3DAudio-video uređajiNajave testovaVijesti

Najava testa: LG LW5500 3D LED LCD TV

Čitali smo o njemu, izvještavali s prezentacija za medije i gledali ga na druženjima za partnere, no tek je sada LG-jev “pametan” Cinema 3D televizor stigao na najzahtjevniji test – u HD Televiziju. Radi se o edge-LED 3D LCD televizoru koji radi na principu polarizacije, radi čega je u stanju proizvesti realističan 3D putem naočala na kakve su se već navikli posjetitelji kino dvorana. Ovdje prvenstveno mislimo na RealD-ovo 3D rješenje koje je posve istovjetno pretočeno u kućni 3D koji nude novi LG-jevi televizori. Osobno smo se u to uvjerili tako što smo pogledali Pirate s Kariba: Nepoznate Plime preko LG-jevim 3D naočala u kinu s RealD 3D tehnologijom i – prikaz je bio potpuno jednak između naočala koje se prilažu uz Cinema 3D televizore i onih koje dobijete pri ulasku u kino dvoranu. Svi Cinema 3D televizori su po definiciji “3DTV”, što znači da ćete uz njih dobiti barem jedan par 3D naočala. U stvarnosti LG isporučuje dva para naočala uz svaki televizor, a dodatne parove je moguće kupiti po cijeni koja je višestruko niža od teških aktivnih modela.

LG-jev model smo dobili u veličini od 42″, odnosno 107cm, a dostupan je još u dijagonali od 32, 47 i 55″. U najmanjoj, 32″ varijanti su dostupni svi modeli osim trenutno najbolje opremljenog – LW650S.

Od ostalih značajki valja istaknuti bočno LED osvjetljenje s lokalnim zatamnjenjem, punu HD rezoluciju, 100Hz procesiranje koje može razdjeliti blur i judder komponente, 4 HDMI priključaka, 2 USB priključka, DVB-T/C prijamnike itd. LG svrstava ovaj televizor u ove godine vrlo popularnu “Smart TV ” kategoriju, u što ćete se odmah uvjeriti po pozivanju glavnog izbornika – sustav prozora u kojem se nalazi prikaz aktualnog ulaza, lista premium servisa (Index.hr vijesti, YouTube, Facebook, vTuner, iConcerts,…), lista “pametnih” izvora za dijeljenje, pretraga, web pretraživač, igre i ostale aplikacije. Ono što još uvijek nije dovedeno do prave interakcije jest mogućnost da unutar istog prozora možete gledati TV program, čitati vijesti s omiljenog web servisa i, primjerice, pratiti neku od socijalnih mreža ili listu RSS informacija. LG-jev “pametan” izbornik je zbog toga vizualno atraktivan, no zbog učivavanja između pojedinih aplikacija i njihovog prikazivanja preko cijelog ekrana ne nudi onaj stupanj interaktivnosti koji priželjkujemo.

Što se kvalitete slike tiče, prvi dojmovi kod SD programa nas nisu oduševili kada je u pitanju sposobnost otklanjanja nesavršenosti digitalne slike – konkretno efekt roja mušica (mosquito effect) je uočljiv posebice kod objekata u pokretu, a ne možemo reći i da je nazubljenost dijagonalnih linija također uvijek idealno izvedena. Ostali parametri – prikaz boja i nijansiranje su pokazali bolji rezultat – posebice u Cinema predlošku koji nas je oduševio tvorničkim karakteristikama. Više o ovome u cijeloj recenziji!

Što se 3D-a tiče, isprobali smo kako radi u IMAX-ovom dokumentarnom filmu Space Station 3D i zadovoljni smo viđenim – osjećaj dubine je istovjetan aktivnim rješenjima, disanje slike je mnogo manje izraženo (iako ne i posve otkonjeno), a same naočale su zbog mase mnogo praktičnije za korištenje. Kod gledanja direktno ispred zaslona nismo vidjeli dvostruku sliku – crosstalk, a isto vrijedi i ako ga gledate iz kuta bilo lijevo ili desno. Kada gledate 3D sliku svisoka – primjerice 15 stupnjeva, dupliciranje objekata postaje jako izaženo što je u skladu s rezultatima testiranja neovisnog TCO Develoment kompanije.

Detaljnije rezultate ćete moći pročitati u cijeloj recenziji koja će biti objavljena uskoro! Do tada putem komentara na ovaj članak možete postavljati pitanja i eventualno tražiti određene specifičnosti da istražimo!

Na test ustupio: LG Hrvatska

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

13 komentara

 1. Po cemu se razlikuju LW650S i LW5500. Dali su možda SD programi kvalitetniji kod LW650S.
  Pitam jer sam citao recenzije za LW650S i gotovo svi su oduševljeni SD kvalitetom, a isto tako i kvalitetom 3D. Samo da napomenem da se radi o 47 inca.

 2. Dali ae LG pustiti u prodaju LW7700 ili LW9500 koji su najavljivani kao vrh ponude, a onda navodno otkazani. Što je s tim modelima?

 3. Odlican izbor.
  Panasonika mi je dosta za celu ovu godinu.Sto je mnogo mnogo je,kapa dole najbolji je ali da vidimo i drugu stranu sta nudi.

 4. Slažem se, ljuto me zanima što ostali proizvo?ači (ovdje mislim najviše na Samsung,LG i Philips) imaju da ponude. Mislim da su što se multimedije tiae malo boji/izdašniji, a sad kvaliteta slike i razlika izme?u odličnog (recimo Panasonic) i vrlo vrlo dobrog (recimo ostali) ostaje da se vidi. Koji prosječni (čak i malo potkovaniji) gledatelj uopče može to primjetiti u glavnini programa kojeg prate (SD uglavnom)?

 5. I ja ga cekam, ali jako me zanima oce li biti recenzija za LW650S.
  I dali se zna išta o modelima LW7700 I LW9500, kad ce bit dostupni na tržištu i hoce li koristiti pasivni 3D.

 6. Nisam skuzio koji sasa. Citao sam tvoju recenziju i odusevio me taj model. Recenzija ti je fantasticna. Najvise me zapalio pasivni 3D.

 7. vala sto jest jest, svaka cast momcima ali Panasonica dosta za ovu godinu. Dajte sto brzr testirajte Samsung i LG plazme za 2011 kao sto ste prosle godine. Pozdrav

 8. Recenzija ae biti objavljena najvjerojatnije u petak navečer! Ostale modele LG lineupa tako?er planiramo testirati, no vrlo vjerojatno prvo testiramo Philips.

 9. vea sam na forumu stavio novu temu al evo opet ukratko kupio sam prije dva dana LG 42LW4500 slika koju gledam sa dreamboxa koji je povezan sa scartom i slika je blago rečeno loša,da li ae se postavke kalibracije moai primjeniti na moj model, bar ublizu, sory ako je off topic.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!