Home » Filmovi » Blu-ray izdanja » Usporedni test: Hrvatsko podmorje 4 DVD i Blu-ray izdanje

Usporedni test: Hrvatsko podmorje 4 DVD i Blu-ray izdanje

hrvatsko-podmorje4-header

Kako smo najavili 12. siječnja ove godine, na test nam je stigla četvrta sezona Hrvatskog podmorja, a ono što nas je zainteresiralo da ju detaljnije proučimo jest podatak kako se radi o prvom hrvatskom proizvodu izdanom na Blu-ray mediju, uz već standardnu DVD inačicu. Kako smo na test dobili obje verzije, odlučili smo nešto drugačije pristupiti testiranju i provesti usporedni test u kojem ćemo se osvrnuti na jednu i drugu verziju po već standardnim kategorijama po kojima testiramo već gotovo pola godine. Kakvi su dojmovi nakon odgledane Blu-ray i DVD verzije i je li HD rezolucija superiornija u toj mjeri da se više isplati od one standardne koju smo gledali na televiziji i DVD-u, provjerite u nastavku.

Osnovno o izdanju

“Hrvatsko podmorje” ponovno se vraća na male ekrane, novom, 4. sezonom emitiranja, s novih 6 nastavaka. Autor Miro Andrić snimao je novu seriju u HD tehnici, a njome otkrivamo nove pojedinosti, nove boje i 6 novih lokacija za ronjenje: Savudriju, Krk, Krapanj, Šoltu, Brač i Prevlaku.Ovom serijom obuhvaćena je cjelovita slika hrvatskog podmorja od plitkoga sjevera do dubokoga i otvorenoga juga.

Već dokazani recept u protekle tri sezone i 18 filmova, nastavlja se i u 4. sezoni. Okosnicu svakoga filma čini tematska priča iz podmorja, znakovita za određenu lokaciju, bilo da se radi o vrstama koje pričaju svoje životne priče, bilo da se radi o moru koje otkriva svoja neobična svojstva kad ga se uspoređuje sa zrakom ili kopnom… I nadalje se isprepliću kopno i podmorje u elementima, povijesti, ljudima i biološkim raznolikostima. U svakom filmu donosimo 5 podmorskih lokacija s potonulim brodovima, špiljama, liticama. Svaki film donosi neku zanimljivu tematsku priču iz dubina povezanu s kopnom: priča o proljeću i ljubavi, o bojama pod morem, spužvama na Krapnju, otrovima, lovu i otvorenom moru. Time kopno dobiva svoju poveznicu s podmorjem. [HRT.hr]

Lista epizoda

1. epizoda: SAVUDRIJA
2. epizoda: KRK
3. epizoda: KRAPANJ
4. epizoda: ŠOLTA
5. epizoda: BRAČ
6. epizoda: PREVLAKA

Detaljno o epizodama možete saznati na stranicama HRT-a.

Značajke (DVD i Blu-ray)

DVD Blu-ray
Rezolucija 720 x 576i MPEG-2 1920 x 1080i AVC-HD
Format 16:9 16:9
Zvuk Dolby Digital 2.0 192 kbps (izbornici 256 kbps) Dolby Digital 2.0 256 kbps

Oba izdanja je moguće reproducirati na DVD i Blu-ray reproduktorima neovisno o regiji, što je svakako pohvalno s obzirom da je ovaj proizvod ujedno i odlična reklama ovog dijela Jadrana. Izdanja također posjeduju nekoliko naraciju na šest jezika, a za one koji žele uživati isključivo u slici i glazbi tu je i audio zapis bez pripovjedača (No narration).

Ekskluzivan HD sadržaj

Blu-ray izdanje se ne razlikuje od DVD izdanja po sadržaju, tako da novih sadržaja na njemu nećete pronaći.

Pakiranje

DVD Blu-ray
4half-star 4half-star

Oba izdanja dolaze u pakiranju standardnih dimenzija, no u odnosu na mnoga strana izdanja nude mnogo više kupcu no što je to inače slučaj. Na oba omota je jasno istaknut naslov i popis tematskih cjelina koje izdanje obrađuje, a Blu-ray se utoliko razlikuje što također posjeduje informaciju kako se radi o Full HD rezoluciji i da je to ni manje ni više no prvi hrvatski Blu-ray disk. Na poleđini je na tamnoj pozadini ispisan sinopsis na hrvatskom i engleskom jeziku, link na službenu stranicu, te ključne specifikacije vezane uz sliku i zvuk. Specifikacije navedene na pakiranju odgovaraju onima koje smo zatekli na fizičkom mediju, a jedinu primjedbu upučujemo DVD izdanju na kojem nije navedeno da se radi o 576i rezoluciji, a ne o progresivnih 576p.

hrvatsko-podmorje-4-dvd-bd

Otvaranjem oba izdanja vrlo pozitivno nas je iznenadila knjižica sa sinopsisom pojedinih tematskih cjelina na ukupno šest jezika, te s informacijama o ekipi koja je realizirala ova izdanja. Još jedan detalj jest karta Jadrana s unutarnje strane omota, a na kojoj su u eliptičnim krugovima detaljnije prikazane lokacije predstavljene u 4. sezoni.

hrvatsko-podmorje4-pak2

Sve u svemu, DVD i Blu-ray pakiranja četvrte sezone Hrvatskog podmorja su iznimno dobro realizirana i s ponosom mogu prestavljati naše podmorje bilo gdje u svijetu.

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

4 komentara

  1. izdanje koje je lošije od bbc planet earth u svemu osim u cijeni od 295 kn

  2. Budžet Planet Earth-a je višestruko veai, a i na raspolaganju su imali najsuvremeniju opremu. Osim toga snimali su najupečatljivije lokacije kugle zemaljske i to s opremom o kojoj mi možemo samo čitati.

  3. Višestruko veai budžet , najsuvremenija dostupna oprema , samim time valjda i najskuplja , najupečatljivije svijetske lokacije do kojih vajlda treba i doai te dopeljati svu tu opremu što automatski znači i višestruko veae troškove rezultiralo je jeftinijim dvd izdanjem od našeg ? Još jedan potez iz nenadmašne domaae radionice nerazumnih cijena koje nitko ne može opravdati .. Tako se radi na promidžbi HR podmorja.
    Nabi cijenu i odbi kupce , neponovljivo ….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*