3DAudio-video uređajiNajave testova

Najava testa: Sony Bravia KDL-40EX720 3D LCD TV

HD Televizija nastavlja s testiranjem ovogodišnje linije Sony HDTV-a trenutno najbolje opremljenim modelom iz Essential linije: EX720 modelom. Radi se o LCD modelu kojeg pogoni novi X-Reality procesor u svojoj osnovnoj varijanti (Pro izdanje će biti dostupno na najjačim modelima) s bočno postavljenim pozadinskim osvjetljenjem (edge LED), 3D funkcionalnošću koja zahtijeva aktivne 3D naočale, Motionflow XR 200 procesiranjem slike i pregrštom multimedijalnih funkcija. Više o X-Reality procesiranju možete pročitati u zasebnom članku, a u kojem se također dotičemo Motionflow tehnologije kod koje je ove godine promijenjena terminologija. KDL-40EX720 nam je ustupio Technomarket i ovom prilikom se zahvaljujemo na susretljivosti.

Televizor je svježe stigao na test tako da ćemo ovdje podijeliti samo inicijalne dojmove istalacije. Pakiranje je u maniri EX320 i prošlogodišnjih modela, a sadržaj je uredno spakiran i komponente su stigle bez ikakvih oštećenja.

Dizajn je čist i nenametljiv, a zaslon je mat – refleksije su bitno manje u odnosu na sjajne, glossy modele. Okvir je sličnih dimenzija i dizajna kao onaj kod EX320, a jedina na prvi pogled uočljiva razlika (osim veličine) je u stalku. Stalak kod EX720 modela je klasičan po izgledu, no jedan od kompliciranijih za sastaviti jer se sastoji od tri dijela i zahtijeva ukupno osam vijaka kako bi se montirao na televizor. Jednom instaliran ima i svoje prednosti – televizor drži relativno nisko uz podlogu, te nudi zakretanja i naginjanje za 6 stupnjeva unazad.

Od priključaka tu su ukupno četiri HDMI digitalna ulaza, standardna postava analognih konektora, te USB, Ethernet i digitalni optički audio izlaz.

Daljinski upravljač je već mnogo puta viđen, kvadratičnog oblika i s tipkom za paljenje na prednjoj i stražnjoj strani. Dvije AAA baterije se ubacuju na kliznoj stražnjoj strani.

Sony je prošlog tjedna izdao novu verziju upravljačkog softvera s kojom je proširena multimedijalna podrška za online servise. Tako je osim omogućenih Skype poziva i poruka Facebook i Twitter sastavni dio ponuđenih servisa, što ćemo provjeriti u testu.

Ovo je 3D-spreman televizor te se uz njega ne isporučuju naočale. U ponudi su dva modela, mali TDG-BR200 model za djecu (339,- kn) i standardni TDG-BR250 po cijeni od 449,- kn.

EX720 je dostupan u pet različitih dijagonala, te uz njih navodimo i preporučene cijene:

  • 32″ – 6.799,-
  • 37″ – 7.499,-
  • 40″ – 8.299,-
  • 46″ – 11.299,-
  • 55″ – 16.499,-

Iz liste se vidi prilično širok raspon dijagonala – 3D možete gledati već na 32″ dijagonali, premda je efekt daleko manje upečatljiv u odnosu na veće dijagonale, posebice one iznad 40″. Kroz test ćemo provjeriti je li Sony X-Reality procesorom i poboljšanim Motionflow algoritmima uspio riješiti probleme u 3D prikazu, u prvom redu dupliciranje slike, te kakav je ukupan dojam gledanja 2D i 3D sadržaja.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!