A/V receiversAudio opremaRecenzije

Denon AVR-X5200W Dolby Atmos A/V receiver – recenzija

denon-x5200w-header-review

Donosimo test Denonovog A/V receivera AVR-X5200W, novog člana proizvođačeve X-serije kvalitetnih i dobro opremljenih modela. Denon X5200W je moćan A/V receiver koji posjeduje 9-kanalno pojačalo i 11.2 kanalno procesiranje. Svaki od 9 kanala ima najveću izlaznu snagu od 205 W, što bi trebalo biti dovoljno za ozvučenje i najvećih dnevnih boravaka i kućnih kina. Uređaj nam je na test ustupio Sonus Art iz Zagreba.

[review]

Specifikacije (specifications)

Specifikacije
Proizvođač Denon
Model AVR-X5200W
Tip uređaja 9.2 A/V receiver (11.2 preout)
Konstrukcija pojačala Mono Block Power Amp (175 W  pri 6 Ohma, 1 kHz, 0.7% 2ch Drive)
Obrada signala AL24 Processing Plus
Pure Direct Da
Audyssey podrška
Da
DTS HD Master Audio / DTS ES / DTS 96/24 Da
Dolby Digital /Dolby TrueHD /Dolby Atmos Da
DTS Neo:X (11 kanala) Da
Auro 3D da* (uz nadogradnju)
HDMI ulazi Da (x8)
HDMI izlazi Da (x3)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
Bluetooth Da
Apple Airplay Da
Multizone Da (do 3 zone)
Ultra HD podrška Da (do 60 sličica u sekundi)
HDCP 2.2 Ne
Zemlja porijekla: Japan

Poveznice:

Specifikacije na službenoj stranici >>

VIDEO: Raspakiravanje i instalacije (unboxing)

Uređaj smo zaprimili u originalnoj ambalaži i bili smo prvi koji smo ga raspakiravali. U video prilogu u nastavku možete vidjeti sadržaj ambalaže, kao i instalaciju.

Dizajn

denon-x5200w-header

Brzi info
Izrada Boja Zaslon na uređaju Dimmer zaslona Kontrole s prednje strane
aluminij / metal srebrna (dostupan i u crnoj) da (plave boje) da da (iza vratašaca)

Denon X5200W je kvalitetno konstruiran i odlično završno obrađen uređaj, nenametljivog dizajna prednje maske na kojoj dominiraju dva potenciometra i veliki zaslon s prikazom informacija u dva reda.

Ispod zaslona nalaze se aluminijska vratašca iza kojih se nalazi veliki broj kontrola, kao i A/V ulaza i izlaza, uključujući i USB ulaz. Vratašca nisu motorizirana već se laganim guranjem duž donjeg dijela otvaraju.

Tipkalo za paljenje nalazi se s lijeve strane, plitkog ali vrlo preciznog hoda. Iznad njega se nalazi statusna LE dioda koja svijetli žutom bojom dok je uređaj uključen, odnosno crvenom kada je u stanju pripravnosti.

Gornja i bočna strana su perforirane za hlađenje unutrašnjosti, a koja je popunjena elektronikom i štampanim pločicama. Uređaj se dosta zagrijava prilikom rada, te smo u ambijentu od 23.4 stupnjeva Celzija izmjerili 47 stupnjeva na gornjem pokrovu (slušanje u trajanju od oko 2 sata, stereo, Eco funkcija isključena).

denon-x5200w-open
Klik na sliku za uvećanje (Slika copyright Denon)

Masa uređaja je 14.2 kilograma, uz njen nešto veći dio s lijeve strane gdje se nalazi moćan High Current transformator. Receiver na podlozi stoji na četiri okrugle noge s plastičnom kontaktnom površinom.

