3DObavijesti/ostaloSavjeti za kupnjuStudijeVijestiVodiči

Najbolji HD televizori u 2010. godini by HD Televizija


Vrijeme je blagdana i raznih akcija u mnogim dućanima, te ovom prilikom ćemo da damo listu 20 najboljih televizora koje su ujedno i naša preporuka. Listu ovoga puta nismo podijelili po dijagonalama jer iste u 90% slučajeva ne ujteću toliko na samu kvalitetu slike čak je i popravlja kad je HD materijal u pitanju. Što veća dijagonala to više detalja dolazi do izražaja. Dijagonala igra presudan značaj kod 3D modela te modele ispod 50″ nismo skloni preporučiti za 3D gledanje. Također, lista nije podijeljena ni po cjenovnim rangovima već isključivo po kvaliteti slike i mogućnostima prikazanih modela. Jedina podjela koju smo napravili odnosi se na podjelu na plazma i LCD modele, te podjelu na 2D i 3D modele. Dakle , tu su četiri grupe: 2D LCD modeli, 3D LCD modeli, 2D plazma i 3D plazma modeli. Previše je kompleksna tematika da bismo spajali ova dva svijeta, a putem recenzija možete zaključiti gdje koji model rangira u konačnom poretku.

Nekoliko napomena:

– svi modeli televizora sadrže dijagonale ispred nomenklature modela. Zašto? Ne možemo preporučiti 40″ ili 42″ dijagonalu za gledanje 3D-a! Minimum je 46″., dok je 50″ optimum. Zato je Samsung 50″ C7000 plazma ispred Panasonic 42GT20 modela koji dolazi samo u 42″ varijanti, bez obzira što GT20 ima superiorniji NeoPDP panel u odnosu na 3D E3-type panel kod Samsunga.

-50″ dijagonale su rezervirane bez obzira na veličinu sobe u koju namjeravati smjestiti TV, za HD sadržaj jer televizori sa izvrsnim karakteristikama panela i elektronike neće pokazati svoj puni potencijal na manjim dijagonalama. Neki LCD i LED modeli nemaju dijagonale ispod 46″ odnosno 55″ kakvi su Sony, Samsung i LG najbolji modeli.

– kada su u pitanju 3D LCD-ovi ne preporučujemo niti jedan model koji nema 400Hz interpolaciju radi što boljeg uklanjanja crosstalka. Tako da nema preporuke u 3D LCD modelima za Sharp LE925 model koji je 3D 200Hz model. Jedina iznimka su Samsung “C” LED serija 7000, 8000 i 9000, kao i pojedini Sony HX modeli gdje 200Hz interpolacija zbog izvrsne elektronike ima približno jednak broj linija pokretne rezolucije kao i 400Hz modeli.

– najbolji modeli se nalaze na samom dnu liste

Kvalitet slike je procijenjen na osnovu 10 stavki, a koje su poredane redom, od najvažnije prema najmanje bitnoj, onako kako smatra redakcija kada je isključivo kvaliteta slike u pitanju! Podvlačimo i naglašavamo – KVALITETA SLIKE!

Dakle radi se o sljedećih 10 stavki;

-kontrast (prvenstveno prikazu crne boje poslije kalibracije),

-pokretna rezolucija (najveća ocjena ide modelima koji postižu što veći broj linija pokretne rezolucije bez uključivanja interpolacijskih algoritama)

-preciznost boja (RGB tracking i DeltaE greške)

-prikaz sjena (gama)

-prikaz bijele boje (Osvjetljenje poslije kalibracije)

-3D mogućnosti (3D reprodukcija i 3D konverzija)

-potrošnja

-dodatnim mogućnosti (Wi-Fi, Net aplikacije, Skype, Ambylight),

-dizajn

-cijena/dijagonala

Za sve one koji nisu pročitali naše edukativne članke ovom prilikom ćemo za svaku kategoriju staviti linkove na tekstove koji jasno objašnjavaju tehnologije iza LCD i Plasma modela. Edukativni članci jasno objašnjavaju razlike, mane i prednosti svih trenutno ponuđenih tehnologija koje su integrirane iza LCD i Plasma televizora te predstavljaju temelj za prepoznavanje kvalitete slike kod svakog pojedinog modela.

