Home » Vijesti » Audio-video uređaji » CeBIT 2010: 1080p MKV Blu-ray ISO multimedijalni reproduktori svuda oko nas

CeBIT 2010: 1080p MKV Blu-ray ISO multimedijalni reproduktori svuda oko nas

cebit2010-media-players

Tokom posjeta paviljonima 14 do 17 ovogodišnjeg CeBIT-a nismo mogli ne zamijetiti poveliki broj multimedijalnih reproduktora raznoraznih proizvođača: od onih koji su nam od prije bili poznati iz svijeta PC-ja (Buffalo, LC Power, A.C. Ryan), pa do potpuno nepoznatih dalekoistočnjačkih rješenja koja se također želje progurati na golemo svjetsko tržištu. Uistinu, ogromna popularnost koju uživaju Western Digital, Pop Corn Hour, Xtreamer i najnovijih Sanji Electronics sa svojim Mede8er-om bili su i više jasna nit vodilja ka profilu proizvoda za kojim tržište vapi, a što sprječava jednu Kinu da proizvede tisuće i tisuće raznih modela temeljenih oko istog čipseta? Baš ništa! U nastavku pogledajte 10 različitih modela koje smo uočili na štandovima, te osnovne informacije o svakome od njih.

Elecom TV-Gateway – Elecom Corp.

cebit2010-elecom-tv-gateway

Rješenje koje bi trebalo napraviti revoluciju u načinu na koji gledamo TV i dati mu sasvim drugo značenje. Ispod maske radi se o računalu unutar kompaktnog kućišta koje objedinjuje DVB-T prijamnik, internet pretraživač s podrškom za aplikacije (widgets) poznatih servisa kao što su Google, Yahoo!, Flickr, MSN itd., kao i reproduktor svih danas popularnih formata. Proizvođač također spominje i podršku za 2D i 3D formate koje će moći prikazati na jednom od dostupnih izlaza: HDMI, S-Video, CVBS ili komponentnom. Kratak pogled na uređaj i njegove performanse dao je prosječan rezultat, premda su se specifikacije, barem što se internet servisa i podrške za formate tiče, točne.

E-mail: salesATphelecom.com

paragraph-separator-divider

WXT iCube – Woxter

cebit2010-wooxter-icube

Kineska tvrtka Woxter u svojoj ponudi ima nekoliko različitih mrežnih multimedijalnih reproduktora, kako onih opremljenih DVB-T prijamnikom, tako i onih s Wi-Fi mrežom i ugrađenim optičkom jedinicom za reprodukciju raznih formata zapisanih na CD ili DVD. Pojedini modeli su također opremljeni čitačem memorijskih kartica, kao i pripremom za bežično povezivanje.

Više informacija možete pronaći na službenoj web stranici: Woxter.com

paragraph-separator-divider

HD mini-Theater Multimedia Server – Ablecom

cebit2010-ablecom-hd-mini-t

Ablecom je na CeBIT-u predstavio svoje 6-u-1 rješenje za pohranu, distribuciju i reprodukciju multimedijalnih formata svih vrsta. Tako njihov HD mini-Theater obedinjuje NAS, DMA, Blu-ray i DVD reproduktor, PVR/DVR, Set-top box i Gaming PC funkcije unutar jednog kućišta širine 280 i visine 128 mm, a sve to uz buku manju od 20 dB. Na kućištu se također nalaze plave LE diode koje ga čine vizualno još atraktivnijim. Kućište podržava do 4 2.5″ diska kapaciteta do 4 TB, a tu je također i mogućnost brzog vađenja (hot-swappable). Sama jezgra sustava jest računalo na koje je moguće instalirati operativni sustava a la Microsoft Media Center ili Windows 7 i Home Server kako sam proizvođač preporuča.

Više informacija možete pronaći na službenoj web stranici: Ablecom.com

paragraph-separator-divider

HDD Media Player – Coupoint (HK) Limited

cebit2010-coupoint-magic-pl

Još jedna kineska kompanija koja se specijalizirala za proizvodnju multimedijalnih reproduktora raznih oblika i mogućnosti, a osim već mnogo puta ponovljenih repoduktora MKV 1080p sadržaja, u ponudi se pod imenom Magic Studio nalazi i džepni projektor 4:3 rezolucije 640×480, a koji također podržava i FTA32 i NTFS USB memorije s kojih može reproducirati DivX, h.264 i ostale formate. Svi proizvodi ovog proizvođača nude se pod Magic linijom proizvoda, tako da ćete u njihovom katalogu pronaći modele kao što su Magic Gate, Magic Mate, Magic S, Magic Pro, Magic Fun itd.

