Home » Vodiči » Tutorijali/upute » Osnove kalibracije: Podešavanje razine bijele boje putem kontrole kontrasta

Osnove kalibracije: Podešavanje razine bijele boje putem kontrole kontrasta

white-level-header-article

U prošlom smo nastavku vodiča za podešavanje televizora naučili kako na jednostavan način podesiti razinu crne boje, odnosno kako pravilno koristiti kontrolu svjetline (eng. brightness). Navedena kontrola nam je omogućila da podesimo intenzitet crne boje na ekranu, odnosno razinu od koje će se informacije početi prikazivati. Vrijeme je da objasnimo kako koristiti kontrolu kontrasta, a kojom ne samo da utječemo na intenzitet slike, već i na niz parametara koji su važni za kvalitetu prikaza. Baš kao što je podešavanje crne boje važno za postizanje optimalnog rezultata u donjem dijelu spektra, tako je i razina bijele boje od ključnog značaja u gornjem spektru jer određuje optimalnu razinu detalja, intenzitet osvjetljenja i granice pretapanja boja na ekranu.

Kao i kod podešavanja razine crne boje, tako ćemo i u ovom nastavku koristiti besplatan AVS HD 709 demo disk, no podešavanja se također mogu izvesti kroz razne druge diskove, besplatne ili komercijalne.

Podešavanje razine bijele boje putem kontrole kontrasta >>

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*