Blu-ray izdanjaFilmovi

Usporedni test: Hrvatsko podmorje 4 DVD i Blu-ray izdanje

hrvatsko-podmorje4-header

Kako smo najavili 12. siječnja ove godine, na test nam je stigla četvrta sezona Hrvatskog podmorja, a ono što nas je zainteresiralo da ju detaljnije proučimo jest podatak kako se radi o prvom hrvatskom proizvodu izdanom na Blu-ray mediju, uz već standardnu DVD inačicu. Kako smo na test dobili obje verzije, odlučili smo nešto drugačije pristupiti testiranju i provesti usporedni test u kojem ćemo se osvrnuti na jednu i drugu verziju po već standardnim kategorijama po kojima testiramo već gotovo pola godine. Kakvi su dojmovi nakon odgledane Blu-ray i DVD verzije i je li HD rezolucija superiornija u toj mjeri da se više isplati od one standardne koju smo gledali na televiziji i DVD-u, provjerite u nastavku.

Osnovno o izdanju

“Hrvatsko podmorje” ponovno se vraća na male ekrane, novom, 4. sezonom emitiranja, s novih 6 nastavaka. Autor Miro Andrić snimao je novu seriju u HD tehnici, a njome otkrivamo nove pojedinosti, nove boje i 6 novih lokacija za ronjenje: Savudriju, Krk, Krapanj, Šoltu, Brač i Prevlaku.Ovom serijom obuhvaćena je cjelovita slika hrvatskog podmorja od plitkoga sjevera do dubokoga i otvorenoga juga.

Već dokazani recept u protekle tri sezone i 18 filmova, nastavlja se i u 4. sezoni. Okosnicu svakoga filma čini tematska priča iz podmorja, znakovita za određenu lokaciju, bilo da se radi o vrstama koje pričaju svoje životne priče, bilo da se radi o moru koje otkriva svoja neobična svojstva kad ga se uspoređuje sa zrakom ili kopnom… I nadalje se isprepliću kopno i podmorje u elementima, povijesti, ljudima i biološkim raznolikostima. U svakom filmu donosimo 5 podmorskih lokacija s potonulim brodovima, špiljama, liticama. Svaki film donosi neku zanimljivu tematsku priču iz dubina povezanu s kopnom: priča o proljeću i ljubavi, o bojama pod morem, spužvama na Krapnju, otrovima, lovu i otvorenom moru. Time kopno dobiva svoju poveznicu s podmorjem. [HRT.hr]

Lista epizoda

1. epizoda: SAVUDRIJA
2. epizoda: KRK
3. epizoda: KRAPANJ
4. epizoda: ŠOLTA
5. epizoda: BRAČ
6. epizoda: PREVLAKA

Detaljno o epizodama možete saznati na stranicama HRT-a.

Značajke (DVD i Blu-ray)

DVD Blu-ray
Rezolucija 720 x 576i MPEG-2 1920 x 1080i AVC-HD
Format 16:9 16:9
Zvuk Dolby Digital 2.0 192 kbps (izbornici 256 kbps) Dolby Digital 2.0 256 kbps

Oba izdanja je moguće reproducirati na DVD i Blu-ray reproduktorima neovisno o regiji, što je svakako pohvalno s obzirom da je ovaj proizvod ujedno i odlična reklama ovog dijela Jadrana. Izdanja također posjeduju nekoliko naraciju na šest jezika, a za one koji žele uživati isključivo u slici i glazbi tu je i audio zapis bez pripovjedača (No narration).

Ekskluzivan HD sadržaj

Blu-ray izdanje se ne razlikuje od DVD izdanja po sadržaju, tako da novih sadržaja na njemu nećete pronaći.

Pakiranje

DVD Blu-ray
4half-star 4half-star

Oba izdanja dolaze u pakiranju standardnih dimenzija, no u odnosu na mnoga strana izdanja nude mnogo više kupcu no što je to inače slučaj. Na oba omota je jasno istaknut naslov i popis tematskih cjelina koje izdanje obrađuje, a Blu-ray se utoliko razlikuje što također posjeduje informaciju kako se radi o Full HD rezoluciji i da je to ni manje ni više no prvi hrvatski Blu-ray disk. Na poleđini je na tamnoj pozadini ispisan sinopsis na hrvatskom i engleskom jeziku, link na službenu stranicu, te ključne specifikacije vezane uz sliku i zvuk. Specifikacije navedene na pakiranju odgovaraju onima koje smo zatekli na fizičkom mediju, a jedinu primjedbu upučujemo DVD izdanju na kojem nije navedeno da se radi o 576i rezoluciji, a ne o progresivnih 576p.

hrvatsko-podmorje-4-dvd-bd

Otvaranjem oba izdanja vrlo pozitivno nas je iznenadila knjižica sa sinopsisom pojedinih tematskih cjelina na ukupno šest jezika, te s informacijama o ekipi koja je realizirala ova izdanja. Još jedan detalj jest karta Jadrana s unutarnje strane omota, a na kojoj su u eliptičnim krugovima detaljnije prikazane lokacije predstavljene u 4. sezoni.

hrvatsko-podmorje4-pak2

Sve u svemu, DVD i Blu-ray pakiranja četvrte sezone Hrvatskog podmorja su iznimno dobro realizirana i s ponosom mogu prestavljati naše podmorje bilo gdje u svijetu.

Adsense
1 2 3 4Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

4 komentara

  1. Višestruko veai budžet , najsuvremenija dostupna oprema , samim time valjda i najskuplja , najupečatljivije svijetske lokacije do kojih vajlda treba i doai te dopeljati svu tu opremu što automatski znači i višestruko veae troškove rezultiralo je jeftinijim dvd izdanjem od našeg ? Još jedan potez iz nenadmašne domaae radionice nerazumnih cijena koje nitko ne može opravdati .. Tako se radi na promidžbi HR podmorja.
    Nabi cijenu i odbi kupce , neponovljivo ….

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!