Tutorijali/upute

Kako podesiti Panasonic 2018 OLED televizore za gaming?

Koliko god pričali o “pametnim” i “inteligentnim” televizorima, činjenica je da bez korisnikove asistencije svi bi oni prikazivali sliku pogrešnih boja i bili gotovo neupotrebljivi za igranje igara zbog kašnjenja slike (input lag). Ono o čemu pišemo već više od 10 godina ponavlja se i danas – baš svi televizori tvornički dolaze jako loše podešeni. Da, čak i oni najskuplji. Tijekom testiranja Panasonicovog 140 cm velikog OLED televizora, modela TX-55FZ800, još jednom je potvrđeno ovo pravilo.

O tome kako podesiti Panasonicove OLED televizore smo već pisali u zasebnom tekstu, tako da ćemo se u ovom posvetiti samo gamingu.

Kao i ranijih godina, tako i nova linija ima dostupnu opciju “Game mode” unutar svih predložaka za sliku, no isto tako i odvojeni Game predložak. Nama se oduvijek sviđala Panasonicova praksa dodavanja režima rada za igre unutar drugih predložaka, uključujući i one najpreciznijih boja poput THX ili Professional. No ovo isto tako znači da korisnik svaki put mora ići duboko u izbornike kako bi aktivirao tu opciju, odnosno ponoviti postupak nakon što završi s igranjem kako bi dobio dodatne kontrole za sliku (poput interpolacije ili de-interlacing opcija koje “game mode” deaktivira). Dodavanje Game predloška ubrzava cijelu priču, posebno zato što od ove godine Panasonic daljinski upravljači imaju “Picture” tipku kojom korisnik bira samo između predložaka koje je sam odabrao. Odlična ideja!

picture-button-panasonic-2018-tv

Ipak, na temelju naše analize zaključujemo kako je bolje koristiti režim rada za igranje unutar drugih predložaka nego koristiti novi “Game” predložak. Spomenuti novi predložak tvornički je podešen slično kao i Normal predložak što znači da je slika daleko od referentnih vrijednosti, suviše nabrijanih boja, neprecizne gamme i općenito previše plava. Ovo se može riješiti kroz korekcije, no preciznost jednom podešene slike neće biti na istoj razini kao u slučaju da aktivirate režim rada za igre unutar jednog od THX predložaka.

Što se ulaznog kašnjenja, odnosno input laga tiče, u oba slučaja rezultat je bolji nego prošle godine – 21.6 ms je najniža izmjerena vrijednost.

Napominjemo kako je ove godine dostupno i umetanje crnih okvira kad je režim rada za igre aktivan tako da korisnici mogu iskusiti oštriju sliku u dinamici nego što je to prije bio slučaj. Naravno, to za sobom povlači tamniju sliku (40 do 50 posto) i manje ili više izraženo titranje, no ako vas smetaju zamućenja to je dobro rješenje.

Više detalja u videu na vrhu ovog teksta.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!