Audio-video uređaji

Recenzija [Digital Versus]: Samsung PS50B550 HDTV

samsung_plasma_50b550_hdtv

Prošle su već 2 godine kako su ljudi počeli govoriti da je gotovo s plazma tehnologijom ali još uvijek možete naći mnogo takvih modela u katalozima proizvođača. Testirani Samsung PS50B550 je jedan od njih. Naravno, s plazmom možete dobiti veliku dijagonalu zaista jeftino. 2 dovoljno dobra razloga za nastavak proizvodnje plazma ekrana.

Oprema

Kako dizajn opreme postaje standardan (HDMI priključci, TNT HD tuneri, digitalni audio itd.), sekundarna oprema je ta koja čini razliku između modela.
Ovdje na primjer, daljinski upravljač nema pozadinsko osvjetljenje, nema Ethernet konekcije i možete pročitati mp3 i slike putem USB-a. Sve isto, osim ako vam ne treba nešto specifično, konektivnost PS50B550 će zadovoljiti većinu korisnika.

Kvaliteta slike

Kako često znamo reći, plazma ekrani nisu svijetli kao što su LCD ekrani, sa svjetlošću koja varira zavisno od onoga što se prikazuje na ekranu. Što je veće osvjetljenje, to više plazma ekranima nedostaje svjetlosti u usporedbi s LCD-ovima. S druge strane, kad su u pitanju tamnije slike, svijetle zone će biti vrlo svjetle. Osvjetljenje varira između 50cd/m2 i 150cd/m2 za vrijednosti bijele. Na 50 cd/m² slika izgleda sivo ali ovo vidite na potpuno bijeloj podlozi. Vrijednost crne je između 0.07 i 0.09 cd/m², što su odlični rezultati. Za realistične slike, kontrast je između 1500 i 2100:1. Ovo je odlično i daje lijepe slike ako ste u sobi sa prigušenim svijetlom. Međutim, s obzirom da ne može ići iznad 150 cd/m², ovaj PS50B550 ubrzo pokazuje svoje limite u osvjetljenim sobama.

Opći dojam je da je slika dobra osim manjih negativnih točki. Počet ćemo sa 1080 Full HD Motion. Ne razumijemo smisao ove funkcije. U suprotnosti sa Samsung-ovim Motion Plusom, ne omogućava da filmovi budu fluidniji. Zaista Demo mod omogućava da podijelite sliku na 2 dijela sa aktiviranim filterom na desnoj strani i isključenim na lijevoj strani. Nismo mogli uočiti razliku između njih. Ovo nije prvi pit da je Samsung čudnu odluku o integriraju filtera zaduženih za pokret na plazma ekranima. PS58B850, kojeg smo testirali nedavno, nije imao pravi Motion Plus koji se susreće na LCD-ovima, bio je daleko od dobrog u ovom polju.. Zašto Samsung nije zadržao Motion Plus?

Druga loša točka je reflektivni panel. Ovo može biti velik problem u jako osvjetljenim prostorijama. Slika je zaista dobra ali daje sav svoj sjaj u zamračenim prostorijama. Nije slučajnost da su demo prostori u prodavaonicama često mnogo tamniji nego ostatak prodavaonice. Iako na PS58B850, ako gledate video na kraju artikla, možete vidjeti koliko refleksija može uticati na vaše vizualni doživljaj. Ovaj reflektivni panel znači da ćemo morati ukloniti 4 zvijezdu iz ocjene PS50B550 jer je zaslužio 3.4 od 5.

Kvaliteta zvuka

Sve do sad, zvuk nije bio jača karta kod Samsunga. Ovaj TV nije iznimka. Zvuk je ok, čak i dobar ako se poigrate sa postavkama ali neće te dobiti zvuk kao onaj na najboljim modelima, iako si i oni svjetllosne godine udaljeni od zvuka kučnih kina.

Potrošnja energije

Prihvatljivih 0.1W u standby-u, međutim troši oko 291W poslije kalibracije i upaljen. Primijetiti treba da na početnim postavkama i na smanjenom osvjetljenju već troši oko 250 W. Naša očitanja iz testa u test pokazuju kako plazme troše više od LCD-ova.

Prednosti
– Dobar kontrast
– Dobar vidljivi kut

Nedostaci
– Maksimalno osvjetljenje preslabo
– Svjetlucavi panel je prereflektivan

Ovo je dobar TV s odsustvom ”Motion Plusa” što je i najveća mana. Ne treba pomiješati ovo sa Full HD Motion” koji je ne djelotvoran.
S ukupno dobrim očitanjima – poput ove deltaE – ova plazma jedino gubi na osvjetljenosti, manje uvjerljiv je ”1080 Full HD Motion” i refleksija.

Recenzija izvorno objavljena na Digital Versus stranici, Prevedena uz dopuštenje.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!