VijestiZanimljivosti

Shizofrenijsko računalo moglo bi nam pomoći u razumijevanju slično oboljelih ljudi

Nekako smo navikli da su nam računala uvijek savršeno logična, precizna i “na mjestu”, međutim, nekad možemo više naučiti od onih shizofrenijskih. Da dobro ste čuli.. ima i takvih!

Na sveučilištu u Texasu vršen je eksperiment u kojem su sudionici “zarazili” računalo s bolešću dementia praecox i tako opteretili silicijsku “dušu” računala sa simptomima od kojih obično obolijevaju ljudi. Konkretnije, ispitivači su naveli neuronsku mrežu računala da svaku pohranjenu informaciju tretira kao izuzetno važnu, čime su se nadali da će pomoći u kliničkom istraživanju shizofrenijskog mozga — nadovežući se na popularnu teoriju koja sugerira da oboljeli pacijenti gube sposobnost zaborava ili ignoriranja bezvrijednih informacija, uzrokovajući kreiranje nerealnih poveznica i paranoidnih skokova u razumu. Rezultati su prilično uvjerljivo pokazali da se računalo “izgubilo” u raznim podacima te je kao rezultat počelo preuzimati odgovornost za teroristički napad. Oops!

Hmmm, a što bi se dogodilo da televizor zarazimo takvim virusom, pa da nam svako malo mijenja kanale ovisno o važnosti emitiranih signala? Biste li kupili takav televizor?

Izvor: University of Texas

Adsense

Igor Hlušička

Ljubitelj prirode, glazbe i zdravog života. Uvijek sam otvoren za nove spoznaje i mogućnosti pomoću kojih razvijam vlastitu svijest o okružju u kojem se nalazim. Nastojim biti pozitivan i raditi ono što volim, ali se trudim ulagati i u one aspekte života koji mi prirodno ne idu od ruke, jer vjerujem da onda višestruko ulažem u sebe. Životni zadovoljstvo nalazim u zvukovima akustične gitare koja očarava mogućnostima koje nudi.

Povezani tekstovi

Jedan komentar

  1. Bilo bi zanimljivo vidjeti takav shizo-ready televizor, no mislim da ne bi bilo problema ako se antenski kabel ne spoji ;).

    Šalu na stranu, ovo je ozbiljan problem i nadam se da ae pomoai znanstvenicima i doktorima da prona?u učinkovit način da se otkloni…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!