Osim dvije naljepnice koje je moguće odstraniti, diskretno napisane se nalaze različite oznake s gornje strane prednje maske, no iste su na srebrnom modelu vidljive samo iz određenih kutova i kada se uređaju približite. Na ovaj način je proizvođač očistio dizajn od bilo kakvih smetnji koje bi na sebe mogle skretati pažnju, što vjerujemo da će cijeniti budući vlasnici.

Priključci

denon-x5200w-rear

Brzi info
Priključci za terminirane zvučničke kabele HDMI ulazi HDMI izlazi Kompozitni/komponentni ulazi/izlazi Bluetooth/Wi-Fi antena Izlaz za subwoofer
da (svi izlazi) da (8x) da (3x) da da (2x) da (2x)

Čitava poleđina uređaja je prekrivena pozlaćenim priključcima koji su uredno označeni i standardnih dimenzija. Kompletan donji dio je prekriven priključcima za zvučničke kabele, a koji mogu biti terminirani ili neterminirani (više o temi u Sonus Artovom vodiču). Od ostalih priključaka valja istaknuti čak 7 HDMI ulaza i 3 HDMI izlaza od kojih jedan podržava i povratni audio kanal (ARC – više o temi u našem vodiču). Dodatni HDMI ulaz se nalazi i s prednje strane, što znači da ovaj uređaj posjeduje ukupno 11 HDMI priključaka.

U gornjem lijevo i desnom kutu se nalaze priključci s navojima za spajanje Bluetooth/Wi-Fi antena, a koje dolaze priložene u ambalaži.

denon-x5200w-antennae

Tu su još i dva digitalna optička i koaksijalna audio ulaza, kompozitni i komponentni video ulazi i izlazi, izlazi za dvije dodatne zone, te RCA stereo ulazi. Dva izlaza za aktivne subwoofere također su među priključcima.

Daljinski upravljač (Remote Control)

denon-x5200w-receiver

Brzi info
 Model Boja Materijal Komunikacija Pozadinsko osvjetljenje Dodatno
Denon RC-1193 crna plastika IR ne (fosforescentne tipke) tipke za zone s pozadinskim osvjetljenjem

Uz X5200W proizvođač prilaže daljinski upravljač 52 mm širine, 225 mm duljine i najveće dubine od 25 mm u donjem dijelu (u gornjem dijelu je nešto više od 15 mm, ne računajući visinu tipaka).  Upravljač je u potpunosti izrađen od plastike, s imitacijom teksture brušenog aluminija s gornje strane. Veliki broj tipaka se nalazi na upravljaču, u skladu s brojnim funkcijama ovog uređaja, no nakon nekoliko dana navikavanja njihov raspored je dobar i “user friendly”. U centralnom dijelu se nalaze navigacijske kontrole, uz velike tipke za reguliranje glasnoće i promjenu kanala/stranice.  Navigacija je dobro odrađena uz navigacijske strelice, te tipke za povratak, pokretanje brzog izbornika, informacije i pokretanje izbornika za podešavanje nadohvat palca. U gornjem dijelu se nalaze Quick Select tipke, njih četiri, a koje nude preddefinirane opcije koje nažalost ne možete mijenjati, već samo njihove nazive na zaslonu.

U gornjem dijelu se nalazi cijela matrica pravokutnih tipaka za odabir željenog ulaza, kao i osnovne tipke za upravljanje vanjskim uređajima (npr. možete paliti i gasiti TV ili neki od linijskih uređaja). Na samom vrhu upravljača je crvena tipke za paljenje i gašenje, te tipke za biranje jedne od tri zona kojima možete upravljati.

denon-x5200w-remote-2

Slično kao i na primjerice Yamahinim receiverima, nije nužno pritisnuti na tipku za paljenje pa zatim odabrati željeni ulaz. Dok je receiver u stand-byju, dovoljno je pritisnuti željeni ulaz ili Quick Select tipku i on će se odmah upaliti na željenom ulazu. Vrlo praktično, posebno s obzirom da se tipka za paljenje nalazi na samom vrhu upravljača, a tipke za biranje ulaza bliže sredini upravljača.

