DVD i Blu-ray recenzijeFilmovi

Recenzija: Sjene Tame (Dark Shadows) – 2D Blu-ray [2012]

dark-shadows-bluray-cover

Nakon testa 2D i 3D izdanja Cameronovog Titanica, vrijeme je za najnovije izdanje filma koji potpisuje uvijek kreativan i drugačiji redatelj – Tim Burton, zajedno s karizmatičnim Johnnyjem Deppom u glavnoj ulozi. Izdanje dolazi na jednom Blu-ray disku i osim Full HD slike i kvalitetnog zvučnog zapisa, donosi i posebne dodatke s dodatnim informacijama o produkciji filma. Imamo li uopće što za vidjeti u “sjenama tame” osim najmračnije crne boje – provjerimo zajedno u nastavku.

Foršpan (trailer)

Osnovne informacije

Žanr: fantazija, crna komedija

Godina izlaska: 2012.

Redatelji: Tim Burton

Uloge: Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Helena Bonham Carter, Eva Green

Sinopsis:

Od predivno iskrivljene mašte Tima Burtona, dolazi priča o Barnabasu Collinsu, poletnom aristokratu kojeg je ljuta ljubavnica pretvorila u vampira i pokopala na dva stoljeća. Nakon što izađe iz svog lijesa u svijet 1972. godine, vraća se u svoj nekoć veličanstven dom gdje pronalazi nekoliko preostalih, disfunkcionalnih potomaka obitelji Collins. Odlučnog da vrati svojoj obitelji prijašnju slavu, Barnabasa na tom putu sputava njegova bivša ljubavnica – zavodljiva vještica Angelique (Eva Green) – u ovoj “divljoj maštariji” (Sam Hallenbeck, NBC-TV).

Tehnički podaci Blu-ray izdanja:

Broj diskova 1
Veličina na disku
31.6 GB
Trajanje 113 min
Video
16×9, 1.78:1
Sustav kodiranja
MPEG-4 AVC
Audio
  • engleski, DTS-HD Master Audio 5.1
  • češki, mađarski, poljski, ruski, ukrajinski Dolby Digital 5.1
  • turski 2.0
Podnaslovi hrvatski, engleski,…
Dodatni sadržaji da

Napomena: najveći kapacitet dvoslojnog Blu-ray diska iznosi 46.6 GB, odnosno 50 050 039 808 bajtova. Izdanje dolazi na dvoslojnom Blu-ray disku.

Prezentacija izdanja

Video

Sjene Tame na Blu-ray dolaze u izvrsnom 1080p MPEG-4 AVC transferu odnosa stranica 1.78:1 odnosa stranica tako da je cijeli 16:9 ekran popunjen sadržajem. Ime filma odlično opisuje izgled mnogih scena ovog filma – mračni kadrovi, scene interijera i snimke po noći, tamni kostimi i krajolici pod mjesečinom – materijali koji svoj maksimum pokazuju na kvalitetnom zaslonu s dobrim prikazom crne boje. Sjene Tame se slobodno mogu koristiti kao testni disk za provjeru baratanja s crnom bojom, posebno na LCD televizorima s raznim metodama zatamnjenja scene. Na konkretnom modelu koji smo koristili tokom testa,  LG 47LM960V razlika je bila ogromna između prikaza sa i bez uključenog lokalnog zatamnjenja, uz kvalitetno prikazane mračne scene samo kada je zatamnjenje aktivno.

Mračnu atomsferu filma prati i slabije zasićen spektar boja, što čini lica blijedima, kosu bez sjaja, usne bez topline. Iznimka su jedino tople rumene usne glavne negativne Angelique (Eva Green), kao i njeni crveni nokti.  Šum u scenama varira od potpune odsutnosti pa do blage prisutnosti, uz detaljnost koja isto tako varira od izvrsne u scenama s više svjetlosti, pa do blago smanjene – u pojedinim scenama lica nisu onako oštra kako bismo očekivali, čime je postignutija veća plošnosti i hladnoća kadrova. Nijansiranje je odrađeno bez prigovora, baš kao i računalno generirane animacije.

Audio

Na disku se nalazi originalni engleski audio zapis u obliku 5.1 kanalnog DTS-HD Master Audio formata bez gubitaka, a koji vjerno prenosi mračnu atmosferu filma zajedno s glazbom koju potpisuje Danny Elfman. U filmu su većinom prisutni vokali pozicionirani na centralni kanal, uz ambijentalne zvukove u ostalim kanalima. Kanal za subwoofer (LFE) nema posebno mnogo posla, no pomaže u postizanju efekta kada za to dođe potreba.

Dodatni sadržaji

Baš kao i Bijes Titana, tako i Sjene Tame na Blu-rayu dolazi Warnerovom “Maksimalni filmski užitak” opcijom koja se sastoji od devet ekskluzivnih priloga o snimanju filma koje je moguće pogledati tokom gledanja filma na ključnim točkama. Dodatke je moguće pogledati i zasebno putem opcije u izbornicima. Na disku se također nalaze i izbačene scene.  Dodatne audio trake s komentarom redatelja ili filmske ekipe nisu uključene.

Zaključak

Burtonov film Sjene Tame na Blu-rayu možda nije najoštriji Full HD film koji smo imali priliku vidjeti niti najimpresivniji što se tiče 5.1 kanalnog zvuka, no transfer je odrađen izvrsno i bajkovita atmosfera je vjerno prenesena. Bilo da ste ljubitelj uhodanih uradaka Burton/Depp/Bonhan Carter/Elfman tima ili jednostavno tražite dobar film za analizu crne boje na vašem televizoru Sjene Tame su odličan izbor.

2012-gold-dark-shadows-award

Na test ustupio: Continental Film

 

Gledano na: LG 47LM960V kalibriranom NANO LED LCD televizoru

Adsense

2 komentara

  1. U nedosttku materijala za testiranje uhvatili ste se filmova, što i nije loše, ali malo pretjerujete. Moj prijedlog da napravite koju recenziju 3D bluray. To nikako da se recenzira. Baram toga ima od LG-Samsung-Philips itd.

    1. Pozdrav Angus,

      Evo baš sada finaliziram usporedni test kućnih kina od kojih dva imaju integriran Blu-ray 3D reproduktor pa ćemo malo pokriti i to područje. Materijala za testiranje ima napretek, problem jest u resursima…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!