Vijesti

Samsung potrošio rekordnih 11 milijardi dolara na marketing prošle godine, ove godine planira još više

samsung-commercial

Prema dokumentima dobivenih od The Korea Timesa, Samsung Electronics je potrošio rekordnih 11 milijardi dolara ili 12.9 bilijuna wona na marketinške aktivnosti u 2012., unatoč produbljivanju spora oko patenta s Appleom.

Iznos odgovara 6.5% tvrtkinog prošlogodišnjeg prihoda od 200 bilijuna wona, te se u odnosu na prijašnju godinu povećao za 38%. Dokumenti također pokazuju da je elektronski div potrošio 1.15 bilijuna wona na istraživanje i razvoj u 2012, zauzimajući 5.7% ukupne prodaje. Brojka se povećala 15.5% naspram prethodne godine, te 3.1 puta ako uspoređujemo s iznosom od prije sedam godina.

Brojevi ukazuju da Samsung stavlja veći naglasak na marketing u pokušaju povećanja udjela na tržištu smartphonea i poboljšanja imidža marke. Prema riječima izvora unutar Samsunga, glavni razlog njihova uspjeha prošle godine bilo je fokusiranje na marketing.

Sa svojim strateškim Galaxy S3 i Galaxy Note smartphonima prodanim u desetcima milijuna, kompanija ne razmišlja o alociranju ogromnog budžeta za marketing,” rekao je službenik.

Prošle godine Samsung je došao na sam svjetski vrh izrade mobilnih uređaja, tako prekidajući vladavinu Nokije. Krajem prošle godine su također postali najveći svjetski proizvođači smartphonea. Kompanija je počela povećavati omjer svojih marketinških troškova naspram prodaje za 8% posto, nakon što je prevladala financijsku krzu započetu u SAD-u i isplivala kao svjetski igrač natječući se s Applom. Prije toga omjer je bio između 3.3%  i 4.1%.

Marka potrošačke elektronike Samsung je do 2008. bila u kategoriji između tier 1 i 2. Kompanija se uzdigla kao najbolji svjetski prodavač televizora tako što je porazila japanski Sony 2007. Od tada su povećali svoje marketinške troškove”, izjavio je službenik u kratkom sastanku prošlog tjedna sa The Korea Times.

Očekuje se da će Samsung ponovno dodatno povećati troškove za promociju kako bi učvrstio vodstvo na tržištima elektronike i smartphonea te poboljšao imidž svoje marke.

Prošle godine svjetska konzultantska kuća Interbrand, specijalizirana za vrijednost marki ocjenila je vrijednost marke Samsung kao devetu na svjetskom tržištu. To je prvi put da se Samsung uspio probiti u prvih deset, što je još jedan od ključnih događaja koje kompanija želi premašiti nastavljajući s radom na svojim marketinškim planovima.

Samsungova reklama za Superbowl 2013:

Samsungova reklama za Oscar 2013 s Timom Burtonom:

Adsense

Josipa Vrbanc

Elokventna mlada žena, britkog uma i širokog spektra interesa. Strastvena navijačica Bayerna koja voli pročitati kvalitetnu knjigu i pogledati dobar film. U slobodno vrijeme opušta se uz omiljene serije i čita vijesti iz svijeta filma i zabave. Ni shopping joj nije stran pa će vam rado preporučiti što i gdje kupovati.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!