Analize tržištaVijesti

Potražnja za televizorima neće rasti u 2013., predviđen porast velikih dijagonala

sharp-90-inch

Svjetsko tržište suočeno je s nizom faktora koji negativno utječu na potražnju za televizorima, izjavio je direktor analitičke kompanije NPD DisplaySearch, g. Paul Gagnon. Slab ekonomski rast, velika stopa nezaposlenosti i sve veći broj kućanstava koji već posjeduju LCD ili plazma televizore nalaze se s jedne strane, dok i sami proizvođači imaju svoje probleme – ne uspijevaju dovoljno brzo smanjiti cijenu proizvodnje, te se više koncentriraju na ostvarivanje profita nego na postizanje potrebnih proizvodnih količina. Već je ove godine isporučeno 4% manje televizora nego 2011. godine, odnosno isporučeno je 237 milijuna modela svih tipova. Unatoč tome, predviđa se kako će u 2013. godini biti isporučeno 13% više televizora 50″ ili veće dijagonale, dok će one manje zabilježiti tek neznatan rast, odnosno blagi pad.

Konkretno, televizora dijagonale 40″ – 49″ će biti isporučeno tek 1% više nego ove godine, dok će modeli veličine do 32″ biti u padu od 2%. Razlog pada malih dijagonala leži u sve većoj popularnosti tablet računala i pametnih telefona, a koji posjeduju sve veće zaslone i sa sve većom rezolucijom. Već iduće godine predviđaju se prvi Full HD pametni telefoni, dok su pojedini tableti već danas dostupni s ekranima čak i veće rezolucije (primjerice 2048×1536 piksela kod Appleovog iPada).

lg-full-hd-smartphone

Full HD rezolucija na mobitelima? Da, vjerojatno već iduće godine

Unatoč smanjenog ukupnom rastu isporuka, industrija pokazuje napredak u usavršavanju velikih dijagonala i naprednih tehnologija poput LED pozadinskog osvjetljenja i 3D prikaza. Kako je vidljivo iz grafikona niže, udio LCD televizora s LED pozadinskim osvjetljenjem je u stalnom porastu nakon što je ove godine postao dominantan tip tehnologije, te uspješno smanjuje udio plazma (PDP) i LCD CCFL tehnologijama. Prema predviđanjima 2016. godine bi na tržištu u potpunosti trebao vladati LED LCD tip televizora, uz polagan porast modela s OLED tehnologijom.

 

DisplaySearch_TV_Shipment_Forecast_by_Technology_121023

Izvor: NPD DisplaySearch Quarterly Advanced Global TV Shipment and Forecast Report

Nakon što je završio ciklus zamjene CRT televizora novim, tankim modelima, novi porast se ponovno očekuje kada će korisnici krenuti u nadogradnje svojih “novih” televizora, u čemu bi trebale pomoći nove funkcije (poput Smart TV-a i 3D prikaza) kako im cijena bude padala. U međuvremenu, dok OLED tehnologija ne postane dostupna na masovnom tržištu i dok joj cijene ne dođu u cijenu prihvatljivu za veći broj korisnika, očekuje se porast broja isporuka 4K, odnosno Ultra HD modela, a koji su u velikom broju bili demonstrirani na ovogodišnjem IFA sajmu potrošačke elektronike u Berlinu.  Očekuje se kako će isporuka Ultra HD modela rasti sa svega 4.000 za 2012. godinu na 154.000 u 2013., odnosno na oko pet milijuna u 2016. godinu, pretežno u 50″ i većim dijagonalama. Što se OLED-a tiče, njegova isporuka će rasti brže i očekuje se da će već 2016. godine biti isporučeno devet milijuna primjeraka.

Source: NPD DisplaySearch Quarterly Advanced Global TV Shipment and Forecast Report

Izvor: NPD DisplaySearch izvješće

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

  1. Velika korist od full hd-a na par cm dijagonali.
    Ljudi ce postat ko kifle…u javnom prijevozu svi bulje u smartfone pognute glave…Treba se prebacit u fizijatre i fizioterapeute bit ce pacjenata …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!