Edukativni članci vezani za LCD tehnologije;

Edukativni članak: LED-Backlight sustavi (objašnjenje rada pozadinskih osvjetljenja kod LCD-ova svih brandova)

Edukativni članak: Od nule do 3D lokalnog zatamnjenja! (objašnjenje novih vrsta pozadinskih osvjetljenja)

Edukativni članak: Novi tip LCD pozadinskog osvjetljenja – Nano Lighting Technology (LG-eva implementacija Local Dimming osvjetljenja na LEX8 modelu)

Integrirane optičke ploče (IOP) – nova metoda za lokalno zatamnjivanje Edge-LED LCD-ova (implementacija Edge LED osvjetljenja na LG i Sony HX seriji LCD-ova)


Edukativni članci vezani za plazma tehnologije

Edukativni članak: NeoPDP druge generacije u 3D izdanju (Objašnjenje rada NeoPDP panela druge generacije kod Panasonic modela te 3D tehnologije prikaza kod Plasmi)

Edukativni članci vezani za plazma i LCD tehnologije

Edukativni članak: Što je interpolacija kod LCD TV-a i subfield drive plazma TV-a? (Objašnjenje pokretne rezolucije na Plasma i LCD modelima)

Edukativni članci vezani za 3D plazma i 3D LCD tehnologije

Edukativni članak: Osnove 3D-a (Objašnjenje vezano općenito za 3D tehnologije i kupovinu)


Adsense
1 2 3 4 5Sljedeća stranica

Povezani tekstovi

108 komentara

  1. Zeljeli smo iskreno da ga stavimo ali u odlicnoj konkurenciji HD ready plasma modela C450 i X20 zbog navedenih razloga u clanku su ispred tog modela. 42PJ350 je i dalje svakako nasa preporuka i radi se o odlicnom modelu.

  1. I ja se pridruzujem cestitkama i zahvalama za ovakav text. Zaista, na jednom mjestu pobrojane sve vrline i mane modela i tehnologija sortiranih po brendovima je tesko naci i u casopisima koji se skupo placaju, a kamoli na internetu.
   Svaka vam cast!!!

 1. Poštovani, super članak!
  Imam samo jedan mali ispravak. Mislim da ste kod opisivanja Panasonic TX-P42S20, pri kraju htjeli napisati S20 bolji od G10 :)
  Lp

 2. Dobar članak!
  Iako, ne bih se složio s izborom Panasonicovih LCD-a. Uostalom, i sami ste naveli kontrast nakon kalibracije kao jedan od najbitnijih elemenata kvalitete slike – tu se u potpunosti slazem – no Panasonici sa svojim IPS panelom tu stoje jako lose… Meni je to eliminacijska disciplina.
  lp,
  sasa

 3. Još jedan odličan članak, sve pohvale. Ovim putem bi zaželio svim članovima i urednicima “hdtelevizije” sve najbolje za nadolazeae praznike i uspješnu 2011. godinu =)

 4. Nani svaka čast za sve komentare,razmišljam da kupim do nove godine Panasonic S20 al me zanima da li se mora odmah držati 300 sati na cinema modu???
  A garancija je 5 god tako mi kažu u prodajnom salonu pa da li oni snose troškove opravke u garanciji i ako bi se nešto dogodilo tv zbog ne držanja u cinema modu ili tako oni nalažu da treba držati?
  Ja pitao momka koji radi na prodaji i gledao me zbunjeno i ne konta i kaže mi pa on odradi kod nas u slonu oko 300h pa šta sad uraditi jel treba kupiti kod njih koji je odradio cca 300h ili tražiti nov zapakovan koji nije radio ?
  ako možeš odgovori mi ili na mail ili ovdje na forumu!
  Unaprijed hvala!

 5. Uzeti taj konkretni primjerak jedino ako je cijelo vrijeme plazma radila u True Cinema modu sa vrijednositma kontrasta i osvjetljenja na pola.
  Inace psotoji tema za S20 pa sva pitanja vezana za S20 postavite u komentarima ispod recenzije.

  LP

 6. Jedno pitanje … Zivim u Sarajevu i u toku ove sedmice planiram da uzmem tv. Iskljucivo mi treba za 1080p blu ray filmove… Panasonic Plazma TX-P42G20E 42″ (107cm) FULL HD 600Hz, DVB-T je izgleda najbolji izbor mada je meni zelja da imam 50 inch TV. Postoji li nesto slicno od 50 inch. Limit mi je 1000 eura . Svaki savjet je vise nego dobro dosao .. Hvala

 7. od 6 jutros trazim i sve sam pretrazio da bi dosao do informacija koje sam ovdje dobio za 5 minuta…
  Hvala puno al puno :)

 8. Šta je bolje uzeti LG 42LE4500 pošto je Led ili Panasonica S20 jeste da je jeftiniji Panasonic S20 ,a LG je skuplji za nekih čini mi se 200KM pa jel vrijedi doplatiti???

    1. Znaš Nani ,ja sve mislim da Panasonic S20 vrijedi 1500KM, al gledam po radnjama razne Tv LCD ili lED po nekih 1700KM ili čak 1600KM pa sve kontam ako je naprednija tehnologija Led ili lcd od plazme onda da doplatim i uzemem nešto od toga!
     Sa druge strane Panasonic S20 mi daje 5 god.garanciju a ostali po 2god. i da li je stvarno bolje uzeti neki LG ili Grundig LCD sa 2god.garancije od Panasonicove plazme S20???
     još se lomim, hajde daj mi neki extra savjet šta bi ti sebi uzeo da si u mojoj situaciji izme?u ovih televizora???