Više informacija možete pronaći na službenoj web stranici: Coupoint.net

paragraph-separator-divider

NMP-1000P – QNAP

cebit2010-qnap-nmp-1000

Još jedan mrežni multimedijalni reproduktor s ugrađenom NAS funkcionalnošću, podrškom za Blu-ray ISO datoteke i ostale sadržaje pohranjene na internom disku, mrežom povezanom računalu, USB memoriji ili na internetu. Ugrađen pretraživač interneta uvelike olakšava potragu za vijestima, RSS feedovima ili e-mail porukama. Svi popularni audio i video formati su podržani, a proizvođač se također hvali vrhunskom kvalitetom zvuka zbog ugrađenom Sigma Designs Inc. dekodera SMP8643.

Više informacija možete pronaći na službenoj web stranici: QNAP Systems

paragraph-separator-divider

Multimedia player MP-9928 – Coltech

cebit2010-coltech

Još jedan kineski proizvođač raznih multimedijalnih reproduktora od kojih je model MP-9928 najzanimljiviji zbog podrške za MKV format, a podržana je 1080p rezolucija putem HDMI izlaza. LAN priključak za reprodukciju materijala je također našao svoje mjesto.

Više informacija možete pronaći na službenoj web stranici: Coltech

paragraph-separator-divider

Media players & recorders – LC Power

cebit2010-lc-power

LC Power se također pridružio mnogim proizvođačima PC komponenata koji su u svoju ponudu uvrstili multimedijalne reproduktore i to s nekoliko modela. Najzanimljiviji je svakako LC-MP5-FHD model s podrškom za punu HD rezoluciju, MKV format, te s ugrađenim LAN kontrolerom i čitačem memorijskih kartica.

Više informacija možete pronaći na službenoj web stranici: LC Power

paragraph-separator-divider

MovieStation Antarius PLUS – Trekstor

cebit2010-trekstor

Još jedan u nizu multimedijalnih reproduktora s podrškom za MKV, H.264 i AVCHD formate i oblike kompresije dolazi iz njemačkog Trekstora. Model bez mogućnost ugradnje tvrdog diska, no s jednostavnih dizajnom i zadovoljavajućom funkcionalnosti.

Više informacija možete pronaći na službenoj web stranici: Trekstor

paragraph-separator-divider

Box Office – Patriot

cebit2010-patriot-box

Od proizvođača poznatom po RAM memorijskim modulima i memorijskim karticama dolazi multimedijalni reproduktor jednostavnog imena Box Office. Uz podršku za sve popularne audio i video formate, ovaj maleni uređaj ima mogućnost ugradnje tvrdog diska bez ograničenja kapaciteta (proizvođač je napravio dovoljno visoko kućište kako bi u njega stali danas najveći 2.5″ diskovi bez problema. Adut ovog uređaja je i cijena, a koja se u SAD-u kreće oko 100 US$. Demonstracija na CeBIT-u pokazala je solidne performanse i bilo bi vrlo zanimljivo napraviti direktnu usporedbu s ostalim popularnim modelima kod nas.

Više informacija možete pronaći na službenoj web stranici: Patriot

paragraph-separator-divider

PlayON!HD ACR-PC73100 – A.C.Ryan

cebit2010-acryan

Tvrtka poznata po dodacima za kućišta (eng. case modding) na tržište je izbacila svoje rješenje za multimedijalne sadržaje. Jezgru sustava sposobnog za reprodukciju svih danas popularnih audio i video formata čini Realtekov čipset, a od specijalnih značajki tu je mogućnost ugradnje tvrdog diska do 2 TB, te Bittorrent klijent koji omogućuje skidanje sadržaja preko P2P mreže dok je računalo ugašeno, što je vrlo praktična i energetski učinkovita značajka. Model je moguće naručiti bez tvrdog diska, te s onim od 500, 1000 ili 1500 GB.

Više informacija možete pronaći na službenoj web stranici: A.C.Ryan

paragraph-separator-divider

Uz navedene na sajmu se je moglo susresti još raznih modela, a svi oni posjeduju vrlo sličan ako ne i isti čipset u drugačijem kućištu prilagođenom pojedinoj tvrtci. Sve u svemu, ništa spektakularno i novo nismo vidjeli na ovom sajmu što se tiče ove kategorije proizvoda.

Copyright HD Televizija 2010. Sva prava pridržana. Sve slike u članku su vlasništvo njihovih autora.

Tekst i slike zaštićene logotipom stranice nije dopušteno kopirati bez dopuštenja.

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

3 komentara

  1. Ovo je vjerojatno trn u oku svima nama koji smo ulozili u silverstone kucista i htpc masine :(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*