Pisma čitatelja

Pisma čitatelja: plazma kao PC monitor?

plazma-pc-monitor

Ovaj smo ponedjeljak ponovno odlučili podijeliti s vama jedno od pisama koje smo dobili proteklog tjedna, a čiji odgovor bi mogao zanimati mnoge. Naime, sinergija PC-a i televizora i više je nego očita, sve više proizvođača kreira računala prilagođena montiranju na VESA utor za nosač na poleđini televizora, čime se dobiva kompletno funkcionalno računalo i HD televizor uz vidjlivu tek potonju komponentu. Raditoga mnogi korisnici sve više razmišljaju o investiciji u neki od HD televizora umjesto PC monitora jer su prednosti mnogostruke, no pitanje jest hoće li plazma zaslon biti jednako zahvalan za ovakve zadaće kao i LCD? U nastavku potražite pitanje na ovu temu jednog našeg čitatelja i odgovor kolege Nanija.

Domagoj: Zanima me da li Panasonic TX-P42G10 plazma može služiti kao zamjena za PC monitor za višesatno surfanje internetom. Koristio bi ju sa nekih 3 metra udaljenosti. Da li će biti problema sa burn in-om? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Odgovor:

Serija G10 plazmi posjeduje NeoPDP panel koji se odlikuje 20nm plazma celijama. Generacija plazma televizora iz 2008 godina je koristila 100nm proizvodni proces plazma ćelija. Ovaj manji proizvodni proces omogućava bolju fluktuaciju elektrona kroz plazma ćelije i s tim ne moze doći do grupiranja ćelija na jednoom mjestu što je obično prije uzrokovalo burn-in. Drugim riječima, s NeoPDP modelima burn-in je stvar proslosti. Naša partnerska recenzentska kuća DigitalVersus je na našu sugestiju testirala G15 model na burn-in. Poslije sat vremena statične slike, nisu ostali ni fosforni tragovi dok o burn-inu nema potrebe govoriti. Više o testu na linku niže.
Višesatno surfanje internetom ipak se ne preporuča iz razloga što su neki dijelovi ekrana statični i na tim dijelovima se manje troše plazma ćelije dok se na aktivnim dijelovima ekrana te ćelija više troše. Ovo dovodi do ranijeg trošenja nekih dijelova ekrana u odnosu na druge što se u konačnici odražava na kontrast.

Povremeno surfanje, naravno da neće predstavljati nikakav problem ali koristiti G10 ili bilo koju drugu plazmu kao primarni panel za web jednostavno nije dobra ideja.

Linkovi:

G15 podvrgnuti statičnoj slici na jedan sat

Prženje plazma zaslona

Adsense

Povezani tekstovi

4 komentara

 1. Hvala vam na iscrpnom odgovoru. Molim vas da mi odgovorite na još jedno pitanje. Koji LCD dijagonale 94 ili 102 cm bi mi preporučili (cijena do 10 000 kuna), s obzirom da sam odustao od plazme zbog gore navedenih razloga. Koristio bih ga prvenstveno kao pc monitor za surfanje, gledanje mkv-a, dvd-a, blue raya, za odigrat pokoju partiju pro evolution soccera, ali i za gledanje TV-a, tj . tražim all rounder. Zainteresiran sam za modele: Philips 37 PFL 9604H, Panasonic TX-L42S10ES, TX-L37V10E, TX-L37S10E, ali ne moraju biti nužno ti modeli.

 2. Nas favorit kad su u pitanju LCD-ovi je Samsung B650 model i preporucujem ga bezrezervno svakom nasem citatelju koji zeli LCD. Zasto?

  Naime, B650 predstavlja vrhunac razvoja CCFL pozadinskog osvijetljenja i Samsungove elektronike. Dakle u odnosu na nove Edge LED modele, B650 ispoljava bolju uniformnost ekrana, odlican input lag sto ce mnogi gameri cijeniti, jako dobar kontrast kao i dubinu crne kad su LCD-ovi u pitanju.

  Medjutim, elektronika interpolacije (100Hz) je dozivjela znacajne promjene, gdje se blur algoritam razdvojio od judder algoritma. Dakle nivo interpolacije sam korisnik moze sad manuelno da odredi.

  Ovo konkrento znaci da sve dok se de-judder algoritam drzi na vrijednosti 0, televizor pri ukljucenju de-blur algoritma nece ispoljavati izgled filmske sapunice sto mnogi korisnici LCD-ova ne vole.

  St je najbolje za 40″ verziju ovog modela izdvojit ce te 70% novca koji ste planirali dati. Kosta oko 7000kn.

  Pozdrav

 3. nije li bolje uzeti plasmu 42g,a usput imati neki lcd monitor od 1500kn kojeg koristiti za internet.
  znači filmovi,igre na plasmu a internet na lcd pc monitor

 4. nani ne znam jesi li upucen ali samsung ue40b7000 ima odlicnu unifrmnost barem meni sa mojim postavkama za ostalo ne znam ,nije savrsena unifrmnost ali je za lcd predobra.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!