Digitalna televizijaDigitalna televizija u HrvatskojVideo servisi

Nova TV uvela HbbTV – besplatnu hibridnu televizijsku uslugu

hbbtv-nova-tv

Nova TV je prva televizija u Hrvatskoj koja je pokrenula hibridnu televizijsku uslugu koja je potpuno besplatno i bez registracije dostupna svim korisnicima koji primaju DVB-T signal, te posjeduju televizor koji podržava HbbTV standard. Servis nudi prikaz vijesti, informacija, vremenske prognoze, a omogućuje i pregled emisija i vijesti iz arhive Nove TV.

Leksikon radija i televizije na stranicama HRT-a definira HbbTV ovako:

(akr. od engl. Hybrid Broadcast Broadband TV), tehnologija koja na ekranu TV uređaja kombinira uslugu emitiranja s uslugama dostupnim preko interneta. To je omogućeno slanjem dodatnih podataka uz TV signal koji pokreću odgovarajuću aplikaciju za pristup sadržaju dostupnom preko interneta. Za pristup i upravljanje aplikacijama koriste se tipke daljinskog upravljača (najčešće crvena tipka). HbbTV dostupan je na satelitskim, kabelskim i zemaljskim DVB mrežama, a specifikaciju su prihvatili ETSI (TS 102 796) i EBU. Trenutačna je verzija standarda 1.5, a verzija 2.0, objavljena 2015., u fazi je testiranja. HbbTV standard podržava više od 90% svjetskih proizvođača TV uređaja i jedini je standard koji omogućuje izravnu vezu između linearnog programa i nelinearnog sadržaja.

HbbTV smo isprobali na Philipsovom 55POS9002 OLED TV-u, a na kojem je spomenuta usluga automatski aktivna. Čim smo odabrali Novu TV, na desnoj strani zaslona se prikazao crveni krug i pored njega tekst “Pritisni za dodatni sadržaj”. Radi se o dodatnom sloju u slici, a koji nije vidljiv korisnicima čiji TV prijamnik ne podržava HbbTV uslugu, ako TV prijamnik nije spojen na internet ili je istu isključio.

hbbtv-nova-tv-info

Crvenu tipku ćete pronaći na daljinskom upravljaču, a za korištenje servisa ćete uz navigaciju još koristiti i zelenu tipku. Po pritisku na crvenu tipku prikazuje se traka u donjem dijelu zaslona s nekoliko kategorija:

 1. Vodič (prikaz TV programa za Novu TV i Domu TV)
 2. Arhiva (sadrži emisije, serije i vijesti Nove TV)
 3. Igre (dvije jednostavne igre koje možete igrati putem daljinskog upravljača – Brickama i Save The Fish)
 4. O HbbTV-u (objašnjenje što je to HbbTV servis i koje opcije nudi)
 5. Vijesti (prikaz novosti iz raznih kategorija)
 6. Informacije (prikaz trake s kratkim novostima koji se prikazuju u donjem dijelu ekrana dok gledate program) i
 7. Vrijeme (vremenska prognoza)

Na traci se također nalazi i informacija o tome koji je danas dan, datum i vrijeme, a zgodno je što su sve informacije lokalizirane na hrvatski jezik.

novatv-hbbtv-infobar
Traka s kratkim novostima od sada može biti stalno dostupna, a ne samo kad je Dnevnik Nove tv

Svi sadržaji, uključujući i izbornike se prikazuju u standardnoj rezoluciji tako da nisu idealne oštrine, a tijekom pregleda arhive smo uočili kako slika i zvuk nisu idealno sinkronizirani. Pretpostavljamo da se radi o sitnom propustu koji će biti ubrzo riješen. Također bismo voljeli da su izbornici koji se prikazuju zajedno sa sadržajem (npr. info traka) u cjelosti polu-prozirni kako bi ih nesmetano mogli koristiti vlasnici OLED televizora, posebno u prvih stotinjak sati rada.

Za sve one koji ne žele koristiti servis, moguće ga je isključiti putem izbornika za podešavanje na TV prijamniku. U slučaju konkretnog Philipsovog TV-a, HbbTV opcije možete pronaći na ovoj lokaciji:

Settings > General Settings > Advanced > HbbTV settings > HbbTV (On/Off).

