FilmoviFilmska glazba

Video: Glazba i efekti filma Vitez Tame: Početak – uključuje intervju s kompozitorom Hansom Zimmerom

sound-dark-knight-rises

Iako u prvom redu film Vitez Tame spominjemo u testovima televizora zbog referentnih scena koje nam mnogo pomažu u analizi slike, audio segment je također vrhunski odrađen i predstavlja područje koje se zasebno može analizirati i koristiti za testove audio opreme. Za sva tri Nolanova Batmana glazbu potpisuje Hans Zimmer, trenutno jedan od najtraženijih kompozitora Hollywooda, a koji je svoj talent pokazao skladajući glazbu za gotovo 150 naslova, uključujući Pirate s Kariba, Sherlocka Holmesa, Inception, Rango i mnoge druge uspješne filmove. U ovom ekskluzivnom videu SoundWorks Collectiona, uz Zimmera pred kameru dolazi i dizajner zvuka Richard King, dobitnik triju Oscara.

Video pokriva mnoge zanimljive informacije i dvojbe s kojima su se susreli Zimmer, King i ostali zaduženi za glazbu i efekte. Jedno od zanimljivijih pitanja koje se obrađuju jest bilo kako će zvučati glavni negativac filma, Bane. Obzirom da nosi masku koja prigušuje određene frekvencije autori su pokušali s nizom različitih efekata koje su dodavali njegovom glasu, te nakon što su prošli nekoliko različitih kombinacija, odlučili su ostaviti glas onakav kakav jest, bez modifikacija u frekvenciji i zvučnih efekata.

Rad s digitalnom opremom ne znači olakšanje za rad, već beskonačno mogućnosti, navodi Hans Zimmer u svojem intervjuu. Pisanjem nota na papir kompozitor daje neku vrstu uputa po kojima će drugi ljudi izvoditi glazbu – pisanjem koda u računalu kompozitor ih ujedno i izvodi što mu otvara mnogo novih smjerova kojima može ići. Osim toga, ne smije dopustiti opremi da ga vodi već ju mora dobro upoznati i znati se nositi s njom.

Hans Zimmer je u intervjuu izjavio kako je prije dolaska u Hollywood maštao da će raditi na vrhunskom filmu s najboljim zamislivim timom ljudi, te da je na polovici izrade Viteza Tame: Početak shvatio kako je upravo to film na koji je tada mislio. Ipak, sada je malo zabrinut jer ne zna čemu se dalje može nadati, no mi vjerujemo kako će Zimmer naći daljnju motivaciju – iz filma u film pokazuje da je nepresušan izvor novoga i boljega, te se radujemo njegovim novim radovima.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!