MonitoriRecenzijeTelevizori i monitori

Recenzija [TV + monitor]: LG M2482 – osobni TV (M82 serija)

TVORNIČKE POSTAVKE

spectracal-c6-hdtelevizija

Provjera karakteristika slike i kalibracije je izvršena putem SpectraCalovog Calman Professional softvera, X-Rite SpectraCal C6 kolorimetra i AVFoundtry VideoForge generatora uzoraka.

Brzi info
Kontrola gamme
RGB balans Upravljanje bojama (CMS)
da da (2 i 10 točaka) da

Kombinacija monitora i televizora kakav LG M2482 jest, proizvođač je opremio cjelokupnim sustavom izbornika kao i na svojim televizorima, tako da su ponuđeni slijedeći predlošci:

  1. Vivid,
  2. Standard,
  3. Cinema,
  4. Sport,
  5. Game,
  6. ISF Expert 1 i
  7. ISF Expert 2

LG čak i kod svoje linije monitora i televizora u jednom proizvodu, a kojima cilja na primjenu sekundardnog zaslona u kućanstvu, prilaže dva ISF certificirana predloška kojima se može slika podesiti precizno u skladu sa standardima po kojima se kreiraju video sadržaji. Tako Expert predlošci posjeduju kontrolu intenziteta pozadinskog osvjetljenja (tvornički podešenog na 30% ukupne snage), razine crne i bijele boje, vodoravne i okomite oštrine, te boje i nijanse u osnovnom izborniku. Otvaranjem Expert Control opcije otvaraju se mnoge stavke – od kontrole dinamičkog kontrasta, redukcije digitalnih smetnji i šuma u slici, kontrole kadenci itd., pa do sekcije namijenjene kalibraciji koja sadrži testne uzorke, kontrolu gamme, balansa bijele boje, te na kraju tu je kontrola primarnih i sekundarnih boja. LG nešto drugačije naziva pojedine stavke, pa je tako umjesto RGB Gain i Offset parametara naveden termin Contrast i Brightness za svaku od boja kod podešavanja RGB balansa u dvije točke. Kod podešavanja RGB balansa putem naprednije kontrole u 10 točaka, tu su standarne opcije za podešavanje intenziteta svake od primarnih boja. Mogućnost kopiranja postavki na svaki od ulaza pojednostavlja korištenje, no šteta da se ista mogućnost ne nudi i za kontrole boja, a kojih također ima u velikom broju (za svaku boju dva parametra).

Kontrolu najveće svjetline ekrana moguće je podesiti na više načina –  putem Energy Saving kontrole s tri intenziteta jakosti (plus gašenja zaslona tako da se samo zvuk reproducira), zatim putem Super Energy Saving koja dodatno smanjuje vrijednost svjetline za najveću uštedu energije, te na kraju putem Backlight kontrole u izbornicima i tipaka na daljinskom upravljaču. Kontrola intenziteta pozadinskog osvjetljenja se nalazi na žutoj i plavoj tipki i omogućuje da bez ulaska u izbornike možete prilagoditi svjetlinu slike.

Tvorničke postavke smo provjerili na svim predlošcima i bez iznenađenja utvrdili kako je najbolje koristiti Cinema i Expert predloške na ovom televizoru s obzirom da su sami po sebi podešeni jako dobro. LG ovim modelom potvrđuje kako su proizvođači doveli svoje proizvodne procese na takve razine da mogu u masovnoj proizvodnji modela koji nisu namijenjeni profesionalcima pružiti kvalitetnu sliku u barem jednom predlošku.

LG_M2482_expert-factory

Expert 1 predložak – tvorničke karakteristike

Dok su Cinema i Expert predlošci postigli podjednak kontrast od oko 2500:1, njihova najveća svjetlina jest oko 73 cd/m2, što je u redu kod gledanja u polumraku ili potpunom mraku, no kod gledanja uz ambijentalno osvjetljenje slici nedostaje živosti i jasne bijele boje. Game predložak je ovdje gotovo dvostruko bolji sa svjetlinom od oko 137 cd/m2, dok je kod Standard predloška najveća svjetlina 205 cd/m2 što je preintenzivno kod gledanja iz velike blizine pri slabijem osvjetljenju. Svaki od predložaka se može ručno podesiti što se svjetline slike tiče i tako pronaći odgovarajuću sliku za sve uvjete.

Što se vrijednosti crne boje tiče, ona je najniža kod Cinema i Expert predložaka gdje iznosi oko 0.03 cd/m2. Navedena vrijednost je potvrđena i na uzorku crno – bijele šahovnice, a koja se koristi za postizanje vrijednosti crne boje koju će korisnik iskusiti kod gledanja uobičajenog sadržaja. Zbog veće vrijednosti pozadinskog osvjetljenja, kod Standard predloška je crna boja oko 0.07 cd/m2.

LG_M2482_std-factory

Standard predložak – tvorničke karakteristike

Gamma je stabilna no u niti jednom od predložaka nije posve blizu referentnih 2.2 – 2.047 je kod Expert predložaka, što znači da će slika biti za nijansu svjetlija duž spektra. Unatoč nešto nižoj vrijednosti, odstupanje je stabilno tako da skokova u svjetlini nema.

RGB balans i prikaz boja je najbolji u Cinema i Expert predlošcima, a gdje su RGB greške manje od 3 do 50% najveće svjetline, te su nešto iznad te vrijednosti u gornjem spektru. Prosjek od 3.49 kod Expert predloška znači da će slika biti dobro balansirana i da posebne devijacije u nijansama sive neće biti vidljive. Boje s odstupanjem od 4.8 DeltaE 1994 vrijednosti nisu idealne no ipak su bliže prihvatljivoj granici nego onoj koja ukazuje na velika odstupanja (vrijednost 10). Na CIE dijagramu s rasponom boja, vidljivo jest kako su plava i crvena boja precizno postavljene, dok je zelena i ostale sekundarne u većim odstupanjima i po pitanju zasićenosti i položaja. Rezultat nije idealan, no zbog dobrih ostalih karakteristika nije kritičan za dobro iskustvo gledanja.

Kalibracijom je moguće podesiti gammu, RGB balans smanjiti na još nižu vrijednosti i podesiti boje, te svatko tko od ovog monitora očekuje izvrstan rezultat trebao bi ga kalibrirati – ako ne drugačije, onda ručno putem odgovarajućih alata. Više detalja u našem vodiču kroz kalibraciju televizora i monitora >>

Mjerni izvještaj
Tvornički (Standard) Tvornički (Expert 1)
Vrijednost crne boje (On/Off) [cd/m2]
0.069 0.029 (ANSI 0.03)
Izmjerena svjetlina [cd/m2]
205.2 73.27 (ANSI 73.6)
Izmjereni kontrast
2973:1 2526:1 (ANSI 2453:1)
Vrijednost gamme (cilj: 2.2)
1.93 2.04
Delta E 1976 (RGB balans) (cilj: < 3)
13.92 3.49
Delta E 1994 (boje) (cilj: <3)
6.50 4.83

 

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6 7Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

3 komentara

  1. Dobra i korektna recenzija.
    Još jedan odličan proizvod od LG-a koji diže standarde prikaza bilo kao tv ili još više kao monitor. Zahvaljujući jeftinoj tehnologiji izrade ips panela tvrtka je natjerala ostale proizvođače da se trgnu i tržištu ponude kvalitetnija rješenja od godinama guranih proizvoda sa inferiornim tn panelima.
    Predpostavljam da se radi o zabuni što ste naveli da se radi o mva matrici ili

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!