Audio-video uređajiVijestiZanimljivosti

Uppleva – sinergija namještaja i kućnog kina na IKEA-in način

uppleva-ikea

Švedska IKEA, najveći svjetski proizvođač namještaja i treći najveći konzument drva na svijetu, danas je predstavila svoj prvi TV prijamnik koji u kombinaciji sa specijalno oblikovanim namještajem zaokružuje cjelinu kućnog kina s 2.1 sustavom zvučnika i Blu-ray/DVD reproduktorom. Proizvod će nositi ime Uppleva što na švedskom znači “iskustvo”, a komplet će biti dostupan u tri različite veličine u pet europskih gradova od lipnja ove godine.

Uppleva projekt je nastao iz želje proizvođača da ponudi sve u jedan rješenje kod kojeg će televizor i linijske komponente biti dio namještaja, a ne postavljene gdje god za to postoji prostor – u i na namještaju. Osim samih dimenzija, vječan problem jesu kabeli koji kvare vizualni dojam i čiji broj raste sa svakom novom komponentom u sustavu, a teško da se itko danas ponosi s (pre)velikim brojem daljinskih upravljača u dnevnom boravku. Uz jasno prepoznat problem, odnosno više njih, IKEA je ponudila svoje rješenje. Namještaj će biti tako oblikovanda u sebi sadrži par stereo zvučnika za lijevi i desni kanal, te reproduktor optičkih medija i sve potrebne kabele vješto skrivene od očiju korisnika. Za korisnike koji posjeduju komponente od kojih se jednostavno ne žele razdvojiti, postojati će varijante namještaja s dodatnim prostorom u svojoj unutrašnjosti tako da neće biti vidljive izvana. Kako ćemo onda upravljati tim komponentama? Bez brige, IKEA je i na to mislila i napravila prolaze i mrežasti materijal s vanjske strane koji propušta IR svjetlost. Svim komponentama će se upravljati putem jednog daljinskog upravljača.

uppleva-ikea-furniture

Uz par zvučnika ugrađen u namještaj, IKEA će također nuditi i niskotonski zvučnik odnosno subwoofer, a koji će biti bežičan i moći se postaviti gdje god to korisniku najbolje odgovara. Bežični subwooferi za svoj rad ipak zahtijevaju napajanje tako da nisu u cjelosti bežični – jedan takav smo testirali kod LG-jevog soundbar sustava HLX56.

Uppleva će posjedovati sve što je potrebno za reprodukciju danas popularnih formata – vaša kolekcija filmova na optičkom mediju će se reproducirati na DVD/Blu-ray reproduktoru, a ukoliko se odlučite na neki od “digitalnih formata”, tu su dva USB priključka i pristup internetu putem Smart TV prijamnika.

Sam TV prijamnik nije proizvela IKEA već kineski TCL, jedan od najvećih kineskih proizvođača televizora i šesti proizvođač televizora na svijetu. TV će biti opremljen Full HD LCD zaslonom s LED pozadinskim osvjetljenjem, 400 Hz osvježavanjem, Smart TV značajkama, Wi-Fi sučeljem i podrškom za DivX HD putem dva USB priključka. Četiri HDMI priključak će služiti za povezivanje komponenti.

Uppleva je jedinstveno rješenje na tržištu koje će IKEA lansirati u lipnju u pet europskih gradova, a tokom jeseni se proširiti na dodatne lokacije u Švedskoj, Italiji, Francuskoj, Poljskoj, Danskoj, Španjolskoj, Norveškoj i Portugalu. Cijene će varirati ovisno o konfiguracijama namještaja i veličinama dijagonale televizora, a dolaziti će uz petogodišnje jamstvo.

Za kraj, IKEA za lansiranje Uppleva linije proizvoda napravila informativan i simpatičan filmić koji svakako preporučamo da pogledate:

[youtube id=”0Nm7-EuctOs” w=”600″ h=”337″]

Izvor: Reuters

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Jedan komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!