Audio opremaHome CinemaRecenzije

Recenzija [soundbar kućno kino]: Boston Acoustics TVee Model 25

RUKOVANJE I KVALITETA IZRADE

 

ba--tvee-25-packaging

Boston Acousticsov audio komplet stiže u kartonskom pakiranju oslikanom u boji sa slikama proizvoda i specifikacijama istaknutim na više stranica za bolju vidljivost. Pakiranje se lagano prenosi zahvaljujući utorima na bočnim stranama, a kako je ukupna masa proizvoda manja od 12 kilograma, poveliku kartonsku kutiju neće biti problem jednoj osobi za prenijeti gdje god je potrebno. Otvaranjem pakiranja pronašli smo uredno zapakirane slijedeće komponente:

 • 1x TVee Model 25 soundbar
 • 1x TVee Model 25 bežični subwoofer
 • 1x Toslink-Toslink digitalni optički kabel duljine 1.5 metara
 • 1x RCA stereo kabel duljine 1.5 metara
 • 1x RCA na 3.5 mm minijack adapter
 • 1x upute za korištenje i opće informacije
 • 1x kartonski profil za olakšano montiranje na zid
 • 1x AC adapter i 2 pinski naponski kabel za soundbar
 • 1x 2-pinski naponski kabel za subwoofer
 • 1x reklamni letak

ba--tvee-25-content

Iz priloženog je vidljivo kako Boston Acoustics prilaže sve što je potrebno za povezivanje i pravilno funkcioniranje svojeg proizvoda. U pakiranju su i analogni i digitalni kabeli tako da nije potrebno ulaziti u bilo kakve dodatne investicije kako biste povezali komponente – čak i one s 3.5 mm izlazom poput mobitela ili mp3 reproduktora.

Dizajn

ba--tvee-25-design

TVee Model 25 se sastoji od dvije komponente izrađene od plastike crne boje – soundbar jedinice s dva zvučnika, kontrole, pojačalo za ugrađene zvučnike i priključcima za ulaz signala, te od subwoofera koji bežično komunicira sa soundbarom na frekvenciji od 2.4 GHz. Proizvođač se odlučio na tamniju boju svojih komponenata, bez imitacija brušenog aluminija ili sličnih materijala, te je ostao vjeran plastici koja je dobro oblikovana, glatka i bez oštrih prijelaza. Duž prednje strane soundbara se nalazi izbočena perforirana mreža veće širine i visine od ostatka komponente, a moguće ju je skinuti i tako otkriti ugrađene zvučnike duguljastog oblika.

ba-tvee-25-speaker

S desne strane soundbara se nalazi nekoliko fizičkih tipaka putem kojih se upravlja glasnoćom reprodukcije, gašenjem zvuka (mute), odabirom analognog ili optičkog ulaza, virtualnog surround procesiranja i na kraju funkcijom učenja naredbi s bilo kojeg IR daljinskog upravljača. Lijevo od tipaka se nalaze ukupno tri LE diode koje signaliziraju funkcije i olakšavaju upravljanje.

ba--tvee-25-soundbar

Pogled na stražnju stranu sve priključke i dodatne kontrole za dovođenje analognih i digitalnih signala i podešavanje parametara zvuka. Analogno se zvuk može dovesti putem RCA (cinch) stereo priključaka, primjerice ukoliko vaš televizor ne posjeduje digitalni optički izlaz, a moguće je povezati mp3 reproduktor direktno putem 3.5 mm ulaza. Proizvođač u pakiranju čak prilaže i stereo RCA na 3.5 mm adapter, tako da je moguće povezati uređaje s 3.5 mm audio izlazom bez potrebe za dodatnim kabelima ili adapterima. Od digitalnih priključaka tu je digitalni optički audio ulaz, a putem kojeg je moguće dovesti 5.1 zvučni zapis u soundbar.

boston-acoustics-tvee-25rea

Stražnja strane još posjeduje prekidač koji mijenja parametre zvuka ovisno o tome je li montiran na zid ili je položen na ravnoj površini.  Tu je i Trim Level prekidač s tri razine, a koji definira osjetljivost za ulazni signal – koristi se kod analognog povezivanja.

ba-tvee-25-rear-detail

Kada govorimo o montaži na zid, na poleđini se nalaze dva utora za glave vijaka u slučaju da korisnik odluči postaviti zvučnik na zid ispod televizora. Za olakšanu instalaciju dio kartonskog pakiranja posjeduje siluetu soundbara sa stvarnim položajima rupa, tako da se može iskoristiti za lakšu instalaciju. Priključci su uvučeni tako da povezani kabeli ne otežavaju instalaciju.

ba-tvee-25-wall-install

Subwoofer s lagano skošenim stranicama crne boje konstruiran je s položajem membrane i bass-reflex rupe prema podu, a od kojeg je udaljen nekoliko centimetara zahvaljujući četiri noge s gumenim podloškama. Na stražnjoj strani posjeduje samo jedan potenciometar kojim se može podešavati njegova snaga. Obzirom da sa soundbarom komunicira bežično, tu su četiri različite Wireless ID identifikacije u slučaju interferencija s ostalim uređajima u stanu. Prekidač za paljenje i statusna LE dioda se tu također nalaze.

ba-tvee-25-rear-subwoofer

Daljinski upravljač?

