FilmoviVijestiZanimljivosti

Blu-ray od 2011. samo digitalno preko HDMI sučelja

Filmski studiji od ove godine zahtijevaju novu klauzulu u ugovorima s proizvođačima Blu-ray reproduktora. Naime, od straha od piratiziranja, studiji traže da se HD sadržaji mogu slati isključivo putem HDMI sučelja, što će pogoditi tek one koji koriste komponentne terminale na svojim BD komponentama (što smatramo rijetkim slučajem). Pokušaja da se ova klauzula provede u stvarnost bilo je prije nekoliko godina, no zbog negodovanja vlasnika starih HD televizora bez HDMI sučelja (poglavito u SAD-u), od nje se je privremeno odustalo. Kako se navodi na Electronista stranici, novi će Blu-ray diskovi sadržavati tehničku specifikaciju koja će onemogućiti prikaz HD slike na komponentnom izlazu, te će ona biti ograničena na standardnu rezoluciju (gore spomenuta stranica spominje 540p). Novi diskovi će na svojim pakiranjima posjedovati Image Constraint Token oznaku kako bi kupci bili upozoreni o “ugašenoj analogiji” na odabranom naslovu. [Electronista]

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!