 9. “LEX8 je superioran LCD u odnosu na bilo koju konkurenciju skoro u svakom segmentu. Pošto se radi o novom modelu za koji mnogi kupci nisu čuli mnogo a treba tek da se pojavi u duaanima reai aemo sljedeae…”

  Potpuno besmisleno je proglašavati najboljim nešto na osnovu papirnatih informacija. Nije se jednom dogodilo da više znači ustvari manje. Da li ste uopae testirali navedeni model ? Nije fer prema izašlim modelima koji su vi?eni i testirani te su na osnovu toga dobili ocjenu dok se ovaj kiti titulom samo na osnovu specifikacija. Meni bezveze …

 10. Ne postoji ni jedna recezenstka kuca koja testira sve modele. Niti jedna. Cak ni veliki cnet. U kontaktu smo sa kolegama sa DigitalVersusa i hdtvtesta kao i cnet-a, te smo njihove testove naveli ispod modela koje mi nismo testirali. Uz prilozene specifikacije i tehnologije te rezultate testova LEX8 je vise nego zasluzeno LCD No1 u 2010 godini.

 11. Cudno mi je da niste uvrstili LG LE8500 koji je dobio bolju ocjenu u vasoj recenziji od najboljeg 2D Sony, ovdje prvi. Bas sam mislio tog LG piknuti… Sad ste me pomutili s ovim. Vjerovao sam vaa iako DIgitalVersus kaze za LE8900, a to je isti, da i nije bas nesto… Prosvijetlite me molim vas…

 12. Sony je dobio je tu ocijenu u svojoj klasi. LG varira sa panelima, mi smo pricali sa DV-om i bas zbog toga iako je nas testni model dao bolej rezultate overall kockanje sa panelima niej ga stavilo ispred Sony-a. Zbog bodovanja cemo od iduce godine navoditi da ocijenjujemo po klasama da bude sve preglednije i citateljima jos vise razumnije.

 13. Pa jel mogu ja saznat koji panel ima neki LG i dal vrijedi to ko i za Samsunge? Naso sam na par mjesta objasnjenja kako citati te kodove, al mi se cini da je sve bilo za Samsung.

 14. Opet ja … Sutra ujutro mi stize p50s20. E sad interesuje me za pocetak kad prikopcam to prvih 200 sati… ja cu pustat 1080p blu-ray full screen a format koji bude imao crno sa strana ono cu isto zoom da bude full screen… Jel to uredu da tako radim i koliko sati dnevno trebam to tako radit ? ima li neki clanak da ste pisali o tome ja nisam uspio naci.
  Hvala vam

 15. Nema apsolutno nikakve sumnje da najavljeni LG LEX8 ima sve šanse biti superioran postojeaim LCD televizorima, kad se pojavi na tržištu…u drugom kvartalu 2011.
  Obzirom da se u to doba mogu očekivati novi modeli i ostalih proizvo?ača, usporedbe i lovorike bi trebalo ostaviti za nagrade 2011. godine. 2010. godine se taj TV mogao vidjeti tek na sajmovima, u duaanima i domovima ne.
  Mislim da biste trebali odrediti drugog pobjednika za ovu godinu, jer LEX8 tu ne spada.

 16. Ako se pojavio na sajmu u 2010 i ako je testiran u 2010, ne moze nikako biti 2011 model! Da je namjenjen 2011 line-upu bio bi predstavljen na CES sajmu koji se odrzava od 06.01.2011 a ne mnogo ranije, pisali smo o njemu 30 augusta jos!
  https://hdtelevizija.com/2010/08/30/ultra-tanki-lg-lex8-3dtv-s-nano-lightning-tehnologijom-na-ifa-2010/

  Dakle EX8 smo spominjali jos i prije par mjeseci. Model je u opticaju to sto nije na policama balkanskih zemalja to je prica namjenjena dobavljacima i menagerima.

  1. Koliko sam vidio , ne prodaje se nigdje. čak nitko ne navodi niti točnu cijenu. Sve nešto okvirno. Malo čudno za model koji se prodaje. Može neki link gdje se tv može kupiti a da to nisu balkanske vea europske zemlje ?

