Home » Vijesti » Studije » Mrežna komponenta televizora sve važnija, bežično povezivanje sve prisutnije

Mrežna komponenta televizora sve važnija, bežično povezivanje sve prisutnije

Prema kvartalnom izvješću analitičke tvrtke DisplaySearch, više od 27% svih isporučenih televizora će imati mogućnost povezivanja na mrežu, a ta će vrijednost narasti na 54% do 2015. godine. Mrežna povezivost je temeljni uvjet tzv. “pametnih” televizora, a koja omogućuje pristup internetu, aplikacijama dizajniranima za 16:9 ekrane, te upravljanje putem pametnih telefona.

Izvor: DisplaySearch Quarterly TV Design and Features Report

Iz grafikona iznad je vidljivo kako je najveća penetracija pametnih televizora u Japanu, a gdje je zastupljenost takvih modela još prošle godine bila oko 60%. Najmanji udio je u regijama Srednjeg istoka, Latinske Amerike i Afrike, no do 2015. godine se očekuje da će i u tim regijama, a posebno u Latinskoj Americi, udio narasti na oko 20%, odnosno gotovo 40%.

Mrežna komponenta postaje temeljna značajka modernih televizora, a očit je trend kako će udio takvih modela značajno rasti u nadolazećim godinama, a toplo se nadamo kako će i same platforme postati bogatije mogućnostima, brže i kvalitetnije izvedene. Pametni telefoni će vrlo vjerojatno postati često korištena zamjena za originalne daljinske upravljače, posebno kada se radi o unosu teksta – značajki koja je i dalje vrlo spora putem numeričke tipkovnice na daljinskim upravljačima.

Korisnici su složni – ne želimo nove žice!

Mogućnost bežičnog povezivanja televizora s kućnom mrežom sve je važnija značajka na koju korisnici obraćaju pažnju, a sve intenzivnijom integracijom “pametnih” servisa, interes će sve više rasti. Mrežne instalacije su relativno novi pojam u dnevnim boravcima i mnogi korisnici traže način kako da bez dodatnih kabela povežu televizor u lokalnu mrežu. Iako postoje USB adapteri koji omogućavaju bežično povezivanje, korisnici su zadovoljniji kada je takav adapter već integriran u televizor – što zbog praktičnosti, što zbog izostanka dodatne investicije.

Izvor: DisplaySearch Quarterly TV Design and Features Report

Prema informacijama za europsko tržište (grafikon iznad), najbolju bežičnu integraciju ima riješenu Sony – čistih 100% u odnosu na drugu plasiranu Toshibu i zatim Panasonic sa nešto više od 60% Wi-Fi modela. Na listi su zatim Sharp i LG Electronics, te Philips i Samsung. Bez sumnje da će udio Wi-Fi televizora u narednim godinama rasti i da će se i ostali proizvođači približiti Sonyju kao predvodniku u integraciji ove značajke.

Recenzija televizora >>

Fons: DisplaySearch

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*