StudijeVijesti

Mrežna komponenta televizora sve važnija, bežično povezivanje sve prisutnije

Prema kvartalnom izvješću analitičke tvrtke DisplaySearch, više od 27% svih isporučenih televizora će imati mogućnost povezivanja na mrežu, a ta će vrijednost narasti na 54% do 2015. godine. Mrežna povezivost je temeljni uvjet tzv. “pametnih” televizora, a koja omogućuje pristup internetu, aplikacijama dizajniranima za 16:9 ekrane, te upravljanje putem pametnih telefona.

Izvor: DisplaySearch Quarterly TV Design and Features Report

Iz grafikona iznad je vidljivo kako je najveća penetracija pametnih televizora u Japanu, a gdje je zastupljenost takvih modela još prošle godine bila oko 60%. Najmanji udio je u regijama Srednjeg istoka, Latinske Amerike i Afrike, no do 2015. godine se očekuje da će i u tim regijama, a posebno u Latinskoj Americi, udio narasti na oko 20%, odnosno gotovo 40%.

Mrežna komponenta postaje temeljna značajka modernih televizora, a očit je trend kako će udio takvih modela značajno rasti u nadolazećim godinama, a toplo se nadamo kako će i same platforme postati bogatije mogućnostima, brže i kvalitetnije izvedene. Pametni telefoni će vrlo vjerojatno postati često korištena zamjena za originalne daljinske upravljače, posebno kada se radi o unosu teksta – značajki koja je i dalje vrlo spora putem numeričke tipkovnice na daljinskim upravljačima.

Korisnici su složni – ne želimo nove žice!

Mogućnost bežičnog povezivanja televizora s kućnom mrežom sve je važnija značajka na koju korisnici obraćaju pažnju, a sve intenzivnijom integracijom “pametnih” servisa, interes će sve više rasti. Mrežne instalacije su relativno novi pojam u dnevnim boravcima i mnogi korisnici traže način kako da bez dodatnih kabela povežu televizor u lokalnu mrežu. Iako postoje USB adapteri koji omogućavaju bežično povezivanje, korisnici su zadovoljniji kada je takav adapter već integriran u televizor – što zbog praktičnosti, što zbog izostanka dodatne investicije.

Izvor: DisplaySearch Quarterly TV Design and Features Report

Prema informacijama za europsko tržište (grafikon iznad), najbolju bežičnu integraciju ima riješenu Sony – čistih 100% u odnosu na drugu plasiranu Toshibu i zatim Panasonic sa nešto više od 60% Wi-Fi modela. Na listi su zatim Sharp i LG Electronics, te Philips i Samsung. Bez sumnje da će udio Wi-Fi televizora u narednim godinama rasti i da će se i ostali proizvođači približiti Sonyju kao predvodniku u integraciji ove značajke.

Recenzija televizora >>

Fons: DisplaySearch

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!