 17. Poštovani. Prije svega sve pohvale na Vašoj stranici te puno uspijeha zdravlja i para :) u slijedecoj godini. Naime interesira me jedna mala sitnica pisete o Lg televizoru lg lex8 iako sam pretrazio cijeli net ne postoji televeizor sa ozbakom LEX zelio sma smao pitati da li mislite na 55LX9900 jer i uz link koji ste dali sipod slike pisu recenziju o televizoru lex no mislim da taj model ne postoji. Ako griješim molim Vas da me ispravite a ako sam u pravu molim vas da ispravite stamparsku gresku kako i i drugi ljudi poput men ne bi proveli nekoliko sati tražeai Lg lex serije po netu . Hvala

 18. Postaovana gosopdo ! starnica vam je ok no recenzije vam nisu bas najuvjerljivije kao prvo iako je Lg ove godine pomeo svu konkurenciju novim dizajnom daljinskim i ne znam sa čime sve ne ne mozete pisati niti uspore?ivati tv koji još nisu kod nas na tržištu odnosno pitanje je da li ce ih i biti SERIJA LEX8 nije za naše tržiste i najvjerojatnije u Hrvatskoj nikada ni nebude dostupna ne razumijem kako mozete psiati o tv koji u Hrvatskoj niti ne postoji

 19. Martin… i ostali, LEX8 ae se pojaviti na našem tržištu kada se pojavi i u ostatku Europe, napisao sam malo gore kada, naravno uz uvjet da uvoznici imaju interes za uvoz i da LG ima dostatnu količinu za isporuku na Balkan, jer je EU i ostala bitnija tržišta su prva za nahraniti.
  Predstavljen je na IFA u Berlinu i tamo se mogao vidjeti uživo.
  Naravno da se na sajmu takve veličine i važnosti predstavljaju i modeli kojih još nema u ponudi, IFA je stvar prestiža. I koncept automobili se predstavljaju na prestižnim sajmovima prije nego što krenu u serijsku proizvodnju.
  Što se tiče recenzije iz linka, jako sam skeptičan da su dobili ure?aj na recenziju, tj. iskreno mislim da je recenzija lažna. Nema fotografija televizora u redakciji kao nepobitan dokaz da je to bilo kod njih, a što se tiče one jedne fotke stalka, ima i boljih fotografija kod ljudi koji su bili u Berlinu (i Hrvati idu na IFU), a ima ih i po webu.
  Kako bilo, LEX8 ne spada u kategoriju ure?aja za 2010. godinu iako vjerujem da ae biti u vrhu 2011.
  Ukoliko smatrate da nisam u pravu, kontaktirajte LG predstavništvo.

 20. Neozbiljni ste gospodo sa komentarima. To sto vi mislite ili sumnjate su vasa subjektivna misljenja. Imate crno na bijelo napisane linkove, testove i tehnologije iza televizora. Sumnjati da DV nije dobio televizor je zaista smjelo i svaka dalja diskusija je za mene neosnovana te huskacki nastrojena i postovi tog tipa bit ce brisani!

  Hvala na razumijevanju!

  1. Ajmo sada ozbiljno dva linka gdje se tv može kupiti pošto je vea odavno pušten u prodaju ! Ja nisam našao niti jedan , tražim vea dva dana …

 21. Moram se nasmijati na ovoj kaomentar da i Hrvati idu na IFU. pa naravno da idu i mogu se pohvaliti da sma se u Berlinu i sreo sa LEX8 zbog toga sma i napisao da je Lg pomeo svu konkurenciju. Jer ono sto sma vidio stvarno je Tv buduanosti i kako ste napisli mnogi proizvi?aai ce LEX8 seriju uzeti za temelj svoga novog modela. No ne i ja komentirao vas post da Lex8 seriju niste uvrstili u najbolji TV 2010. godine da ce biti najbolji tv 2011 to definitivno jer ono sto lex8 serija pruza ne daje niti jedan tv. Odlucio sam ovdje komentirati taj propust ukazavsi vam na propust jer pitanje je stvarno da li ce serija LEX8 biti dostupna kod nas. nema je jos ni u Njemačkoj ( http://www.lg.com/de/tv-heimkino-blu-ray/tv/LG-led-lcd-tv-55LEX8.jsp# )Mozda bi bilo puno bolje da ste se u svojoj recenziji osvrnuli na LG serije LX ( http://www.lg.com/hr/tv-audio-video/televizori/LG-3d-televizori-55LX9500.jsp ) jer ljudi vam vjeruju prate sto vi piste i prema vasem zakljucku priuste sebi tv. Mnogi proizvo?ači tv trebali bi vam bit zahvalni za trud koji ulazete u izradu ove stranice jer utječete na odluke mnogih kupaca. U narednim blagdanima Vama i Vasim obeteljim zelim sve najbolje a u idočuj godini jos puno recenzija odličnih televizora. Nadam se da ce mo ipak svi zajedno imati sanse postati vlasnici LEX8 serije. I ne mogu a da nesto ne spomenem. Ako netko privatno sebi i uveze iz Europe ( njemacka Italija austrija španija tv serije LEX8 u Hrvatsku mora znati da ga niti jedn aservis nece primiti jer mi kako kazu spadamo pod Ma?arsku regiju. eto toliko od mene jos jedno svako dobro

