologije. Očito nisi upoznat sa temom u cijelini jer da jesi znao bi koliko prava kalibracija može doprinjeti kvaliteti prikaza slike.

  3. ive u pravu si. Za gledanje tv programa naravno da je slika vise nego dobra, na kraju tv program kod nas i nije bas u nekoj extra rezoluciji tako da i nekalibrirani tv daje dobru sliku. Ako slika pase tvojem oku to je onda to. Pusti ove kvazi strucnjake koji ne spadaju u siroke mase i koji se predstavljaju kao av znalci jer oni vecinom gledaju tv po trgovinama , pa cekaju da vide sta ce darko ili nani napisati u recenziji i onda drugima soliti pamet.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!