Uz proizvod se ne isporučuje daljinski upravljač već je proizvođač omogućio soundbaru da nauči kontrole s već postojećih upravljača koji se koriste. Učenje je lagano i dobro dokumentirano, te se vrlo brzo mogu podesiti osnovne kontrole, prvenstveno one za reguliranje glasnoće obzirom da će se one najviše koristiti. Obzirom da je daljinskih upravljača ionako previše u našim ambijentima, ovo je inovativno i praktično rješenje koje pohvaljujemo.

ba-tvee-25-program

Instalacija sustava

Instalacija sustava je vrlo jednostavna i sastoji se od povezivanja soundbara i subwoofera na napajanje, te zatim soundbara na izvor signala – preporučljivo je koristiti priloženi digitalni optički kabel za povezivanje bilo na televizor ili Blu-ray/DVD reproduktor. Po potrebi se može iskoristiti i analogno povezivanje. Nakon što su svi potrebi kabeli povezani potrebno je upaliti soundbar i subwoofer, što se izvodi putem prekidača na njihovim stražnjim panelima.

Izbornici

Boston Acoustics TVee Model 25 ne posjeduje sučelje koje bi prikazivao na ekranu televizora jer posjeduje samo ulaze signala, ne i izlaze. Obzirom da ne posjeduje zaslon na svojim komponentama, cjelokupno upravljanje se odvija putem tipaka na soundbaru, odnosno na daljinskom upravljaču koji programirate.

Prethodna stranica 1 2 3 4Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

10 komentara

  1. Pozdrav Dalibor!

   Glavna razlika bi bila da ovaj soundbar može svirati glasnije uz manje distorzije nego konkretan model Logitechovih zvučnika jer je isti namijenjen u prvom redu PC upotrebi gdje korisnik nije jako udaljen od sustava, za razliku od kućnog kina. No, obzirom na cijenu Logitechovih zvučnika, oni su jako dobra kupovina.

 1. Hvala na odgovoru.
  Da li se gore navedeni soundbar može spojiti preko digitalnog ulaza sa tv-om, a sa pc-om klasično preko činčeva? Imam spojen pc-tv hdmi kabelom i želio bih da mi audio ide preko soundbara, ali istovremeno da ako je tv ugašen preko soundbara mogu slušati muziku sa pc-a.

 2. Pozdrav! Želio bih kupiti navedeni soundbar, ali me muči jedna stvar, a to je rad sa daljinskim upravljačem TV-a. Naime posjedujem Philips tv čiji daljinski upravljač nije infra red nego koristi radijsku frekvenciju /RF/ za slanje naredbi.
  hvala

  1. Pozdrav,

   Nažalost u tom slučaju nećete moći upravljati soundbarom, baš mora biti IR daljinski upravljač. Ono što biste mogli kao alternativu koristiti jest 3.5 mm M-M kabel kojim biste povezali TV (izlaz za slušalice) i odgovarajući na soundbaru, te biste onda pojačavanjem glasnoće na televizoru utjecali na glasnoću soundbara. Koji model TV-a imate?

 3. Hvala na odgovoru, možda ću se u tom slučaju ipak odlučiti za neki kompatibilan Philipsov soundbar. TV je Philips 46 pfl 7007k/12. Mada i sama ideja povezivanja preko slušalica nije za odbaciti. Znači, uključiti opciju isključivanja zvučnika, ili bez toga pa da sve radi zajedno/i soundbar i zvučnici sa TV-a/ Pozdrav

  1. Mislim da bi se zvuk iz televizora trebao automatski isključiti nakon što povežete slušalice, ako ne provjerite u opcijama za zvuk koje se opcije nude. To možete isprobati i prije kupovine s bilo kakvim 3.5 mm slušalicama.

 4. Hvala, najbolje je probati tim redom, mada mislim koliko me sjećanje služi od zadnjeg gledanja sa slušalicama, da se ne isključuju automatski, nego se moraju u opcijama isključiti ili stisnuti mute i onda glasnoću regulirati potenciometrom na slušalicama. U opcijama postoji i postavka glasnoća slušalica.

 5. ah, definitivno neće funkcionirati preko izlaza za slušalice. Nevjerojatno, ali ako isključim tv zvučnike onda daljinski ne reagira na zvuk i pojavljuje se poruka da zvučnici nisu aktivirani, ako ih ostavim aktivne i stisnem mute naravno da ih slijedećim pojačavanjem opet aktiviram, što će reći da tv može raditi samo sa slušalicama koje imaju svoj potenciometar ili svaki put prilikom gledanja ići u izbornik i pomicati traku glasnoća slušalica. Volio bih da griješim, ali …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!