  1. Kako ga nema u njemačkoj ? Pa zar netko nije ovdje tvrdio da je vea u prodaji a to što ga nema na balkanu je problem nesposobnih trgovaca. Zar su sada i njemci nesposobni trgovci ? I dalje se nadam da ae netko dati dva tri linka gdje se tv može kupiti. Ja zauzvrat mogu dati desetke linkova gdje se može kupiti philips 46pfl9705 lcd s eisa nagradom za najbolji lcd 2010 godine…

 22. pozdrav svima!!! Molio bih vas da riješite moju nedoumicu kod kupnje TV. da li kupiti LG LED 42LE5500 ili Panaconic plazma 42G20. naime neki su mi rekli da su imali problem kod plazme što im je zapekla slika. ovaj TV ima sustav koji bi trebao to spriječiti ali kad sam pogledao u garanciju vidio sam da garancija to ne pokriva. Zašto ako sustav radi?
  TV bi koristio i mojim sinovima za igrane Playstationa a oni su malo nemarni kod pauziranja igrice (pauziraju, zaigraju se i tako to stoji ponekad i satima). uz to LG čita sve i svašta a panasonic ne. cijena u emezzeti je otprilike ista 6800 kn. unaprijed hvala na odgovoru!!!!

  1. Burn in ili pojave zapeknute slike se moze dogoditi nemarom korisnika, pogotovo u samom pocetku kada se ostavi staticna slika satima. Kod NeoPDP panela to se ne moze dogoditi u 99% slucajeva ali oprez je uvijek tu.

   Za vase potrebe bi bilo najbolje da uzmete LCD tipa Samsung 40C650 iako ima malo veci input lag sto ako se iskljucivo ne igraju fps zanrovi za PS3 ne bi trebao biti problem.

 23. Poštovanje gospodo recenzenti, sreana Vam Nova godina.Vezali ste me za svoje recenzije, mada, moram priznati, dosta toga ne razumem po najbolje jer nisam u toj materiji.Želim kupiti tv 40″-42″ za gledanje tv-programa kao i puštanje filmova, slika itd.Izgubljen sam u moru proizvoda i usko stručnih detalja u recenzijama.Želeo bih da imam kvalitetnu i što prirodniju SD sliku(npr.da likovi nisu neprirodno crvenkasti i td.), da priključim USB, da podržava što više filmskih formata, da ne stvara buku, tj.da ne zuji što ae iritirati noau.U skladu sa ovim imam nekoliko, verovatno laičko-smešnih, pitanja:
  1.Da li sve ovo mogu dobiti u nekom od modela tv-a srednjeg ranga(zbog cene),bilo plazma ili LCD, i u kojem?
  2.Ako ne, da li se može uzeti tv sa panelom koji ae prikazati što bolju sliku običnog tv-programa, bez ikakvih drugih eksra-opcija na sebi što bi mu dizalo cenu, a da se za filmove, slike, muziku, net…priključi neki eksterni uredjaj?Ako može, koji bi to tv bio po Vama?
  3.Ne stavljam akcenat na HD sadržaj jer pretpostavljam da ae svaki HD panel dati odličan kvalitet HD sadržaja, ili grešim?
  Prosto rečeno, da li je bolje upariti jeftin tv starije generacije sa nekim eksternim uredjajem nego dati poslednju paru za poslednje modele sa kojima, možda, ne dobijaš sve što bi želeo???
  Bio bih Vam neizmerno zahvalan na odgovoru, pitanja jesu banalna, ali, siguran sam, da ae pomoai ljudima kojima pojmovi iz te materije nisu bliski.Srdačno Vas pozdravljam.

 24. Ako zelite da izbjegnete i najmanje crvenilo na licima onda bi trebali da idete na neki model koji ima THX mode slike.

  Najprodavanije THX model u 2010 godine je 42G20 plazma i ujedno best buy overall model.

  Mi Vam ne preporucujemo da kupite televizor koji ima reprodukcijske mogucnosti vec da idete na jedan od media playera koji su zaista jeftini a pruzaju puno vise od bilo kojeg televizora kada je u pitanju reprodukcija filmova.

  Mozete ici na Mede8er ili na Popcorn A-200 modele.

  LP

 25. Hvala Nani.Znači sasvim je u redu uzeti jeftin tv,recimo Grundig 32GLX3000T koji ima samo jedan HDMI ili Samsung LE40A454, i upariti ih sa media player-om i dobiau odličnu HD sliku, gledano sa 3-3,5m?Da li ae i SD slika biti dobra?
  Ako je tako, bio bih jako zahvalan da mi preporučite konkretno neku dobru kombinaciju tv-a i media player-a.