Samo su tipke za odabir zone pozadinski osvijetljene, kao i bijela polja ispod njih koja se pale i gase kada pritišćete ostale tipke na upravljaču. Ovo je posebno korisno ako koristite multiroom funkciju jer imate povratnu informaciju za koju zonu šaljete naredbe. Tipke koje su bitnije su sive boje i napravljene od fosforescentnog materijala (kao na Dvicovom Tvix Slim S1 media playeru), tako da lagano svijetle u mraku nakon što se napune svjetlošću. Iako je ovo rješenje bolje za dvije AA baterije koje se sporije troše ovim pristupom, smatramo da je na proizvodu ove klase trebalo adekvatno osvijetliti tipke.

denon-x5200w-front-panel

Uz daljinski upravljač, na samom uređaju se nalaze tipke iza vratašaca s prednje strane. Tu se nalaze sve osnovne kontrole, uključujući i preslikan centralni dio daljinskog upravljača s navigacijskim strelicama i bitnim tipkama za podešavanje. Tu su i tipke za odabir zone, brzi odabir između 4 ulaza, te Dimmer za ugađanje intenziteta svjetlosti dot matrix zaslona na uređaju.

Osim putem navedenim kontrola, uređajem možete upravljati i putem pametnog telefona. Mi smo koristili Denon Remote App koji možete kontrolirati kompanijine A/V receivere, mini audio rješenja i mrežne audio playere. Putem aplikacije moguće je jednostavno upravljati osnovnim i naprednim funkcijama, birati zone, ulaze, kao i tipom zvuka (Pure direct, stereo, Dolby Surround, DTS Surround itd.). Aplikacija je dobro funkcionirala tijekom testa, te smo uz nju kvalitetno mogli zamijeniti originalni daljinski upravljač.

Instalacija i izbornici  (Installation and Menus)

denon-x5200w-install

Brzi info
Vodič za instalaciju Sučelje na zaslonu TV-a Sučelje na hrvatskom jeziku Mikrofon za kalibraciju
da da ne da

Verzija softvera u uređaju na dan testa: 

Instalacija X5200W receivera je prošla glatko u dva različita ambijenta gdje smo ga imali priliku isprobati. U prvom smo ga spojili na stereo zvučnike, te na HDMI ulaz povezali Sonyjev PlayStation 3, a na HDMI izlaz Samsung 55HU7500 Ultra HD televizor. U drugom scenariju smo uređaj spojili na 5.1 sustav zvučnika, te ponovno koristili PlayStation 3 kao HDMI ulaz, zajedno s Dvicovim Tvix Slim S1 Duo media playerom. Izlaz je ovoga puta bio na Samsungov 46″ H7000 Full HD LCD televizor. U oba scenarija smo receiver kabelom povezali na lokalnu 100 Mbit mrežu, a na koju je također povezan Synologyjev DS214se NAS server, kao i nekoliko računala i pametnih telefona i tableta.

Nakon fizičkog povezivanja upalili smo uređaj i pratili upute koje su se prikazivale na njegovom zaslonu, kao i na zaslonu televizora. Vodič za instalaciju je dobro oblikovan i korak po korak vodi korisnika kroz sve važne faze instalacije. S obzirom da se A/V receiver kompleksan uređaj koji ima brojnu popratnu opremu i zahtijeva dodatne komponente da bi funkcionirao, jedan od koraka je i provjera je li sve potrebno stiglo ambalaži, odnosno ima li korisnik sve ostale komponente spremne (zvučnike, zvučničke kabele, interkonekte itd.).

denon-x5200w-content

Najvažniji korak svakako je podešavanje povezanih zvučnika, što Denon rješava vrlo razumljivo kroz niz dijaloga koje prate fotografije za lakše razumijevanje. Broj zvučnika i ostale prilagodbe uvijek možete dovršiti i nakon završene prve instalacije kroz Setup menu -> Speakers izbornik.

