Audio-video uređajiReportažeVijesti

AV Show 2010: Metz televizori stigli na hrvatsko tržište

Hrvatsko je tržište bogatije za još jednog elitnog proizvođača HD televizora: njemački Metz u distribuciji tvrtke Utema premijerno je prikazan na ovogodišnjem Audio Video Show-u u Sheratonu, a danas ćemo ga ukratko predstaviti našim čitateljima. Radi se o televizorima visoke klase, izrađenima od kombinacije aluminija, stakla i drveta, a čija robustnost odgovara načelima zemlje iz koje dolazi. Naime, cijeli proizvodni program se razvija i proizvodi u Njemačkoj, a proizvođač ponosno ističe u svojem katalogu i nastojanje da tu filozofiju nastavi pratiti i u budućnosti. Cijene osnovnih 32″ HDTV-a kreću od cca. 9.000kn, a visoka klasa na čelu s Metz Primus 55″ modelom završava s cca. 30.000kn.

Ukratko o Metz-Werke

Kompanija Metz-Werke GmbH & Co. KG poznata je po proizvodnji tankih televizora i digitalnih bljeskalica (“mecablitz“). Kompaniju je osnovao Paul Metz krajem1938. godine. Početne djelatnosti uključivale su izradu elektroničkih uređaja za Carl Zeiss, te uređaje koji su koristili bežičnu tehnologiju uz pomoć kratkovalnih predajnika i prijamnika. Gotovo deset godina od osnutka i bavljenja proizvodnjom za druge proizvođače, Metz se okreće potrošačkoj elektronici i izdaje prvi radio aparat.

1952. godine započinje proizvodnja bljeskalica za Kompaniju i Agfa-Carl Braun, te prve Metz bljeskalice “mecablitz” dolaze na tržište. Kompanija se nastavlja širiti, te 1955. započinje proizvodnju televizora. Iste godine kompanija predstavlja prvi TV prijamnik s 3D surround zvučnim sustavom na sajmu u Dusseldorfu. 1958. godine Kompanija se upušta u nove pothvate, te isporučuje prve Hi-Fi komponente.

1967. godine na tržište dolazi prvi Metz televizor u boji, a mnogo godina kasnije, 1990. izdaje se prvi televizor s vlastitim sustavom 100Hz procesiranja slike.

Nakon niza godina razvoja i novih linija proizvoda, 1993. osnivač kompanije umire, a posao nastavlja voditi njegova žena Helen Metz.

1995. godine Metz predstavlja novi koncept u gradnji televizora: modularan dizajn koji je po prvi puta omogućio modificiranje TV seta. Ugradnjom utora poznatih iz svijeta računala, Metz televizori su se mogli nadograditi ili izmijeniti u suradnji s lokalnim servisima ovisno o modelu. Iste je godine predstavljena i “Varioline” linija u 4:3 i 16:9 varijantama, a koje su promovirale netom predstavljene mogućnosti modifikacije.

1998. Kompanija u potpunosti prelazi na 100Hz panele u svojoj ponudi.

1999. je kompanija na International Consumer Electronics sajmu u Berlinu predstavila nove televizore premium klase male dubine. te s integriranim osvjetljenjem i DVD-Audio CD prijamnikom.

2000. godine je predstavljen DVB-S modul za digitalnim prijam satelitskog programa, a koji je omogućio svim televizorima proizvedenim od travnja 1997. pa nadalje da implementiraju ovu digitalnu novinu.

2005. su po prvi puta predstavljeni LCD televizori u potpunosti proizvedeni u Kompaniji, HD Ready rezolucije. Tada aktualni CRT televizori su postali još tanji.

2006. Metz LCD televizori osvajaju brojne nagrade, uz one najznačajnije u segmentima kvalitete slike i jednostavnosti uporabe.

2007. LCD televizori s HD mogućnostima nadogradnje – jedinstvena mogućnost u svijetu

2008. Povodom 70. obljetnice kompanije, predstavljeni 42″ LCD televizor pune HD rezolucije, 100Hz tehnologije i DMC-integriranog tvrdog diska.

2009. U ponudi se nalazi i do tada najveći LCD televizor, onaj dijagonale 55″. Model Metz Sirius 32 HDTV 100 R postaje referentni uređaj za televizore dijagonale 32″. Svi Metz televizori su opremljeni 100 ili 200Hz tehnologijom i nude dinamičku kompenzaciju pokreta (Dynamic Motion Compensation – DMC).

Izvor informacija: Deutsch Wikipedia

Adsense
1 2 3Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!