 26. Nani, imam relativno povoljno Samsung 40C530 na akciji uz poklon USB 4GB.Da li je to dobra varijanta ili se ipak treba ispružiti za C650?U čemu se razlikuje od C550(koji je 70eura skuplji)a u čemu od C650 (koji je skuplji 250eura) i šta znači slovna oznaka iza modela(npr.mislim da ovaj akcijski ima oznaku C530J)?Nani, izvinite ako davim ali ja uopšte nisam u toj materiji tako da mi je zaista potrebna pomoa.

 27. Treba mi brza pomoa, ako je moguae.Pri kupovini sam tv-a.Sveo sam izbor na LCD-e Samsung LE40C550 i LG 42LD650 ili plazme Panasonik TX-P42S20E i Samsung PS 42C450.Molim vas za pomoa oko pravog odabira u odnosu na kvalitet SD slike(filmovi i sport) i HD slike.Možda je bitna stavka i povezivanje na PC.
  Unapred sam jako zahvalan!!!

 28. Hala Nani, znam za 5-ogodišnju garanciju Panasonika i mogu je ostvariti.U radnji gde mogu imati popusta, S20 nema originalno spakovanog vea samo jedan primerak koji je radio(kažu prodavci maksimalno do 10 sati???), zato sam , možda bez razloga, rezervisan prema ovom jedinom primerku S20.
  Ako se ipak odlučimza LCD šta mislite, Nani, o gore navedenim Samsungu C550 i LG-u LD650, šta biste mi preporučili.Vaš ae komentar po ovome biti presudan za mene, imajuai u vidu i S20 kao najbolju opciju.Plašim se samo njegovih predjenih radnih sati.Hvala!

 29. Kupljena S20-ica sa osam ipo sati rada u prodavnici(valjda se nije moglo nešto zeznuti za to vreme bez obzira na kojim je postavkama radila???).
  Uzeo sam iz radnje dva tv-a:TX-P42S20E i Samsung 40C550 sa SQ3 panelom, kako bih uporedio kvalitet slike.U startu Samsung ostavlja snažan utisak svojim elegantnim dizajnom za razliku od rustično-plastičnog Panasonika.
  Doveden je signal istovremeno u oba tv-a sa obične krovne antene i…S20 počinje polako da te umotava u svoju magiju.Oduševljenje Samsungovim dizajnom polako splašnjava.Ja ne znam da stručno objasnim šta je to ali za mene S20 ima jasnu i pitku sliku prožetu velom diskretnog zelenkastog tona koja ostavlja jak umetnički ugo?aj i vuče na dalje gledanje.Slika na Samsungu C550 napada bojama, svetlinom i nekom prozirnošau, asocira me na kič.Oseaaj je ostajao isti koliko god se trudio da naštelujem sliku približnu fabričkim postvakama moda pravog bioskopa S20.
  Nani, hvala,…i još jednom hvala.Osetio sam da u vašim odgovorima na moja pitanja S20 nema alternativu.
  Da li treba da pri rukovanju sa S20 na nešto obratim pažnju?Da li je potrebna neka nadgradnja programa i td.?Bio bih zahvalan na odgovoru.Pozdrav!

 30. Može li komentar kakav je lcd tv sony kdl-40ex40b. To je lcd sa integrisanim blu ray playerom. Recimo ako moze neko poredjenje sa samsung c650?

 31. Samo Sharp i Toshibini high end modeli su imali integraciju blu-ray playera direktno u kuciste televizora.
  sony kdl-40ex40b dolazi u combo paketu sa blu-ray playerom a ne integrisanim blu-ray playerom. Radi se o televizoru koji je identican skoto modelu EX402 kojeg smo recenzirali i ciju recenziju kao i recenziju C650 modela mozete procitati na sljedecem linku;
  https://hdtelevizija.com/recenzije/plazma-lcd-televizori-monitori/

 32. Hvala na brzom odgovoru i naravno sve pohvale na odličnoj stranici. Stvarno ima mnogo korisnih stvari.
  Da se nadovežem na gornji komentar. Pročitao sam na reklami da je integrisani blu ray player na ovom LCD. A čitajuai vašu recenziju o modelu ex402 vidio sam da je Engine bravia 2, dok je kod ovog modela ex40b engine bravia 3. Tako?er je pisalo da ima wifi ready, 1 ethernet i integrisani bluy ray od “dodatnih stvari” što se za cijenu od 715 eura ne čini loše. Komentar?

 33. Ne znam šta ste podrazumjevali pod ovim “combo”, jer sam evo pogledao i uzivo kako izgleda TV i stvarno je integrisan bluy ray u kuciste TV sa desne strane. Normalno se stavi DVD ili neki drugi medij i on ga pokrece bez problema. Samo mi nije jasna ova opcija wifi ready, je li to znaci da vec ima ugradjen wifi u sebi ili kao postoji opcionalno (recimo preko usb-a)?!?