U opcijama je također moguće isključiti HbbTV tracking i HbbTV cookies ako ne želite dijeliti informacije s davateljem usluge. Dobra je vijest da i s isključenim opcijama svi aspekti servisa normalno funkcioniraju,  barem u ovom trenutku. Više informacija o sigurnosnim aspektima možete pronaći na ovom blogu.

Koji sve TV prijamnici podržavaju HbbTV uslugu?

Objava na stranicama Nove TV spominje kako je usluga dostupna na svim TV prijamnicima osim Samsungovih. Jasno da kompatibilnost ovisi i o tome koliko je televizor star, te kojoj klasi pripada. Zbog toga ćemo ubuduće informaciju o kompatibilnosti s HbbTV uslugom objavljivati u našim recenzijama.

Svakako nam u komentarima javite radi li vam usluga i na kojem televizoru, kako bismo svi zajedno imali bolji uvid u dostupnost usluge.

Na kraju, pohvaljujemo Novu TV što je prva krenula s ovom uslugom i nadamo se da će sadržaja biti još više i da će se i ostali operateri povesti ovim primjerom.

U nastavku se nalazi video snimka kako servis izgleda i funkcionira u praksi:

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

20 komentara

 1. Imam lg smart tv, sve radi, sony smart tv isto sve radi ok, a imam i samsung tv, na njemu nije radio hbb tv, ali samo iskljucivo zbog postavki zemlje, kad se za zemlju umjesto Hrvatske stavi Njemacka sve radi ok… Eto to su moja iskustva… Konacno da se i kod nas krece u razvitak dvb – t mreze. .

 2. Pozdrav.Meni na LG Oledu ne funkcionira HBB usluga.Pod info se vidi da program emitira HBB, ali se ne pokreće sa crvenom tipkom.

  1. Probaj crvenu tipku stisnut dvaput zaredom, ili u postavkama tv-a nađi gdje se uključuje hbb pa ga probaj deaktivirati pa ponovno aktivirati, i naravno tv mora bit spojen na net da bi hbb radio…

  2. Ilija Jakara Hibridna usluga na Novoj Tv,ne funkcionira na Grundingu smar tv_u,koliko vidim svi imaju problema sa tom uslugom !

 3. Na Grundigu tv ne funkcionira još gore kada se pojavi crveni gumb onda nisza ne funkcionira stoji par minuta
  Na daljinskom ne mogu nikakve radnje napravit jos gore promjenit drugi kanal
  Kako da iskljucim opciju crvenog gumba

   1. Isti problem čak iz struje moram iskopčati kad zablokira. Sad je riješeno! Za GRUNDIG – Postavke- Izvor-Napredno- isključiti HbbTV i digitalni teletekst.

 4. Ovako dečki imam drugi problemčić
  imam Zidoo Z1000 Pro Media Player koji podržava izmedju ostalog i HDR10+
  zatim DENON AVR-X1300W koji ne podržava HDR10+ i
  OLED TV LG OLED55C9PLA koji takodje ne podržava HDR10+
  imam nešto filmova u tom HDR10+ formatu
  ima li ko koju pametnu kak to uskladidi da vidim taj hvaljeni HDR10 Plus
  lp

  1. posudi SAMSUNG TV od nekoga………
   Inace, ne vjerujem da bi skuzio razliku izmedju bilo kojeg HDR formata. Eventualno na nekom novom materijalu gdje je osvjetljenje radjeno sa HDRom (nekim) u planu. Sva ova izdanja od prije xy godina koja sad dolaze sa DV ce jednako izgledati i u vulgaris HDRu.

 5. Molim pomoć, kako poništiti na Nova tv crvenu tipku za dodatne sadržaje jer mi blokira komande s daljinskog i druge programe što nas izluđuje. Ukoliko ne nađem rješenje jednostavno ću morati obrisati naš omiljeni kanal.

  1. Potražite u opcijama televizora HbbTV opciju i isključite ju. Vjerojatno će biti u sekciji “Emitiranje” / “Broadcast”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!