3DAudio-video uređajiNajave testova

Najava testa: Sony Bravia KDL-40EX720 3D LCD TV

HD Televizija nastavlja s testiranjem ovogodišnje linije Sony HDTV-a trenutno najbolje opremljenim modelom iz Essential linije: EX720 modelom. Radi se o LCD modelu kojeg pogoni novi X-Reality procesor u svojoj osnovnoj varijanti (Pro izdanje će biti dostupno na najjačim modelima) s bočno postavljenim pozadinskim osvjetljenjem (edge LED), 3D funkcionalnošću koja zahtijeva aktivne 3D naočale, Motionflow XR 200 procesiranjem slike i pregrštom multimedijalnih funkcija. Više o X-Reality procesiranju možete pročitati u zasebnom članku, a u kojem se također dotičemo Motionflow tehnologije kod koje je ove godine promijenjena terminologija. KDL-40EX720 nam je ustupio Technomarket i ovom prilikom se zahvaljujemo na susretljivosti.

Televizor je svježe stigao na test tako da ćemo ovdje podijeliti samo inicijalne dojmove istalacije. Pakiranje je u maniri EX320 i prošlogodišnjih modela, a sadržaj je uredno spakiran i komponente su stigle bez ikakvih oštećenja.

Dizajn je čist i nenametljiv, a zaslon je mat – refleksije su bitno manje u odnosu na sjajne, glossy modele. Okvir je sličnih dimenzija i dizajna kao onaj kod EX320, a jedina na prvi pogled uočljiva razlika (osim veličine) je u stalku. Stalak kod EX720 modela je klasičan po izgledu, no jedan od kompliciranijih za sastaviti jer se sastoji od tri dijela i zahtijeva ukupno osam vijaka kako bi se montirao na televizor. Jednom instaliran ima i svoje prednosti – televizor drži relativno nisko uz podlogu, te nudi zakretanja i naginjanje za 6 stupnjeva unazad.

Od priključaka tu su ukupno četiri HDMI digitalna ulaza, standardna postava analognih konektora, te USB, Ethernet i digitalni optički audio izlaz.

Daljinski upravljač je već mnogo puta viđen, kvadratičnog oblika i s tipkom za paljenje na prednjoj i stražnjoj strani. Dvije AAA baterije se ubacuju na kliznoj stražnjoj strani.

Sony je prošlog tjedna izdao novu verziju upravljačkog softvera s kojom je proširena multimedijalna podrška za online servise. Tako je osim omogućenih Skype poziva i poruka Facebook i Twitter sastavni dio ponuđenih servisa, što ćemo provjeriti u testu.

Ovo je 3D-spreman televizor te se uz njega ne isporučuju naočale. U ponudi su dva modela, mali TDG-BR200 model za djecu (339,- kn) i standardni TDG-BR250 po cijeni od 449,- kn.

EX720 je dostupan u pet različitih dijagonala, te uz njih navodimo i preporučene cijene:

  • 32″ – 6.799,-
  • 37″ – 7.499,-
  • 40″ – 8.299,-
  • 46″ – 11.299,-
  • 55″ – 16.499,-

Iz liste se vidi prilično širok raspon dijagonala – 3D možete gledati već na 32″ dijagonali, premda je efekt daleko manje upečatljiv u odnosu na veće dijagonale, posebice one iznad 40″. Kroz test ćemo provjeriti je li Sony X-Reality procesorom i poboljšanim Motionflow algoritmima uspio riješiti probleme u 3D prikazu, u prvom redu dupliciranje slike, te kakav je ukupan dojam gledanja 2D i 3D sadržaja.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!