Pisma čitatelja

Pisma čitatelja: koji LCD iz donjeg segmenta tržišta

pisma-koji-lcd

Nije nam potrebno potražiti pomoć Google Trends alata da bismo zaključili kako se u ovom dijelu godine interes za HDTV i srodnu opremu bitno poveća u odnosu na ostatak godine, stoga i ne čudi što se mnoga pitanja postavljaju oko kupovine televizora raznih cjenovnih kategorija. S obzirom na situaciju u svijetu i kod nas, mnogo pitanja se postavlja vezano za modele iz donjeg segmenta tržišta, segmenta koji doduše trgovcima ne donosi zaradu kao one ostale kategorije, no ovdje je kupaca ipak najveći broj. Iz tog razloga ovaj tjedan odgovaramo na pitanje vezano uz upravo takve modele, točnije Samsung-ov B530 LCD TV čiju smo recenziju prije koji dan objavili.

Pitanje:

Poštovani,

tražim savjet u kupnji LCD tv-a. Novčano sam dosta ograničen tako da ciljam na donji segment tržišta. Treba mi znači neki 32″ model, po mogućnosti fullHD, prvenstveno svrha je korištenje tv kao zamjena za pc monitor i naravno gledanje mkv fileova, većinom 720p i igranje igrica, najviše PES. Od prije mi je upao u oko samsung b530, pogotovo cijene, jer ga mogu naći za 2999kn, a to mi super odgovara. Vaša recenzija mi je uvelike pomogla, ali i malo odvagnula na drugu stranu, da ipak neuzmem taj LCD. jer ono što je pohvaljeno gledanje zemaljskog signala u SD-u meni nije toliko bitno. Pa eto tražim savjet koje su alternative tom TV-u a da neidemo sa cijenom preko 4500. uzeo bi b530 ali bi mi trzanje pri
reproduciranju mkv fileova jako smetalo, jer gotovo sav video koji imam je u tom formatu.

Hvala, pozdravljam!
Matija

Odgovara Nani (autor recenzije Samsung B530):

Poštovani,
ne postoji trzanje na Samsung 32B530 modelu pri reprodukciji mkv 720p filmova. Radi se o tome da B530 ima pokretnu rezoluciju od 300 linija jer je 50Hz LCD TV, te da pri brzim scenma HD materijala, tih 300 linija nije dovoljno da prikaže 1080p materijal izuzetno oštrim pri panning scenama.
480p materijal, dakle DVD je izgledao izuzetno dobro i oštro, dok 720p MKV ripovi su varirali od filma do filma. Pazite, ovo su pogledi recezenata koji su se nagledali različitih panning scena pri različitim pokretnim rezolucijama.
Prosječan korisnik teško da će primjetiti razliku između 480p i 720p materijala.

U tom cjenovnom rangu teško da ćete naći bolji TV. Međutim, ako želite 720 pokretnih linja za svoju MKV kolekciju, onda je neminovno da idete na plazmu tipa Samsung B430/B450 ili Panasonic X10 jer i puno skuplji LCD-ovi od B530 modela vam neće moći pružiti puni filmski užitak pri brzim scenama.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Jedan komentar

  1. Što reai više….olakšao si mi život Nani!!!! Hvala za sve moguae info kaj sam našao od tebe za usporedbe b550/551/530 te x10/c10

    Care, fala ti od srca!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!