Digitalna televizija

Gašenje analognih odašiljača u digitalnoj regiji D-5 danas u 23:59

analogni-signal-26-01-2010

Kako je već najavljeno, danas, 26. siječnja 2010. godine, Istarska, dio Primorsko-goranske i dio Ličko-senjske županije ostaje bez analognog televizijskog signala za nacionalne nakladnike (HRT, RTL i Nova TV), a koji će biti zamijenjen digitalnim signalom u MPEG-2 tehnici. Uz HRT 1 i 2, Novu TV i RTL, u ovoj će regiji od današnjeg dana krenuti i emitiranje dviju riječkih televizija, Kanal Ri i RiTv. “Prelaskom na digitalno emitiranje napokon ćemo riješiti problem s kojim se borimo godinama, a to je pokrivenost signalom. Dosad, naime, dio stanovnika Rijeke nije mogao primati naš program zbog specifične konfiguracije terena u gradu.“, rekao je za Novi List g. Nikša Grabovac, vlasnik RiTv-a.

Pitanje digitalnog emitiranja ova dva regionalna programa zanimalo je mnoge s obzirom da do današnjeg dana isti nisu bili emitirani u toj tehnici, no žitelji regije D-5 ipak mogu mirno spavati s obzirom da su od danas pokriveni sa čak 6 digitalnih programa standardne kvalitete, te promotivnim HRT HD Promo kanalom u HD tehnici.

Ipak, analogni signal će se i dalje emitirati s odašiljača regionalnih TV kuća, Kanala Ri i RiTv-a, što se može zaključiti iz citata tehničkog direktora Kanala Ri:

Tehnički direktor Kanala Ri Ivo Broznić također ne očekuje probleme nakon gašenja analognog signala. “Odmah 26. siječnja krećemo s digitalnim emitiranjem, dok bi analogni signal trebao ostati dok se službeno ne riješe koncesije tijekom ove godine”, kaže Broznić dodajući da bi se nakon nakon završetka eksperimentalne faze krenulo s nadogradnjom mreže.

Riječke lokalne televizije s eksperimentalnim emitiranjem nastavit će sve do kraja lipnja
, kada budući koncesionar mora i službeno osigurati početak digitalnog emitiranja televizijskog programa. Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije raspisala je, naime, još u studenom javni natječaj za koncesionara digitalnog paketa za lokalne televizije, odnosno za MUX D, za područje regije D5, a javno otvaranje ponuda je 25. siječnja. Prema uvjetima natječaja budući koncesionar morat će do 22. srpnja osigurati pokrivanje najmanje 70 posto stanovništva cijele regije, dok bi lokalne televizije morale zadržati barem postojeće područje gledanosti. Budući da koncesionar mora osigurati jednak pristup za četiri postojeće televizijske kuće na ovom području – Kanal Ri, RiTv, TV Novu i NIT – sve lokalne televizije trebale bi imati jednaku pokrivenost signalom. Lokacije odašiljača predviđene su na Učki, na lokaciji Kras na otoku Krku te na Malom Lošinju.

Stanovnicima regije D-5 želimo što bezbolniji prelazak na digitalno emitiranje, a nadamo se i prvim utiscima naših čitatelja!

Izvori:

NoviList

Oiv

Službeni dokument (PDF): prestanak_rada_analognih_odasiljaca_nacionalnih_nakladnika_u_digitalnoj_tregiji_d5

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Jedan komentar

  1. Besplatni telefon: 0800-1-1-2011 Pozivi se zaprimaju svaki dan od 8 – 21h, od 26. – 29. 01. 2010. NON-STOP.

    Jel netko uspio dobiti operatera tamo?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!