Grafičko sučelje vas zasigurno neće oboriti s nogu svojim dizajnom i oštrinom, no to je nešto na što smo već navikli kada su A/V receiveri u pitanju. Potencijal Full HD, odnosno Ultra HD zaslona ni približno nije iskorišten, pa su tako slova velika i mekih bridova, a lista datoteka ili direktorija u media playeru broji svega 7 linija. Tijekom reprodukcije glazbe ili internet radija osnovne informacije se prikazuju na zaslonu, zajedno s podatkom o formatu i bitrateu/sampling frekvenciji.

denon-x5200w-osd

Ono što hvalimo jest brzina rada sučelja i odziv kontrola. Navigacija je instantna, skakanje iz izbornika u izbornik vrlo brzo i jedino što ga može usporiti jest brzina lokalne ili internet mreže pri korištenju lokalnog servera ili internet radija. Tijekom našeg druženja nismo naišli na usporenja ili bilo kakve probleme s izvođenjem, što je zaokružilo dobar dojam o ovom uređaju.

Multimedijalna podrška

denon-x5200w-dsd-playback

Brzi info
USB reprodukcija
DLNA Lossless formati (FLAC, DSD, WAVE)
Apple Airplay Bluetooth
da (audio i foto) da da da da

Denon X5200W receiver može reproducirati niz audio formata direktno preko USB sučelja, među kojima valja posebno istaknuti FLAC, AIFF i DSD. DSD je podržan do sampling ratea of 2.8224 MHz, što je 64 puta više od onog na Audio CD-u. Uz navedene formate podržani su još i Wave, ALAC, AAC, kao i najpopularniji među njima – MP3.

Putem USB-a također možete povezati i Appleove iPod uređaje, od modela Classic pa do Nano modela sedme generacije.

denon-x5200w-nas

Osim putem USB-a, multimediju možete reproducirati i preko lokalne mreže  u našem slučaju učitavali smo različite formate preko Synology DS214se NAS servera, uz glatku reprodukciju i sa svim informacijama o izvođaču, albumu i audio formatu.

Bluetooth i Apple Airplay povezivanja su također dostupna, a koja smo uspješno isprobali s Appleovim iPhoneom 4s i Amazonovim Kindle tabletom.

Adsense
1 2Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

7 komentara

 1. Dobro vece ,pozdrav za vasu ekipu sve najbolje ,treba mi pomoc ,naime imam pioneerov risiver VSX-520-K,da li mogu ovaj set zvucnika da se poveze sa njim da li su kompatibilni ali pak trebaju jaci neki
  evo modela pioneer s11 tako je oznaka za set ,unapred hvala pozzzz

  1. pa mozes zapravo. Samo subwoofer ti nema crossover kontrolu tak da taj dio moras odraditi na receiveru. Ne znam kakav MCACC ima taj receiver i koliko toga moze, ako moze, odraditi automatski kaj se tice kalibracije.

   1. to me interesovalo da li moze da se upari ,da nisu mozda slabi ,ne treba mi nesto da to bude jako sad , i da se cuje ,samo neka bude ok,sto se tice basa nameravam neki solidan aktivan i da moze da se pojacava preko daljinskog to je to ,hvala na odgovoru sve najbolje za vas i vas sajt jos jednom

    1. ermmmm….. nije ovo moj sajt, cak stovise nemam bas nikakve veze sa njime, zahvali Darku.
     Inace, ti zvucnici mogu do 150W sto je onak, skoro duplo nego sto moze dati tvoj receiver. Kaj se tice subwoofera, probaj prvo sa ovim jer mozda bude OK ako frekvenciju odredis na receiveru. A kaj se tice pojacavanja, to ti ne treba. Obicno se na subu to odredi jednom i ne diras vise, ostalo radi elektronika u njemu tak da taj dio nije bitan. Subwoofer koji radi razliku kosta dosta novaca tak da se nemoj zaletavati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!