Audio-video uređaji

Recenzija [Digital Versus]: Samsung LE32BG651 HDTV

32b650-samsung-hdtv

Samsung LE32BG651 je televizor srednje klase koji, čini se, nudi mnogo opcija koje su prije bile namijenjene skupljim i tehnološki naprednijim modelima. One uključuju Full HD 1080p ekran, Medi@ 2.0 internet uslugu, pristup multimedijalnim dokumentima, te Motion Plus 100 Hz sustav za povećanje fluidnosti slika u pokretu. Teoretski barem, ne nedostaje mu puno toga za natjecanje s najboljima.

Rukovanje i hardver

Naše prvo otkriće: sjajan premaz ekrana ima problema s refleksijama. Budite oprezni gdje postavljate ovaj TV, te da nije na direktnom udaru sunčeve svjetlosti.

Iza LCD zaslona pozadinsko osvjetljenje pružaju standardne neonske lampe, umjesto modernih LE dioda. Izbornici su isti kakve Samsung koristi i na ostalim televizorima zadnjih nekoliko godina, te su kako jednostavni, tako i moćni. Možete podešavati brojne postavke–možda čak i njih previše. Mnogo funkcija usmjerenih ka ekspertima nema nikakvog efekta, čak i za napredne korisnike.

Od multimedije B651 nudi pristup internetu i skidanje sadržaja (vijesti ili video primjerice) ili da se pristupi DLNA-kompatibilnoj kućnoj mreži. Sadržajima je moguće pristupiti i preko dva USB porta. Dok su JPEG, MP3, DivX i Xvid datoteke radile odlično u standardnoj rezoluciji, isto nije vrijedilo i za HD sadržaje. HD Xvid nije uopće reproduciran, kao ni VC-1. AVC HD datoteke koje je mogao reproducirati nije uspio prikazivati do samoga kraja, tako da premda je Samsung naveo poveću listu podržanih formata u specifikacije, nije ugradio dostojan dekoder koji bi ih kvalitetno prikazivao. Trenutno niti jedan proizvođač nije uspio ovo postići.

Daljinski upravljač je jednostavan za korištenje, djelomično zahvaljujući velikim tipkama koje je lako moguće uočiti: također je i pozadinski osvjetljen.

Za kraj, B651 se spaja s PC-jem bez problema, te preko HDMI sučelja može prikazivati 1920 x 1080 piksela. Prikaz neće biti odrezan ili skaliran. Ulazno kašnjenje iznosi 40 ms, što je očekivano s obzirom na klasu.

Kvaliteta slike

Nakon što smo TV postavili u Kino način rada, rezultati su bili više nego zadovoljavajuće: deltaE94 od 3.7 daje prirodne boje. Prosječna gama od 2.16 garantira ujednačen raspored nijansi. Kontrast od 1992:1 je rezultat bijele boje od 192 cd/m² dok su crne 0.1 cd/m². Potonji rezultat nije savršen, te će ekran u mračnoj sobi biti lagano siv. Ipak, to je i dalje daleko od najgorih ekrana s crnom bojom od 0.3 cd/m², no isto tako daleko od najboljih vrijednosti ispod 0.06 cd/m².

Ukupan rezultat je generalno gledajući dobar, te je gledanje filmova potvrdilo naša mjerenja. HD izgleda odlično, dobrog kontrasta, pravilno raspoređenih tonova i prirodnih boja – sve je ovdje. SD je isto tako dobar, no ima nešto slabije skaliranje, što je mnogo dalje od rezultata dediciranog DVD reproduktora. I dalje preporučujemo korištenje DVD reproduktora sa skaliranjem na 1080p za upotrebu uz TV.

Prosječan DeltaE  3.7
Maksimalni DeltaE  11.9

Upotreba Motion Plus 100 Hz sustava nudi eliminaciju poskakivanja u filmovima koji su snimani u 24 ili 25 sličica, no ako želite, možete isključiti ovu opciju i uživati u filmova u originalnom broju sličica. Unatoč 100-hercnom procesiranju, primjetna je manja količina duhova, posebno na titlovima koji se miču po ekranu.

Svjetlina je ravnomjerna preko čitavog zaslona. Prosječna razlika od regije do regije iznosi 20 cd/m², što je odličan rezultat za LCD. Kutevi gledanja su manje impresivni. Crna boja uskoro postaje svjetla kako se odmičete od centra ekrana, a boje blijede.

Kvaliteta zvuka

Samsung ne nudi ništa novo kada je zvučni podsustav u pitanju: ograničen je, agresivan i nedostaje mu niskih tonova. Kao i uvijek, zvučnici iza ekrana ne poboljšavaju već dosta ograničenu kvalitetu zvuka samom njihovom veličinom. Nažalost, takva je situacija i s većinom ostalih proizvođača i pitamo se hoće li išta popraviti.

Potrošnja energije

Sa 0.1 W pri standby-ju i 79 W pri radu, B651 je jedan od energetski najučinkovitijih televizora trenutno dostupnih. Još jedanput, drago nam je da su proizvođači uložiti mnogo napora tokom zadnje dvije godine kako bi televizori trošili gotovo ništa energije u standby načinu.

Prednosti

  • ukupno dobra kvaliteta slike
  • mala potrošnja energije
  • multimedijalni reproduktor i pristup internetu

Nedostaci

  • uski kutevi gledanja
  • malo prevelika pojava duhova
  • prosječna kvaliteta zvuka

B651 je Samsung-ov prosječni model, bez većih nedostataka. Nema iste mogućnosti kao i modeli više klase, no svakako može pristojno odraditi temeljne elemente.

Recenzija izvorno objavljena na Digital Versus stranici, prevedena uz dopuštenje.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!