 34. Poštovanje.
  Molio bih Vas za pomoa.Razmišljam o kupnji Sony 40 HX 800 3D + Blue Ray + 3D naocale ili Samsung 40 C 7000 3D.Cijena za oba dvije 10000 kuna,Što da kupim.

 35. Molim savjet.
  Prije tačno mjesec dana kupio sam LG-ijevu plazmu 60PX950N, kod prodavca Technoshop Stania (BiH).
  Vea ranije, na ovoj stranici, komentarisao sam da sam imao prilike vidjeti 2D moguanosti ovog tv-a, i to konkretno na 50-inčnom modelu. Bio sam zaista oduševljen kvalitetom slike (a posebice 2D HD je fantastična), što me je u konačnici i opredijelo za kupovinu 60-inčnog modela.
  Medjutim kada sam preuzeo svoj 60-inčni model, koji mi je isporučen direktno na kuanu adresu, i koji nisam imao prilike testirati u radnji (napominjem da to nije bilo zbog prodavca, vea zbog moje prezauzetosti), uočio sam ozbiljan problem sa slikom na TV-u.
  Naime, vea od prvog paljenja na televizoru su cijelo vrijeme prisutni tamni vertikalni pojasevi, i to širine cca 8-10 cm, sveukupno 7-8 takvih pojaseva.
  Još uvijek o istome nisam obavijestio prodavca, nadajuai da ae se navedeni problem možda riješiti nakon isteka “inicijalnih 200 sati rada”. No kako je taj period istekao promjena (na bolje) nema. Problem je još uvijek prisutan u istoj formi i definitivno kvari kvalitet slike kojeg sam vidio na 50-inčnom modelu.

  Molim za vaš savjet, tj. da li da o tome obavijestim prodavca ili da se direktno obratim ovlaštenom serviseru.

  Bez obzira na ovaj problem, moram pohvaliti prodavca koji je zaista jedan od rijetkih (za razliku od distributera Panasonic-a i Samsung-a u BiH) koji mi je omoguaio testiranje, u više navrata, 50-inčnog modela prije same kupovine.

  No ono što me zaista zabrinjava jeste činjenica da je isti problem imao i jedan kupac u UK (model PX990), no nakon obavljenog servisa nisu se pojavljivali ti “vertikalni pojasevi”, medjutim opaa kvaliteta slike više nije bila ni približno ista.
  Pozdrav !!!

 36. Poštovani,
  Namjeravam kupiti tv 37-40”!
  Pored standardne namjene (kablovska tv) za kucnu namjenu, buduci tv bi bilo pozeljno da moze prikazivati video putem ugradjenog usb-a.
  Trenutni izbor (zbog cijene) su:
  LG 37LD465
  SAMSUNG LE40C550 (cjenovno povoljniji)

  Molim Vas za savjet ili cak nesto drugo po vasem prijedlogu (LCD/Plazma/LED – do max 1400KM)?!
  Pozdrav!!!

 37. Eto, obzirom da smo se porječkali svojevremeno jer sam tvrdio da LEX8 nema što tražiti na vodeaoj poziciji, htio bih vas obavijestiti da nisam bio u potpunosti u pravu, tj. rekao sam da ae se NANO LED modeli pojaviti negdje sad, u drugom kvartalu 2011. godine.
  E pa to se dodatno prolongiralo te se isti neae pojaviti do jeseni, a sam LEX8 koji je svojevremeno predstavljen na sajmu uopae neae biti sa istim panelom, obzirom da je koristio aktivne naočale.
  Pozdrav

 38. Dal mi mozete preporucit neki LCD ILI PLAZMU velicine 107 cm , da je cijena do 4200 kn, bio bih vam stvarno zahvalan !

 39. Puno pozdrava iz SLO.
  Imam namjeru, da kupim novi TV veličine od 94 do 107 cm, do nekih 800 Eura, za gledanje na dužine cc 6m. Gledao sam vašu ovu stranicu kako bi se odlučio ili plazma ili LCD i tip TV. Sve mi ide na plazmu Panasonic. Molim vas za preporuku koji TV da kupim. Uglavnom biče za gledanje TV, koji film preko USB ili slično a prijem signala biče digitalni UPC Telemach. Niste još napravili komentare za TV 2011 proizvodnje a jako je dobro ovo što se do sad uradili. U trgovinama ne možeš da saznaš puno pošto svaki hvali ono što ima trenutno za prodaju.
  Za odgovor i preporuku zahvaljujem unapred.

