3DVijestiZanimljivosti

Digital Versus u Panasonicovoj tvornici u Japanu – mat plazme, LED LCD-i, pasivni 4K i žuti pikseli

Vincent Alzieu, glavni urednik francusko-britanskog tehničke web stranice Digital Versus, trenutno je u posjetu Panasonicovoj tvornici u Japanu, odakle donosi ekskluzivne informacije o planovima i idejama ovog japanskog giganta koji je postao sinonom za plazma zaslone nakon Pioneerovog povlačenja s tržišta. Jedna od novosti svakako jest najvjerojatniji početak proizvodnje plazmi s mat ekranima, što bi riješilo problem prevelike refleksije svijetla i problematičnog gledanja u jako osvjetljenjim prostorima kod ulaznih modela plazmi bez AR (anti reflection) filtera. Predstavnici Panasonica su svjesni tog problema i kako kažu, “stvari se događaju”.

Otvorena je i tema 3D televizora, odnosno elementa koji većinu odvraća od njih: 3D naočala. Iako su plazme u kombinaciji s aktivnim 3D naočala trenutno najbolji izbor za gledanje 3D-a, činjenica jest kako se naočale pokušavaju pojednostaviti, odnosno izbaciti iz jednadžbe. Unatoč prvim 3D televizorima već na tržištu u Japanu, činjenica je neosporna: autostereoskopija trenutno ne drži vodu, odnosno njena kvaliteta je daleko ispod svakog očekivanja. Ipak, unutar idućih pet godina 3D televizija bez 3D naočala bi trebala doseći zadovoljavajuću kvalitetu…

Iako trenutno nudi najbolji 3D, Panasonic predviđa uvođenje 3D pasivnih naočala kod televizora koji će nuditi 4K rezoluciju (4096 x 2160 piksels, 2K je full HD rezolucija), što će omogućiti da gledatelj vidi punu HD rezoluciju bez naočala koje uključuju aktivne elemente, baterije i – (pre)visoku cijenu. Panasonic, baš kao i ostali proizvođači teži zadovoljavanju ekoloških normi, tako da odluku o prelasku na pasivnu tehnologiju vidimo kao očekivani korak. Naravno, uvođenjem 4K materijala vjerojatno će BDXL standard za optičke medije proširiti van granica Japana, no tko će ponovno ići u ulaganje u nove Blu-ray reproduktore? Više ->

Posjet tvornici svakako ne bi bio potpun bez posjeta samom proizvodnom pogonu, a u kojem je kolega Vincent čak dobio priliku da uslika nekoliko različitih tipova pozadinskih osvjetljenja, od flourescentnih (CCFL) s jednom i četiri katode, te danas svepopularnih LED modela s bočno postavljenim diodama. Kod potonjih iznenađuje što broj LE dioda nije onoliko velik kao što bi se moglo pretpostaviti, te da su vrlo sićušne, što odgovara na pitanje zbog čega dolazi po problema s homogenosti kod ovog tipa tehnologije. Panasonic je također naveo u razgovoru kako su problem bitno umanjili, a na nama je da to provjerimo kad nam ovogodišnji LCD-i stignu na test! Za kraj, uočeno je i CCFL osvjetljenje sa svega jednom lampom klasične veličine, a kod kojeg je naglasak na smanjenju troškova kako bi bio podoban za indijsko tržište. Slike možete pogledati ovdje.

Na kraju, Vincent je otkrio kako uspješno nasmijati predstavnike Panasonica. Nakon otvaranje teme LCD-a, slijedilo je pitanje “Sharp je predstavio Quattron tehnologiju s četvrtim pod-pikselom, hoćete li i vi to učiniti?”. Slika govori više od 1001 riječi, pogledajte ju ovdje.

Fons: Digital Versus

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!