 40. Puno hvala za odgovor
  Ipak mislim, da mi je dosta ekran 106 cm a i bolja mi se čini slika za gledanje nego kod još večih. Baš sam juče gledao kod susjeda LG 127 cm ekran i uopšte mi ne ide. Kod čerke i zeta ima Panasonic 94 cm ekran i baš mi se svi?a jer je jako lepa slika i dovoljno veliko sve skupa za gledanje.
  Još ču da razmislim i sačekam na još koje vaše upute i testove a za to vreme pogledat ču za Panasonik TX P50V20, za koga u vašem saitu nema recenzije i P42V20S.
  Moram da pohvalim vaš saijt jer puno znači za odluke o nabavki novog TV, koja baš nije česta.
  Puno pozdrava i možda čekam još koji savet.

  1. Pozdrav svima i sve pohvale posebno autoru na ovakvoj stranici!
   Usput molim za savjet, a pošto sam novi na forumu ne zamjerite ako pitanje možda pripada negdje drugje.
   pitamje –
   Koji lcd tv preporučate od navedenih ili vaš predlog ali ne plazmu. Napominjem da mi je najvažnija
   1.slika sd signala (digitalna zemaljska (htv ,rtl ,nova i td.)2.pokretna slika (sport i brže scene)istih sd signala i poneki filmovi preko usb sticka.Sve ostalo je dobro došlo ali na treaem mjestu.
   o obzir dolaze:
   samsung LE37D550K1…..4799.9kuna
   samsung LE37C650……
   samsung UE37C6540S led.4999.9
   LG37LE5500
   panasonic TX37S20
   Unaprijed hvala!

 41. Pozdrav svima autoru cestitke i pitanje, planiram kupiti tv 37″, sta mi prporučujete LED ili plazmu (lete igračke po sobi), ali svejedno u obje kategorije šta je preporuka za 3D i bez.

  1. Hvala Vam, citajte nas i dalje. 37″ modela nema kada su plazme u pitanju, jedino da na?ete proslogodisnji 37X20 plazma model.

   3D nema efetka na dijagonalama manjim od 46″/50″.

   Preporuka ide na Samsung 37C650 LCD, ima ih povoljno/akcijske prodaje.

 42. Koji bi bio najbolji lcd ili plazma ovisi koji prikazuje bolju sliku od modela sa 65 incha pa na dalje? Kupujem jednog definitivno pa sad me zanima koji bi bio najbolji

 43. Mene zanima da li postoji mogucnost neke ” top liste ” odabira 32 tv kao Monitor-a, za ” gamere i PC korisnike posto mi velicina od 32 sa cenom deluje skroz zanimljivom, naravno full hd.

  Hvala na preporuci svakako

 44. Molim savjet za kupnju kvalitetnog LCD TV-a! Dnevni boravak ima jedva 3m (najudaljenija tocka od tv-a tj.zid). Koji kvalitetan proizvod kupiti? Nesto sto ce trajati? I koliko velik na tu udaljenost, jer ga gledamo i s jednog metra udaljenosti? Izdvojili bismo do 3,5k kn. Hvala!

 45. …btw, nije bitno da samo traje dugo, nego i da je slika sto prirodnija, dakle da nije kricava! Hvala lijepa.

 46. Postovana,

  Mi ne mozemo tvrditi koliko ce neki model pojedinacno da traje. Postoje modeli koje Vam mozemo preporuciti u skladu sa vasim zahtjevima a za sve drugo postoji garancija.

  Mozete pogledati da za taj novac potrazite 32″ ili 37″ Samsung C630 ili C650 model.

  LP

 47. Pozdrav svima
  Kupujem TV 37″-42″
  Nakon čitanja po forumima sam u dilemi da li kupiti plazmu ili LCD . U ranijem postu sam napisao da mi je najvažnija SD slika (digitalna zemaljska HRT,RTL,NOVA i td.), dakle i u pokretu ,sport i td. Na drugom mjestu je ponekad gledanje filmova sa USB stika , sve ostalo je dobro došlo.E sad :
  1)Da li bolju sliku SD i SD sliku u pokretu ima plazma ili LCD?
  2)Da li je velika razlika u kvaliteti SD slike i da li je okom vidljiva ,izme?u plazmi panasonic C3 i S30E?
  3)Vaša preporuka izme?u LCD samsunga C650 i navedenih plazmi.
  Zahvaljujem.

 48. Broj linija pokretne rezolucije kod SD signala je bolji opet kod Plasma modela ali ne u tolikoj mjeri kao sto je slucaj sa HD signalom, zbog manje rezolucije SD signala.

  Samsung C650 ima puno bolji multimedijalni reproduktor od bilo koje Panasonic Plasme ili LCD-a.

  Najjeftiniji bi vam i najisplatnije bilo da kupite C3 ili D450 Samsung i uz to jos Mede8er 2 ili AC Ryan multimedijalni player.

  LP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!